2006-10-17

Tre som tappat rösten?

Jag förstår att det funnits goda partitaktiska skäl för Göran Hägglund, Lars Leijonborg och Maud Olofsson att inte kommentera den till synes outtömliga moderata gyttjevällingen av fusk, svartjobb, och licensskolk. Men någonstans här och nu börjar tystnaden bli komprometterande. Var är Göran Hägglund och hans kamp för samhällsmoral och gemensamt ansvarstagande? Var är Lars Leijonborg och hans kamp mot fusk och kriminalitet? Var är Maud Olofsson och hennes kamp för hederlighet och folkrörelsemoral?

Tystnaden är öronbedövande. Om den inte snart bryts kommer en ny paroll kring brott och straff att sprida sig i folklagren: Bekämpa de kriminella nätverken – byt regering!

9 kommentarer:

Anonym sa...

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=579708

Gärningsmannen sa...

Nu kommer hon nog snart. Ny kulturminister blir Birgit Friggebo. Det finns inga fler kulturintresserade moderater att uppbåda. Att Leijonborg fick kulturfrågorna tillfälligt är en indikator. Och vem kan hålla den regeringsvana minister Friggebo borta från detta blåbärsgäng. De behöver alla någon att hålla i handen för att öka samhörigheten med de andra ministrarna genom att sjunga "We shall overcome..."

Anonym sa...

http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_13879672.asp

Ulf Bjereld sa...

Det var befriande att i P1 Morgon i morse höra Alf Svensson ta bladet från munnen. Utan ett uns indignation kritiserade han de fuskande ministrarna med en helt annan kraft och uppriktighet än det urvattnade uttalande som Syskonskap hänvisar till.

I dagens SvD som Anonymous hänvisar till - är Hägglund däremot mer frispråkig. Äntligen.

Birgit Friggebo ny kulturmininster? Gud hjälpe borgerligheten.

Anonym sa...

Ursäkta, det var Syskonskap som var "anonymous" också, han glömde bara fylla i uppgifterna...

Ulf Bjereld sa...

Syskonskap är förlåten!

Anonym sa...

Här är en som dock har fått röst först nu (saxat från Johan Norberg):

"SÅ KAN DET GÅ NÄR MAN INTE ÄR LIBERAL KVINNA:

"Det blev inte av helt enkelt [att betala skatt för städhjälpen]... Jag har helt enkelt inte levt mitt liv inriktat på att bli minister."

- Justitieminister Thomas Bodström i Ekot om varför han bl a hade svart städhjälp, 14 oktober 2000.

"Statsminister säger dock att han har fortsatt förtroende för Bodström som justitieminister. Göran Persson tänker dock... fråga varför han inte till Skattemyndigheten redovisat att han haft städhjälp.

- Statsministerns överslätande kommentar. Den 15 oktober 2000 följer Ekot inte upp Perssons fråga och Bodströms svar. Ingen bryr sig och frågan dör."

JAG UNDRAR VARFÖR BRODERSKAPRÖRELSEN FÖRST NU UPPRÖRS AV DYLIKT FUSK. DU HADE VARIT MER TROVÄRDIG I DINA FÖRDÖMANDEN AV ALLIANSEN ON DU KAN PRESENTERA BEVIS PÅ ATT DU VAR UTE OCH FÖRDÖMDE LILLE BODSTRÖM DÅ DET BEGAV SIG. ELLER ÄR DU BARA SEXIST OCH TYCKER ATT DET ÄR EXTRA ALLVARLIGT NÄR DET ÄR KVINNLIGA MINISTRAR SOM KÖPER SIG SVARTA TJÄNSTER?

Martin sa...

Ulf! Vad är vinsterna och förlusterna med att som statsvetare öppet redovisa sin politiska övertygelse? Riskerar inte du att betraktas som partisk och bias när du markerar var du står? Är det överhuvudtaget nödvändigt att komma ut ur den ideologiska garderoben? Skulle vara intressant att höra dina tankar kring detta.

Ulf Bjereld sa...

Till min anonyme vän: Jag är emot all användning av svart arbetskraft, oavsett om den som fuskar är socialdemokrat eller borgerlig, man eller kvinna. Men avslöjandena av de manliga och kvinnliga borgerliga ministrarnas samlade fuskande är faktiskt unikt i svensk politisk historia.

Till Martin: Jag tänker inte i termer av vinst och förlust. Jag skiljer efter förmåga på mina olika roller. Med trovärdigheten är det som med skönheten (sägs det i alla fall), den ligger i betraktarens ögon.