2006-10-07

Skattefusk och systemskifte

Det är inte kulturminister Cecilia Stegö Chilòs och handelsminister Maria Borelius skattefusk i sig som upprör. Det är mänskligt att fela. I stället är det deras sorglösa bortförklaringar. Det hade varit omöjligt för mig att göra karriär annars, säger t ex Maria Borelius till Aftonbladet. Det hade varit omöjligt för mig att göra karriär annars? Tänk om andra människor började använda det argumentet för att legitimera fusk och lagbrott.

Nöd bryter lag. Men att reducera nöd till möjlighet att själv göra karriär är att smita undan sitt personliga ansvar.

Noterar att ingen av regeringens ledamöter har en inkomst under 500 000 kronor om året. Ingen av regeringens ledamöter har arbetarbakgrund. Alla de tunga posterna i regeringen besätts av moderater. Kristdemokraten Mats Odell talar redan under sin första arbetsdag som minister om att avveckla spelmonopolet.

Systemskiftet rullar in. Rädde sig den som kan.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Er du virkelig professor i statskundskab?

Jeg havde håbet at finde en god, neutral blog om svensk politik. Den her virker ret farvet. Det er selvfølgelig fair nok, men den slags har det med hurtigt at blive uinteressante. I hvert fald, hvis man gerne vil blive klogere.

Anonym sa...

Ja, tänk vad som skulle hända om andra människor använde sig av argument av typen "Det hade varit omöjligt för mig att göra karriär annars" för att legitimera lagbrott.

Kvinnor skulle ju kunna ta sig rätten att rösta och tillträda politiska poster. Gud vilken hemsk tanke!

/Kvar i 1800-talet

Gärningsmannen sa...

Hmm. Är inte socialminister en tung post längre för socialdemokrater? Bara som ett exempel?

Marcus sa...

Tjena Ulf.

Det skulle vara intressant att få en statsvetares synpunkter på de här två inläggen: En snabbguide till politiska ideologier och Därför misslyckades SAP och därför är Alliansen dömd att misslyckas. Om du vill, hinner, och tycker att det är intressant förstås...

Ulf Bjereld sa...

Svar på Mis fråga: Det är alldeles sant, för att citera H C Andersen.

Till Gärningsmannen: Vi får väl se hur tung Göran Hägglund gör socialministerposten. Att inte all hans kraft går åt till att dela ut vårdnadsbidrag som befäster könsmaktsordningen.

Till Marcus: Jag skall i morgon försöka hinna ge kommentarer till de två poster du nämner.

Gustav Lundblad sa...

"Systemskiftet är här. Rädde sig den som kan"

Vad menas? Tror du fortfarande på högerspöket?

Gustav Lundblad sa...

"Systemskiftet är här. Rädde sig den som kan"

Vad menas? Tror du fortfarande på högerspöket?

Anonym sa...

Jag håller med dig Ulf. Det är så sanslöst dåligt av Borelius att skylla sitt agerande på det ena och andra när hon i själva verket var höginkomsttagare.