2010-09-03

Svenska väljarna förlorare när Carl Bildt vägrar debattera med Urban Ahlin

Utrikesfrågorna har i huvudsak lyst med sin frånvaro i årets valrörelse. Frånvaron är olycklig ur ett demokratiskt perspektiv. Visserligen har utrikesfrågorna sällan en avgörande betydelse för väljarnas val av parti. Men utrikesfrågorna är viktiga i sig och här finns distinkta sakpolitiska skillnader mellan de rödgröna och Alliansen, t ex i synen på Afghanistan och på Sveriges militära alliansfrihet och relationen till Nato.

Ett av skälen till utrikespolitikens frånvaro i valrörelsen är att utrikesminister Carl Bildt konsekvent vägrar att möta socialdemokraternas talesperson i utrikesfrågor, tillika utrikesutskottets vice ordförande. Urban Ahlin i en debatt. Utrikespolitiska Institutet har försökt och fått nobben. Folk och Försvar har försökt och fått nobben. Studio Ett i P1 har försökt och fått nobben.

I dag sände Studio Ett ett mycket lyssningsvärt inslag om Carl Bildts vägran att ta debatten. Studio Etts reporter Pontus Mattsson beskriver hur Bildt det senaste året genom glidningar, tillkrånglande och undanmanövrar konsekvent undvikit att möta Urban Ahlin. Faktum är, enligt Studio Ett, att Carl Bildt endast vid ett tillfälle under hela mandatperioden (!) valt att möta Urban Ahlin i en utrikespolitisk debatt utanför riksdagen. Däremot har Carl Bildt villigt och glatt ställt upp i debatter med Lars Ohly.

Inslaget i Studio Ett når tragikomiska höjder när Carl Bildts och hans arma pressekreterare skall försöka bringa ordning i motiven till varför Carl Bildt inte vill möta Urban Ahlin. Argumentet skiftar mellan att det inte funnits några lämpliga tillfällen till debatt, att de rödgröna inte har någon gemensam utrikespolitik, att Urban Ahlin inte är Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson eller att det egentligen är Lars Ohly som dikterar de rödgrönas utrikespolitik.

Vilka är då Carl Bildts egentliga skäl till att undvika att möta Urban Ahlin? En rimlig tolkning är att Bildt genom att enbart debattera med Lars Ohly vill framkalla bilden av att det är just Ohly som är de rödgrönas "starke man" i utrikesfrågorna.

Jag har i många avseenden uttryckt respekt för Carl Bildt, för hans integritet och för hans politiska skicklighet. Men i det här fallet sviker han de svenska väljarna och i förlängningen demokratins principer. Ur det perspektivet blir hans beteende ynkligt.

Svenska medier har ett publicistiskt ansvar att att ställa Carl Bildt till svars för hans smitande från debatten. Fredrik Reinfeldt har ett politiskt ansvar att se till att hans utrikesminister inte undviker debatt om utrikes- och säkerhetspolitiken med Socialdemokraternas talesperson i utrikesfrågor under hela valrörelsen. De svenska väljarna - som nu förvägras en möjlighet att jämföra de rödgrönas och Alliansens utrikes- och säkerhetspolitik - blir de största förlorarna på Carl Bildts bojkottlinje.

6 kommentarer:

Hjalmar sa...

Till detta kan man ju även lägga kostnaden för att ha en utrikesminister som anklagas för krigsförbrytelser (om han är oskyldig är själva misstanken graverande nog - vad säger hans oljeäventyr i så fall om hans analytiska förmåga?) och som under komplicerade internationella förhållanden inte tvekar att riskera Sveriges relation till Ryssland med en osaklig jämförelse med Nazitysklands inmarsch i Tjeckoslovakien.

Åh, att han aktivt arbetade för att skapa stöd för USA:s angrepp på Irak 2003 ska kanske inte heller glömmas bort i samhället.

Din vän sa...

Det är föraktfullt av Carl Bildt mot svenska väljare att vägra ställa upp på en debatt inför valet.

BR sa...

Såvitt jag kommer ihåg så var det Vänsterpartiets Hans Linde som var talesman för dn rödgröna utrikespolitiken i Riksdagens utrikespolitiska debatt.
Således inte Urban Ahlin.
/BR

Ulf Bjereld sa...

BR: Helt fel - det är bara att läsa innantill i riksdagsprotokollet: http://tinyurl.com/3956gd2

I riksdagsdebatterna talar dessutom partierna för sig, inte i block.

Anonym sa...

Jag finner i protokollet från Riksdagens utrikesdebatt att Urban Ahlin gjorde tre inlägg medan Vänsterpartiets Hans Linde och Kalle Larsson stod för 6 inlägg.
Detta tillsammans med vänsterns krav på avveckling av alla amerikanska militärbaser utomlands i det rödgöna utrikesmanifestet torde väl visa på att det är Vänsterpartiet som tolkar en rödgrön svensk utrikespolitik och inte Urban Ahlin.
/BR

Ulf Bjereld sa...

BR: Jag vet inte riktigt vilken logik du utgår ifrån. Urban Ahlin är utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna. Hans Linde är utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet. Förutom dessa deltog två vänsterpartister (varav Kalle Larsson var den ene) och sju socialdemokrater (bl a Carina Hägg, Kent Härstedt och Kenneth G Forslund) i debatten. Eftersom du väljer att envisas med att räkna inlägg så förlorar du med 8-3.