2010-09-15

Skall Gudrun Schyman frälsa de rödgröna?

I riksdagsvalet 2006 fick fick Feministiskt initiativ 0.68 procent av rösterna. I Europaparlamentsvalet 2009 erhöll partiet 2.2 procent, bl a efter att partiet i valrörelsens slutskede fick mycket uppmärksamhet när musikern, kompositören och förre ABBA-medlemmen Benny Andersson donerade en miljon till partiets annonsering.

Så här några dagar före årets val är förutsättningarna för Feministiskt initiativ att nå en valframgång inte särskilt ljusa. Visserligen kommer partiet sannolikt att öka en del från de 0.68 procent man erhöll i förra riksdagsvalet. Men ingenting tyder på att partiet skulle komma i den absoluta närheten av riksdagsspärren.

I dagens Expressen formulerar Kristina Persdotter, ordförande för Unga S-kvinnor Rebella, under rubriken "Älskade Gudrun, svik oss inte nu" en vädjan till Gudrun Schyman att uppmana alla som gillar henne och Feministiskt initiativ att rösta rödgrönt i valet. Bakgrunden är förstås att om valet blir jämnt så kommer röster på Feministiskt initiativ indirekt att kunna bidra till att den borgerliga Alliansen sitter kvar. Eftersom flertalet av Feministiskt initiativs väljare sannolikt hellre skulle rösta rödgrönt än blått om de tvingades välja, så är det de rödgröna som har flest väljare att förlora på Feministiskt initiativs kandidatur.

Gudrun Schyman är en fantastisk politiker, en politiker som är med sin tid och sannolikt en modell för framgångsrika politiker i framtiden. Men hon är större än det parti hon företräder, och utan henne hade Feministiskt initiativ inte varit intressant alls i den här valrörelsen. Visst skulle ett inspel från henne nu i valrörelsen kunna få betydelse. Inte enbart genom de röster hon bär med sig och som annars skulle "kastats bort" på Feministiskt initiativ, utan också genom den uppmärksamhet och den nya energi hon skulle tillföra till den rödgröna valkampanjen.

Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan skriver i dag i ett brev till Socialdemokratiska valarbetare att: Enligt våra egna mätningar skiljer det nu bara ett par procent mellan blocken och många väljare är osäkra. Han tillägger: Sedan helgen har valvinden vänt. Segern är inom räckhåll! Jag känner inte till dessa "egna mätningar" och kan därför inte bedöma trovärdigheten i de resultat Baylan säger föreligga. Men sant är att valet inte är avgjort på förhand och att ett inspel av Gudrun Schyman enligt ovan skulle kunna få betydelse.

Nu blir det kanske inte så. Gudrun Schyman har investerat för mycket i Feministiskt initiativ och många av hennes partiarbetare - särskilt dem vars hjärta inte är rödgrönt - skulle känna sig besvikna. Fast det är klart - osvuret är bäst. Gudrun Schyman vet man aldrig riktigt var man har... :-)

6 kommentarer:

Nicke10 sa...

Håller med om att Gudrun Schyman är en fantastisk politiker på många sätt. Men hon är också en populistisk politiker, med drag åt ständig mediauppmärksamhet. Almedalen i år ett talande exempel som bekant. Och jag tror folk ser igenom den ytlighet hon representerar..

Nicke44

Anonym sa...

Baylan borde väl vid det här laget ha lärt sig att det handlar om procentenheter och inte procent. Eller bygger deras "egna mätningar" på helt andra metoder än de konventioenlla? Det är inte konstigt att läget ser besvärligt ut för de rödgröna...

Simon Wessbo sa...

Besvärligt, men inte hopplöst. Att valet är jämnt kommer att mobilisera nya väljargrupper. Dessutom har media idag diskuterat en eventuell mkt besvärlig situation om SD kommer in. Men där hoppas jag du får rätt i dina spådomar, Ulf.
/Simon

Anonym sa...

SVaret på din fråga måste bli ett nej. Men däremot kanske Ohlys frieri gör det!

Karl sa...

http://www.viharraknatpadethar.se/2010/09/en-granskning-av-opinionsundersokningar.html

Kanske inte vad Baylan refererar till, men ändå läsvärt.

Viktor sa...

Fast jag tillhör undantaget, jag står och väger mellan Fi och Fp, konstigt nog kanske. Det beror lite på om jag röstar efter övertygelse (Fi) eller vill ha en majoritet utan Sd (Fp).