För ytterligare några dagar sedan var det förre moderatledaren Ulf Adelsohn som i radioprogrammet Studio Ett ondgjorde sig över att Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter förtigit nyheten om en Novus-undersökning som visat på folkligt stöd för en restriktiv flyktingpolitik. Adelsohn använde påståendet som ett belägg för att nyhetsmedia mörkade negativa nyheter om flyktingar och asylsökande. Problemet för Adelsohn var bara att han hade fel. Både Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter hade publicerat nyheten i sina digitala upplagor, redan samma dag som den blev känd. Men Ulf Adelsohn läser bara papperstidningar och brydde sig aldrig om att kontrollera de digitala upplagorna.
Exemplen ovan illustrerar en gammal sanning: Om en uppgift är för bra för att vara sann, så är den oftast just det. För bra för att vara sann, alltså. I sin iver att driva hem sin tes tenderar individer att kasta all källkritik åt sidan och bortse från det absurda i de faktauppgifter de för fram Själv minns jag "nyheten" om att den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Uns närmaste man och släkting Jang Song-Thaek avrättats genom att tillsammans med fem av sina närmaste medarbetare ha klätts av naken, stängts in i en bur och där ha slitits ihjäl av 120 utsvultna hundar. Den bestialiska avrättningen skulle ha övervakats av Kim Jong-Un personligen samt 300 högt uppsatta tjänstemän. Visst - regimen i Nordkorea är grym och despotisk. Men historien var falsk. I sin iver att bekräfta regimens hänsynslöshet märker inte berättaren absurditeten i detaljerna. 120 utsvultna hundar? Exakt 120? Vem räknade dem? Hur mycket plats tar 120 hundar i en bur?
Jag minns också när Expressen felaktigt påstod att Omar Mustafa, när det värsta drevet gick, hade hemliga miljoninkomster. Expressen hade blandat ihop Omar Mustafa med en annan Omar Mustafa, och fick införa en rättelse. Jag tänker också på när DN-journalisten Hanne Kjöller kraftfullt överdrev mediernas nyhetsbevakning av stadsdelen Husby i Stockholm. Gellert Tamas kunde påvisa att Kjöller, i sin iver att driva hem sin tes, av misstag inräknat en stor mängd artiklar om Västra Husby utanför Söderköping, 116 artiklar om den norske rättspsykiatrikern Torgeir Husby, 158 artiklar om skådespelaren Hans-Erik Dyvik Husby och 4 artiklar om travhästen Husby Lynet. Av Hanne Kjöllers tes fanns ingenting kvar.
Jag skriver inte denna text för att peka finger. Jag har säkert själv gått i fällan flera gånger utan att märka det. Så sent som för ett par timmar sedan var jag nära att vidaresända en tweet från kontot "Liberalerna" på Twitter, där det påstods att partiet Liberalerna ville ersätta Annandag Påsk som helgdag med en helgdag för Eid. Jag besinnade mig i tid, kontrollerade uppgiften och insåg att kontot var ett satirkonto.
Offentliga personer - som politiker, journalister och forskare - har ett särskilt ansvar att besinna sig. Återhållsamhet är i dessa sammanhang en dygd - det gäller att inte ge efter för impulsen att vidaresända uppgifter som bekräftar ens egna fördomar eller känslan av att "det var väl det jag visste". Det gäller oavsett om vi diskuterar den nordkoreanska regimens hänsynslöshet, antalet religiöst inspirerade terrordåd i Europa eller att media "förtiger" fakta. Jag har sett alldeles för många kloka personer slänga all källkritik överbord när de får möjlighet att driva hem en tes som är särskilt kär för dem.
Så var källkritisk. Sätt fingret på varje siffra och bokstav, och fråga dig hur den kom dit. Och var ödmjuk! Sannolikheten att just du sitter inne med Sanningen med stort S är relativt begränsad. Var därför noggrann med dina argument.
vissa
religioner kan ha större våldspotential än andra - See more at:
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:DLL2S5S7X4oJ:www.gp.se/nyheter/ledare/gastkronikor/1.3037110-heberlein-vi-maste-tala-om-islam+&cd=4&hl=sv&ct=clnk&gl=se#sthash.RsECkjeR.dpuf
vissa
religioner kan ha större våldspotential än andra - See more at:
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:DLL2S5S7X4oJ:www.gp.se/nyheter/ledare/gastkronikor/1.3037110-heberlein-vi-maste-tala-om-islam+&cd=4&hl=sv&ct=clnk&gl=se#sthash.RsECkjeR.dpuf
4 kommentarer:
Så du menar alltså att media INTE mörkar? Dina uppmaningar till återhållsamhet är smått fascistiska, speciellt om det gäller fakta i nyheten/situationen.
Återhållsamhet blir då att mörka.
Tror du inte allmänheten själv kan hantera verkligheten?
Du har däremot rätt i vikten av källkritik. Läser man både Aftonbladet och Avpixlat om en och samma nyhet, hamnar man troligtvis ganska nära sanningen. Det är därför Avpixlat och andra alternativa medier faktiskt behövs.
Att bara läsa SVT/Expressen/Aftonbladet är däremot självbedrägeri.
Där här du rätt.
Vad tror du det beror på att Jan Myrdals prisande av fransk fascism det stöd han får för detta i sina egna led och viare ner i myllan(och vad det är ett tecken på)inte genomlysts på samma sätt?
Det tycker jag borde vara en större fråga för vänstern. Självrannsakelse är alltid primärt
Vet inte om det är så farligt om Ulf reagerar på något som han ev tycker borde ha stått i papperstidningen... Det är väl fortfarande oklart vad Ulf själv tycker i sakfrågan. Men nu framställs det som att Ulf är emot en ökad invandring. Bra att Jan Helin rycker in med stor pondus " media har minsann alltid varit ner negativa än positiva till invandringen". Ja, ja...
Kjell Eriksson
Ganska nära sanningen? Haha, jo jag tackar jag. En viktig skillnad mellan Aftonbladet och Avpixlat är att Aftonbladet åtminstone tar ett pressetiskt ansvar. De har fel ibland, men då kan de anmälan och fällas och tvingas föra in en rättelse. När avpixlat har fel vägrar de erkänna det och kallar en istället för diverse fula tillmälen. Den nyhetskällan har exakt noll förtroende fram tills den dag då man vet vilka som skriver för dem, och de börjar erkänna när de har fel.
Skicka en kommentar