2020-01-09

Sverigedemokraten Kent Ekeroth twittrar hånfullt om flygolyckans offer

Nej, Sverigedemokraterna är inget vanligt parti. Sverigedemokraterna är fortfarande ett parti impregnerat av rasism och främlingsfientlighet.

En hel värld sörjer offren i den fruktansvärda flygolyckan i Iran, där 176 människor miste livet. Många av dessa var svenskar. Då väljer Sverigedemokraten Kent Ekeroth att öppet håna offren. Kent Ekeroth kommenterar en artikel från Sveriges Radio P4 Jönköping med rubriken "Flygkraschen i Iran - unga smålänningar bland dödsoffren". "Smålänningar", skriver Ekeroth raljant och bifogar två emojis - en apa som håller för ögonen och en gråtskrattande smiley. De unga människorna som miste livet och som artikeln syftar på gick på en gymnasieskola i Jönköping och har tidigare som ensamkommande sökt sin tillflykt till Sverige.

Kent Ekeroth är inte vilken Sverigedemokrat som helst. I åtta år - 2010-2018 - representerade han Sverigedemokraterna i riksdagen och var länge partiets kandidat till justitieministerposten. I dag har Kent Ekeroth ledningsuppdrag för Sverigedemokraterna i Värmdö. Sverigedemokraternas gruppledare i Värmdö Thorulf Empfevik beskriver Kent Ekeroth som "en mentor".

Mentor var ordet, sa Bull. Det är detta Sverigedemokratiska parti som Moderaterna och Kristdemokraterna vill normalisera. Det är detta rasistiskt impregnerade parti som Moderaterna och Kristdemokraterna vill samtala med, samarbeta med och med vars aktiva stöd de vill bilda regering. Men kom ihåg: Den som normaliserar Sverigedemokraterna normaliserar också rasismen.

Läs gärna Niklas Orrenius artikel i Dagens Nyheter i dag, där Orrenius jämför Kent Ekeroths hånfulla twittrande med Olof Palmes antirasistiska jultal från 1965. Vilken ledande politiker står i dag kompromisslöst upp mot rasismen, frågar sig Niklas Orrenius. Det är dessvärre en relevant fråga.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ekeroth bjuder motståndarna på ett praktfullt politiskt självmål, för vilken gång i ordningen har jag tappat räkningen på. Visserligen har han förpassats till en suppleantplats i SDs styrelse i Värmdö kommun, en kommun med 44 000 inv, men han har fortfarande stort inflytande på siten Samhällsnytt (fd Avpixlat), ett propagandaorgan som dock enligt min mening ligger närmare Alternativ för Sverige (vars bas är uteslutna sverigedemokrater) än SD. Ordföranden för SD i Värmdö lär inte längre har Ekeroth som mentor eftersom han kommenterar: ”Att plocka billiga politiska poäng på en sådan tragedi är fel och inget som vi står bakom”, vilket iofs inte är ett särskilt kraftfullt avståndstagande.
Hur som helst. Hur ska vi förhindra att ett parti som enligt Ulf är "impregnerat av rasism och främlingsfientlighet" får inflytande? Har Sverige, som sedan länge varit känt för låg främlingsfientlighet fått en kraftigt ökad främlingsfientlighet? Inte enligt SOM-institutet, snarare tvärtom. Följaktligen måste SDs opinionsmässiga framgångar bero på andra orsaker. Vad har förändrats i det partipolitiska landskapet på 25 år? I riksdagsvalet 1994 fick S 45,3% av rösterna, (fd) alliansen 41,3% och SD 0,25%. Enligt den senaste sammanställningen av opinionsmätningarna, Mätningarnas Mätning får S 24,5%, (fd) alliansen 36,3% och SD 24,2%. Ett helt nytt politiskt landskap. Förenklat: trots att strategin från Ulf m fl har varit att göra SD till oberörbart har resultatet blivit att främst arbetarväljare strömmat från S till SD. Och vänsterpartiet har sitt starkaste stöd bland högutbildade i storstädernas innerstadsområden. Varför anser en så stor del av arbetarna att de övergivits av vänstern och röstar SD? Knappast för att de gillar Ekeroth och likasinnade. Knappast fär att de är impregnerade av rasism och främlingsfientlighet. Den uppenbara förklaringen är den migrationspolitik (och dess konsekvenser) som saknat och saknar stöd från en majoritet av väljarna, en politik som ändå är för stram enligt Ulf.
Klas Bengtsson

Bengt-Oswin sa...

Tack för ett mycket läsvärt inlägg!

Man borde uppröras mycket mer när man ser dessa inlägg och kommentarer, men det verkar som man han blivit immun :-(

Jag reagerar mycket på dagens språk med "djävla idiot", "djävla rasist", "djävla PK" och liknande. När mor kom till Sverige 1956 från Tyskland för att gifta sig med far, så blev hon direkt benämnd med "nazisvin". Hennes enda brott var att hon var född i Tyskland av tyska föräldrar. Hon hade inget till övers för nazismen, hon var inte jude, men hon var tysk medborgare.

Att dagligen läsa alla dessa påståenden gör att jag mår illa.
Jag har inget till övers för SD:s politik men det innebär inte att jag inte kan prata sunt med SD-politiker.

Tack än en gång för ett klarsynt inlägg.