2006-10-03

Socialdemokrater som Djävulens redskap

Många år har gått sedan tidningen Dagen i huvudsak var en kampskrift för Pingströrelsen. I dag är tidningen i många avseenden en modern dagstidning, med breddad ägarbas och en debattsida som ambitiöst skildrar spänningsfältet mellan religion och politik.

Men ibland blir det Falstaff Fakir över det hela: Zebran är ett randigt djur – ränderna går aldrig ur. I en debattartikel (26/9) skriver Stefan Grevle, ordförande för ”Riksförbundet kristen tro och livsstil” på fullt allvar att socialdemokraterna har blivit ”ett djävulens redskap”. Grevle åberopar bl a den socialdemokratiska familjepolitiken som stöd för sin ståndpunkt.

Grevle är fri att tycka vad han vill och Dagen är fri att trycka vilka debattartiklar man vill. Som socialdemokrat är man inte känslig. Men den redaktionella bedömning på tidningen som ledde fram till att Grevles artikel publicerades är – för att uttrycka det milt – inte riktigt bra för Dagens strävan att vara en seriös och trovärdig röst i det offentliga samtalet.

Den kristna vänstern kallar inte sina meningsmotståndare för ”djävulens redskap”. Läs tidningen Broderskap!

5 kommentarer:

Gärningsmannen sa...

Tja: kanske blir resultatet av att publicera en artikel från det något kufiska "Riksförbundet kristen tro och livsstil" en debatt som kan klargöra vissa positioner. Därmed bör Dagen -- trots att den fortfarande har ett nära och begränsande förhållande till pingströrelsen -- alltjämt vara en mer intressant tidning för kristendom och politik än den mer snäva "Broderskap".

Ulf Bjereld sa...

Om Dagen vill nå en bredare målgrupp än de närmast sörjande från kamptidskifts-tiden så var publiceringen olycklig. Att vilja vara intressant och bred tidning ställer höga krav på att kunna välja bort.

Anonym sa...

Man kan ju också göra som tidningen Broderskap börjat med på sistone - att spydigt kommentera debattartiklarna i ett "redaktören har ordet"...
För övrigt ger Dagen intryck av att ha högt i tak. Det gäller även - och ska gälla - debattsidan.

Anonym sa...

Denne Stefan Grevle hit å dit? Jag skötte om honom som Tennistränare åren 1998-99/ En ödmjuk ,vänlig,frisinnad,vänsterhänt man, han var märklig att skåda på Banan. Han slängde sig efter varje boll som en "vildhund" glasögonen tappade han och ofta ramlade han och fastnade i nätet/ sedemera fick jag upp ögonen för en person som låg väldigt långt ut på högerkanten/ Oresonabel så fort gud kom in i mellan honom och mig, sen flyttade han till Göteborg och köpte en liten kyrka,eller kyrkolokal...ej hört av honom på 7 år...vänlig men tydligt/ svart eller vitt. calle Slåtteby Tennistränare i UTK Uppsala

Anonym sa...

fakir, inte Fakir
Mvh
Falstaff fakir