2006-10-09

Upplopp och våldsam skadegörelse - inte!

Under krigsrubriker kring ”Upplopp och våldsam skadegörelse” återger flera medier i dag vad som hände i Göteborgs nordöstra förorter i samband med ett omfattande strömavbrott natten till måndagen. På Västnytts hemsida kan man t ex läsa: Ungdomsgäng i Göteborg slog i natt sönder delar av Göteborgs nordöstra förorter. Hundratals ungdomar krossade rutor på bankkontor, butiker, skolor, ålderdomshem - samt kastade sten mot polisen under kravallerna.- Det är fullt kaos, sa Frank Karlsson vid polisens ledningscentral i natt.

Problemet är bara att inget av detta egentligen har hänt. I dag på eftermiddagen skriver Dagens Nyheter: Men någon omfattande vandalisering var det inte frågan om. Det rörde sig om enstaka fönster och inte mer än vilken helg som helst. Det har inte förekommit några stölder och ingen vandalisering av butiker. Ingen har skadats och när strömmen kom tillbaka strax före midnatt blev allt lugnt.

Kanske var det polisen som hispade i mörkret. Kanske var det media som tappade fotfästet och kastade allt vad källkritik heter åt sidan. Men eftersom de kommande rättelserna i press och etermedia inte omgärdas av samma krigsrubriker som de ursprungliga artiklarna blir resultatet att fördomsfulla bilder av förorten som en djungel vinner bekräftelse.

Historien är ett exempel på hur lätt journalister kan frestas att haka på och glömma källkritiken. Och ändå vill Sveriges Radio lägga ned sitt enda mediegranskande program - Vår grundade mening. Det är ett olyckligt beslut som bör rivas upp.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Skönt att göra att allting bara var en tidningsanka och att inget utöver det vanliga hände!

Den viktiga frågan efter medias panikreaktioner på sin egen rapportering är dock varför de inte rapporterar mer om den "vardag" som tydligen inte verkar skilja sig från upplopp och skadegörelse.

Om det tillhör vanligheterna att hundratals ungdomar "endast" kastar sten på poliser och slår sönder "några få fönster" (fjorton enskilda anmälningar had kommit in redan på morgonen) och "faktiskt inte slagit sönder fönster på alla skolor i området" torde det väl vara värt i alla fall några rader.

HUr urusla ursäkter kan man egentligen framföra för att man vill förtiga sanningen om en havererad integrationspolitik. Även om intentionerna är goda tjänar knappast den senaste tidens överslätande rapportering om händelserna i Göteborg eller brottsligheten i Landskrona till något annat än att spä på medie- och politikerförakt. Det är en farlig väg att gå!

magnus sa...

Instämmer.

Anonym sa...

För att göra en uppdatering av läget så delar i alla fall inte polisen analysen om att det som hände inte var så farligt:

Håkan Frank, närpolischef i Angered (i gårdagens SvD):

”När en folkmassa angriper polisen, då är det våldsamt upplopp. Vi ser mycket allvarligt på det här”,