2018-10-21

Bättre sent än aldrig. Sluta fjäska för Saudiarabien

Äntligen ett västland som talar klarspråk med Saudiarabien om mänskliga rättigheter, skrev ansedda Washington Post för några år sedan, angående utrikesminister Margot Wallströms skarpa kritik av förhållandena i landet. Sverige hade då rivit upp sitt militära samarbetsavtal med Saudiarabien och Margot Wallström kallade Saudiarabiens piskstraff av bloggaren och aktivisten Raif Badawi för "medeltida". Saudiarabien rasade och kallade hem sin ambassadör. Ett sedan länge inplanerat tal av Margot Wallström inför Arabförbundet i Kairo ställdes in med kort varsel.

Sverige gick i täten i den internationella opinionsbildningen mot Saudiarabien. Internationell press hyllade henne och svensk utrikespolitik.


Även i det nu aktuella fallet med vad som förefaller vara ett mord på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi har Margot Wallström varit mycket tydlig i sina kritiska uttalanden. Men denna gång får Margot Wallströms kritik inte lika starkt internationellt genomslag. Världssamfundet är nu mycket mer samlat i sin kritik mot Saudiarabien. Det är bra. Liksom sin rival Iran i maktspelet i Mellanöstern är Saudiarabien en repressiv diktatur som regelbundet och grovt kränker de mänskliga rättigheterna.

Det är en skandal att så många av världens länder genom vapenförsäljning bidrar till att upprätthålla dessa regimers ställning, i respektive land och i regionen som helhet. Donald Trumps försonliga uttalanden mot den saudiska regimen är illavarsnande. Låt oss gemensamt bidra till att Jamal Khashoggis fruktansvärda öde ska göra det omöjligt för andra stater att behandla den saudiska regimen med de silkesvantar som hittills alltför ofta varit fallet.

I en artikel i dag kallar överste Bo Pellnäs Saudiarabien för en skurkstat. Det är svårt att inte hålla med.

3 kommentarer:

Anonym sa...

En bra start vore att slänga ut landet från UNHRC. Allt annat är hyckleri. (Samtidigt kan man passa på att slänga ut de flesta länderna från denna famösa organisation, eller ännu bättre lägga ner den.)

Homo Economicus

Anonym sa...

Jag tror inte att mordet på Jamal Khashoggi kommer att få långtgående negativa effekter på relationerna mellan västliga stormakter och Saudi. Det bestialiska dådet har ju redan lett till mer eller kraftfulla fördömanden, men där kommer det förmodligen att stanna. De flesta staterna i MENA är ju mer eller mindre skurkstater och som jag uppfattar det är mordet en följd av huvudkonflikten mellan Iran och Saudi där Muslimska brödraskapet spelar en inte oväsentlig roll. Brödraskapet betraktas ju som terrororganisation i både Saudi och också i Egypten efter deras försök att kidnappa den arabiska våren. Och enligt bl a New York Times var Khashoggi en förespråkare för Brödraskapet och politisk islam.
https://www.nytimes.com/2018/10/14/world/middleeast/jamal-khashoggi-saudi-arabia.html
Eftersom stormakter till slut bedriver realpolitik kommer inte västmakterna "ha råd" att isolera Saudi, dels beroende på sitt oljeberoende men också eftersom detta skulle gynna Iran och dess allierade.
Klas Bengtsson

Karin Kirkland sa...

Bo Pellnäs artikel var mycket intressant. Det är verkligen förskräckligt att vi säljer vapen till länder som Saudiarabien och Förenade arabemiratet. Och nu ska tydligen också försäljning kunna ske till Filippinerna trots deras presidents öppna förakt för mänskliga rättigheter och rättssystem.