2006-10-25

Ännu en fallen bastion...

Dagens Nyheter meddelar i dag att tidningen inför betygssystem på filmrecensionerna. Varje recenserad film kommer att betygssättas med en till fem punkter (punkten anspelar på punkten i DN:s logotyp). Därigenom använder samtliga (?) stora svenska morgon- och kvällstidningar sig av numeriska betyg i sina filmrecensioner.

Jag skall inte hyckla. Jag tycker det är roligt med poängsättningar och studerar gärna de sifferbetyg som i olika former sätts på filmer, konserter, teaterföreställningar, politikers debattinsatser, allsvenska fotbollsspelares matchprestationer samt schlagersångares kläduppsättningar.

Men det blir lite mycket. DN:s vägran att ge efter för betygsraseriet har varit ett andningshål och trotsigt visat på en annan möjlig verklighet. Nu ger tidningen upp sin linje.

Betygssättningen innebär att DN stärker sin filmkritik, säger DN:s kulturchef Maria Schottenius.

Betygskramarna i folkpartiet har vunnit ännu en seger, säger jag.

2 kommentarer:

Gärningsmannen sa...

@@@@@

Charlotte W sa...

Håller med! Som filmvetare och -diggare tycker jag dessutom att de i konsekvensens namn skulle sätta betyg antingen på alla kulturgenrer eller på ingen. Men det lär vara en kall dag i helvetet som man börjar betygsätta konstutställningar och diktsamlingar vid sidan av film o popmusik (är väl också p g) i DN.
Men javisstja, bioannonserna ger ju möjlighet till lite gratisreklam för tidningarna...