2006-10-29

Om girighet och om kärlek

Jag hade igår förmånen att på den så vackert belägna Södra Vätterbygdens Folkhögskola få diskutera socialdemokratin och framtiden med Johan Ehrenberg. I diskussionen var det många socialdemokrater som tyckte att det i valrörelsen varit svårt att värja sig mot borgerliga påståenden om det utbredda missbruket av bidrags- och försäkringssystemen. Att acceptera bilden av ett utbrett fusk innebar att trygghetssystemens legitimitet urholkades. Att ifrågasätta bilden av ett utbrett fusk innebar att man riskerade att framstå som problemförnekare.

Johan Ehrenberg menade klokt att det bästa svaret var: Ja, girigheten i samhället är onekligen ett problem. Ett sådant svar förnekar inte de problem som kan finnas med fusk i trygghetssystemen. Men svaret riktar samtidigt blicken mot något större och viktigare än enskilda stackares eventuella missbruk av sjukförsäkringar och föräldraledigheter. Att bekämpa girigheten i samhället är ett centralt vänsterkrav, i kampen för ett mer jämlikt och solidariskt samhälle.

Girighetens motsats är kärleken, eftersom kärleken alltid är utgivande. Nu när inget längre finns som ditt och mitt, som fransk-italienske Riccardo Cocciante skriver i en av sina oändligt vackra kärlekssånger. Missa inte Anders Ekborgs kombinerade CD/DVD Äkta vara, där han introducerar Cocciante för en svensk publik.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hmm,

Varför denna fientlighet mot girighet? Girgiheten är en av människans främsta drifter genom historien, och så länge som girigheten hålls i schack av lager och regleringar som kanaliserar in den på konstruktiva banor (läs affärer och kapitalism) är den till det stora flertalets bästa.

Det luktar kristen moralism och världsfrånvändhet lång väg om den analys du gör. Den katolska kyrkan försökte utmåla girigheten som en dödssynd i över tusen år. På så sätt la man hinder i vägen för den kapitalistiska revolution och välståndsökning som vi fick med protestantismens och avkristnandets intåg!

Om socialdemokratin i framtiden väljer att se girgheten som en dödssynd och överger (det giriga) kravet om att de som har lite ska ha mer är rörelsen dömd till samma sekteristiska borttynande tillvaro som den svenska kyrkan!

/ATEIST

Hans sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.