2016-03-15

Den svenska modellen - vad är det?!

Alla talar om "den svenska modellen". Stefan Löfven nämnde den 20 gånger i sitt anförande i Örebro i helgen. Svenska Dagbladet skriver i dag i sin huvudledare om den "inte en dag för tidiga debatten om Den svenska modellens framtid". Även Dagens Nyheter ägnar sin huvudledare åt den svenska modellen, hur den egentligen skall definieras och skolans plats i denna modell. Liberalernas partiledare Jan Björklund har utmanat Stefan Löfven på debatt om den svenska modellens framtid.

En sökning på Mediearkivet ger den senaste månaden nära 2000 träffar på uttrycket "den svenska modellen". Det är tio gånger så många träffar som under motsvarande tidsperiod förra året.

Även de som inte vill tala om den svenska modellen talar om den svenska modellen. Så hyllar till exempel journalisten K-G Bergström på Twitter SVT Agenda för att programmet inte talade om den svenska modellen, utan i stället hade ytterligare ett inslag om flyktingpolitiken.


Stefan Löfvens strid om den svenska modellen har således mött gensvar. Frågan är då vad striden egentligen handlar om. Vad är den svenska modellen? Som DN påpekar i sin huvudledare i dag är begreppet mångtydigt, färgat av tidsanda och avsändare. I sitt tal i Örebro lyfte Stefan Löfven fram tre grundkomponenter i modellen: Att alla arbetar - Att vi fördelar rättvist - Att vi har en trygg välfärd. Han syntetiserade analysen enligt följande: När fler arbetar och får sin rättvisa del, då kan vi göra välfärden ännu tryggare. När välfärden blir tryggare, vågar fler satsa stort och tänka nytt.
Då växer ekonomin, och fler kan jobba och få sin rättvisa del. Vänner, det är så enkelt, men samtidigt så världsledande. Det är den svenska modellen
.

Striden står således inte bara om den svenska modellen är bra eller dålig, utan också om vari den svenska modellen består. Risken finns att vi fyller begreppet med allt vi tycker är bra. Sverige har haft fred i 200 år - det är den svenska modellen! 

Vi vill knyta samman "Sverige" och "det svenska" med värden vi gillar. Debatten om "den svenska modellen" blir därför lätt också en debatt om vad som är "Sverige" och vad som är "svenskt". Inte bara om hur vi vill utveckla samhället, utan också om vilka vi är och vilka vi vill vara.

Det kan bli en spännande och svårstyrd debatt, om svensk nationalism och svensk exceptionalism och om Sveriges politiska framtid. Mer intressant och relevant än vad jag kanske trodde när debatten initierades för några veckor sedan.

25 kommentarer:

Karl Persson sa...

Ja, något jag också märkt av, alla verkar inte ha samma idé om vad den Svenska modellen står för. Viktigt att inte låta en liten grupp fundamentalister definiera vad Sverige är, eller att chauvinismen tar överhanden heller. Sen efterlyser jag en mer nyanserad bild på vad arbete innebär. Arbete är något alla har rätt till, men många hålls idag utanför arbetsmarknaden på olika sätt... men ja, här finns mycket att fundera över.

Jan Holm sa...

Det finns säkert en stor risk att det som Löfven definierar som den svenska modellen , har fått sig en rejäl törn , av den politik eller snarare bristen på politik , som försatt samhället i den situation som vi nu befinner oss i.
Arbetsmoralen , eller snarare skattemoralen har knappast mått bra av den massinvandring och de resurser denna krävt. Hela den resurskrävande flyktingindustri som byggts upp , har ju knappast skapat en tryggare välfärd.
Om alla ska arbeta och betala skatt efter förmåga , om dessa skatter ska fördelas rättvist , så att alla får en trygg välfärd , då krävs det också att det politiska etablissemanget i handling visar att välfärden kommer alla till del. Som det är nu , så tycks det enbart vara Migrationsverket och det flyktingindustriella komplexet som ska gynnas oavsett vad det kostar.

Anonym sa...

Det finns ett enkelt sätt att skilja tom retorik från mål med substans. Negation. Den svenska modellen" enligt Ulfs referat omfattas av alla riksdagspartier. Vilket parti (inkl SD) är emot att alla arbetar - att vi fördelar rättvist - att vi har en trygg välfärd? Vilket parti anser inte att när fler arbetar och får sin rättvisa del, då kan vi göra välfärden ännu tryggare? När välfärden blir tryggare, vågar fler satsa stort och tänka nytt? Som bekant finns djävulen i "detaljerna". T ex innebar åtminstone den gamla svenska modellen att vi skulle konkurrera med kompetens och inte med låga löner. Hur ser det ut framåt? Inget vidare. Som skolverkets fördjupade studie av PISA visar går det utför. Rapportens tre väsentligaste slutsatser är:
1. Uppemot 85 procent av den försämrade gymnasiebehörigheten kan förklaras av en ökande andel elever som invandrat efter ordinarie skolstart och att denna elevgrupp haft en sämre resultatutveckling än andra elever.
2. Andelen elever som invandrat efter skolstart har ökat från cirka tre procent 2006 till drygt åtta procent 2015. Andelen obehöriga i den elevgruppen ökade från 37 procent 2006 till 50 procent 2015.
3. Och kanske allvarligast: också inrikes födda visar ständigt sjunkande studieresultat.

I söndagen Agenda hade Löfven möjligheten att förmedla migrationens btydelse för den svenska modellen. Jag kom osökt att tänka på HC Andersens Kejsarens nya kläder där Löfven var kejsaren och Anna Hedenmo den lilla pojken som klädde av honom och visade: Kejsaren är naken!

jag tror tyvärr att Löfven gått in i en återvändsgränd efter den tillnyktrade omläggningen av migrationspolitiken i höstas. Widar Andersson, s-dissident, har rätt när han skriver :"Det där ideologiska krigandet – med sina rötter i 1800-talet – tror jag inte ett dugg på. Rikspolitiken bör istället – även retoriskt – närma sig kommunpolitiken. Sätta sakfrågorna i centrum. Sätta samarbeten med andra partier i högsätet. Modellstrider och konfliktlinjer betyder inte ett skvatt om regeringen misslyckas med ekonomi, invandring, arbetslöshet och skolresultat. De som eventuellt tänds och eggas av paroller om "strid mot borgarna" är dessutom ofta av det slags skrot och korn som skrämmer bort medborgarna." Men så är han också långt borta från Ulfs hemmaplan.
Klas Bengtsson

Anders Jonåker sa...

I en TV-intervju tror jag det var, kanske 1984, talar Palme om den svenska modellen och där framstår denna modell som närmast liberal. Men till skillnad mot den nyliberala politik vi känner idag, poängterade Palme att den svenska modellen handlar om att skapa frihet för så många som möjligt.
Anders Jonåker

Anonym sa...

Låter som om den (påstådda) svenska modellen mera är lala-lands modellen, där alla befinner sig i arbete & får del av välståndet? Säkert att det inte var en beskrivning av ett sagoland ovan molnen? En dröm om det som inte är eller syns till någonstans i närheten..?

Anonym sa...

Hur man än definerar den svenska modellen, så måste den till syvende och sist också gå ihop ekonomiskt. Och då är det inte bara kronor och ören i årets budget, utan långtgående sociala och demografiska trender - tex viljan att arbeta, viljan att acceptera det sociala kontraktet osv. Att stärka Sveriges ställning som världens största kibbutz, som Löfven tycks förespråka, kommer förmodligen att gå likadant som det gick för kibbutzerna i Israel - de slutade i konkurs.

Anonym sa...

Man blir ju lite glad i sinnet, av att det finns partier och partiledare som kan tänka - taktiskt, och möjligtvis moraliskt, det har varit så deppigt på sistone, svensk politik, som sanckar om förnylse, snackar, men inget vågar vara briljant, nu har AKB tagot kommandot :-)

Gisses, nu sitter L och C i skruvstädet, alltså inte sakpolitiskt, utan argumentativt

AKB fortsätter hövdingens triangulerande, och det är väl på sätt och viss rätt,
det handlar om att våga titta in i omvärldsläge och opinion om ett år, och nu blir det mycket svårt för s att knycka kvinnoröster från m, och så har m satt ner foten avssende gränslösheten, så nu nu ser det ut som att m startat återgåget mot i vart fall 25 % :-) det betyder, SD konstant runt 18 - 20 att kakan som blir kvar åt L, C och Kd blir runt 15 % heja heja, småborgarna kan ju inte direkt knycka röster från SD utan möjligen från Fi....Mp..... och kanske ngt från s, men då handlar det om mycket små kvoter. Så man får nog förbereda sig på fortsatt
blockjämvikt 40 - 20 - 40 med tendens åt 38 - 20 - 42 dvs övervikt blåa laget, just nu, och då blir frågan, hur s ska nalla röster från m eller SD någon annan stans finns det inte utrymme att tulla på. S.W

Anonym sa...

Los sueños soñados por enamorados son realidades.

Anonym sa...

Normally I don't read article on blogs, however I would like
to say that this write-up very compelled me to check out and do so!
Your writing taste has been amazed me. Thanks, very great article.

Anonym sa...

The Courtyard System consists of 1 growbed containing
500L of media and a 1000L fish tank. 

Anonym sa...

Way cool! Some extremely valid points! I appreciate
you writing this article plus the rest of the site is really good.

Anonym sa...

Hi there, just wanted to mention, I enjoyed this post.
It was inspiring. Keep on posting!

Anonym sa...

What's up, I want to subscribe for this web site to get hottest updates, thus where can i
do it please assist.

Anonym sa...

Mengagumi kerja keras yg kkamu masukkan ke dalam situs website anda dan info mendalam
yg anda tawarkan. Ada baiknya menemukan sebuah
website sesekali yang bukan informasi rehashed lama yang
sama. Membaca indah aku telah menyimpan webb kamu dan aku menyertakan umpan RSS
kzmu ke akun Google saya.

Anonym sa...

Whats up very nice blog!! Guy .. Excellent ..

Wonderful .. I will bookmark your website and take the feeds additionally?
I'm glad to search out so many useful information here within the
submit, we'd like work out extra techniques on this regard,
thank you for sharing. . . . . .

Anonym sa...

Ahaa, its pleasant discussion on the topic of this post here at this blog,
I have read all that, so at this time me also commenting here.

Anonym sa...

Awesome article.

Anonym sa...

I every time used to study piece of writing in news papers but now as I am a user of net so from now I am using net for content, thanks
to web.

Anonym sa...

It's very simple to find out any topic on net as compared
to books, as I found this post at this web site.

Anonym sa...

Regards for helping out, fantastic info.

Anonym sa...

I know this if off topic but I'm looking into
starting my own blog and was curious what all is needed to
get set up? I'm assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?

I'm not very internet smart so I'm not 100% sure. Any recommendations
or advice would be greatly appreciated. Thanks

Anonym sa...

My brother recommended I would possibly like this blog. He
was once entirely right. This publish actually made my day.
You can not consider simply how much time I had spent for this info!
Thanks!

Anonym sa...

Hi, I log on to your blogs on a regular basis.
Your story-telling style is witty, keep it up!

Anonym sa...

Great info. Lucky me I recently found your website
by accident (stumbleupon). I've bookmarked it for later!

Anonym sa...

I like it when folks get together and share views.

Great website, keep it up!