2010-03-09

David Zonsheine: Israel måste tala med Hamas!

Uppdaterat torsdag kl 09.00. De senaste dagarnas svaga ljusglimt i den israelisk-palestinska konflikten - med planerade indirekta samtal mellan Israel och palestinierna - släcktes snabbt. Med snudd på osannolik okänslighet meddelade Israels inrikesminister Eli Yishai på tisdagkvällen - parallellt med USA:s vicepresident Joe Bidens besök i Israel - att 1 600 nya judiska bostäder skall byggas i Jerusalems arabiska del. Bosättningarna är olagliga och beslutet fördömdes omedelbart i hårda ordalag av den fördömjukade Joe Biden. I förlängningen meddelades igår att palestinierna nu avstår från att delta i de indirekta samtalen om beslutet inte rivs upp.

Det är svårt att finna ord för den israeliska nonchalansen. Lyssna i stället gärna på Akiva Eldar, ledarskribent på den israeliska tidningen Haaretz. Jag delar hans klarsynta analys.

*

Israel måste tala med Hamas. Inte i hemlighet eller indirekt, utan öppet och seriöst. Dialogen bör täcka alla konfliktens kärnfrågor, inklusive en slutlig fredsövenskommelse. Så skriver den israeliske kaptenen i reserven och fallskärmsjägarsoldaten David Zonsheine i en klok och modig artikel i den israeliska tidningen Haaretz.

Efter månader av politisk stiltje i den israelisk-palestinska konflikten skall nu indirekta samtal mellan Israel och den palestinska myndigheten påbörjas igen, under amerikansk förmedling. Det är bra - samtalen har ett egenvärde. Men de kommer inte att leda till några genombrott i förhandlingarna. Som jag läste någonstans: Den intressanta frågan är inte om förhandlingarna kommer att misslyckas, utan vad som händer efter det att de har misslyckats.

Framgångsrika förhandlingar kräver ett enat palestinskt ledarskap, och där är vi dessvärre inte i dag. Framgångsrika förhandlingar kräver sannolikt också ett USA som förmår prioritera arbetet med en lösning av den israelisk-palestinska konflikten. Men en sådan prioritering är svår för USA att göra innan situationen i Afghanistan och i Irak har stabiliserats.

Tills dess gäller det för alla fredsvänner att efter förmåga bidra till upprättandet och stärkandet av en inom-palestinsk dialog och försoningsprocess. Samtidigt är det viktigt att den diplomatiska och politiska pressen på Israel att häva blockaden av Gaza och att stoppa bosättningspolitiken på Västbanken och i östra Jerusalem.

12 kommentarer:

Johan sa...

Ursäkta en som valt att aktivt ointressera sig för Israel-Palestina-komplexet: Vill Hamas tala med Israel (och PA) utifrån kaptenens dagordning? Nej, det är inte en retorisk fråga, jag undrar ärligt.

Magnus sa...

Om man lämnar det självklara i att inte "tala" med Hamas (som är en rasistisk terrorgrupp, understödd av Iran, som inte är intresserad av ett erkännande av eller en fred med Israel), så inställer sig ytterligare frågor.

Du noterar själv att palestiniernas vägran att inleda direkta fredsförhandlingar, utan kräver 4 månader av indirekta förhandlingar (för att sedan gå till FN om de inte får igenom 100 % av sina krav) kommer att leda till misslyckande.

Varför skulle man prata med Hamas och därmed än mer kortsluta PA?

Du säger ju själv att det behövs palestinsk enighet.

Det enda steget framåt är att enighet skapas genom att Hamas avstår från terrorism och erkänner Israel och fredssamtalen, så att de kan ingå i en palestinsk krisregering som kan förhandla om fred med Israel.

Utan en stark pro-demokratisk palestinsk regering kommer inte palestinierna kunna göra eftergifter för fred. Och då kan det inte heller bli någon uppgörelse.

Ulf Bjereld sa...

Johan: Hamas skulle vara väldigt kluvet. Å ena sidan skulle man uppskatta det erkännande som officiella samtal innebär. Å andra sidan skulle man i dessa samtal vilja ha en helt annan dagordning än den som Zonsheine föreslår. Processen skulle tvinga ut Hamas på banan och skapa ett politiskt utrymme för pragmatikerna inom rörelsem att mobilisera för att försöka förstärka sin position. Den nuvarande isoleringen stärker, enligt min uppfattning, i stället fundamentalisterna inom Hamas.

Magnus: Du talar om "det enda steget framåt". Jag blir alltid orolig när någon påstår att det bara finns en väg fram. En sådan inställning öppnar sällan eller aldrig för kompromisser. Man har redan bestämt sig för hur det är.

Du talar också om Hamas som om det vore en homogen organisation. Så är det ju inte, och det tror jag du vet. Inom Hamas finns olika åsiktsriktningar och olika viljor. Min stratgi går ut på att stödja de mer pragmatiska krafterna inom rörelsen.

Johan sa...

Kan vi dra en parallell till riksdagspartiernas hantering av sverigedemokraterna, som vi ju diskuterat tidigare? SD skulle nog också var kluvet: Å ena sidan gilla erkännandet i att behandlas som ett parti bland andra; å andra sidan mista just sitt definierande etablissemangsutanförskap; stärka pragmatikerna inom partiet, isolering som stärker extremismen…

Nå, jag vet inte hur långt man kan dra analogin, och vid närmare eftertanke kanske även SD-frågan är en av dem där man borde ointressera sig mer aktivt för. ;)

Ulf Bjereld sa...

Johan: Jo visst skulle man kunna det. Skillnaden är att Hamas är en maktfaktor som vann det senaste palestinska valet och därigenom redan har etablerat sig som en legitim representant för det palestinska folket. Sverigedemokraterna är inte där, och strategierna bör därför inriktas på att de inte skall komma dit heller. :)

Anonym sa...

"Jag blir alltid orolig när någon påstår att det bara finns en väg fram."

För en gångs skull håller jag helt med dig, Ulf. Kanske dags att tänka på ett nytt paradigm, också för dig själv?

Tre-statslösningen blir mer och mer sannolik. Gaza och Judeen/Samarien är lika förenliga i en statsbildning som Öst- och Västpakistan. Bättre att hjälpa de pragmatiska palestinierna skapa en mini-stat i A&B-områdena, samt acceptera konsekvenserna av att de valt fel strategi sedan 1967.

GT

Anonym sa...

"Du talar också om Hamas som om det vore en homogen organisation. Så är det ju inte, och det tror jag du vet. Inom Hamas finns olika åsiktsriktningar och olika viljor. Min stratgi går ut på att stödja de mer pragmatiska krafterna inom rörelsen."

Ja, så är det säkert. Men det är lurigt det där för ju mer pragmatiskt det blir hos vissa Hamas-personer desto större chans är att de blir dödade av Hamas.

BR sa...

Det är kanske nu som den bästa chansen finns att tvinga Hamas till förhandlingsbordet och få organisationen att acceptera Osloöverenskommelsen.

Hamas borde vara skakat och osäkert nu; Först efter Dubai och sedan efter avslöjandet att sonen till en av Hamas´grundare konverterat till kristendom och förmedlat underrättelser till Shin Bet i 10 år.

/BR

Magnus sa...

Ulf, du glömmer att den erkända representanten för palestinierna är Palestinska Myndigheten, vars Fatahledare Mahmoud Abbas är/var president.

Hamas hade kunnat erkännas om gruppen efter framgångarna i valet hade tagit avstånd från terrorism, men det gjorde man inte. Man ville förbli en terrorgrupp, som dessutom hetsar till folkmord på israeler (även den hetsen är ett folkrättsbrott).

Terror är självklart också förbjudet i folkrätten.

Hamas togs in den palestinska koalitionsregeringen, men slängde ut Fatah genom en kupp i Gaza. Det är alltså en kuppregim, som saknar legitimitet.

Det känns också väldigt otydligt att tala om "pragmatiker" inom Hamas. Om sådana finns, hur stort inflytande tror du att de får, då Hamas inkomster kommer från Iran, vilket innebär att de för den terrorpolitik som Iran kräver!

Anonym sa...

"att 1 600 nya judiska bostäder"

Det är förbehållet människor att bekänna sig till judendomen, bostäder är bara fyra väggar utan själ eller egen vilja.

Utöver det, så står det fritt fram för alla att köpa utbjudna bostäder till högsta pris, oavsett köparens etniska tillhörighet.

GT

Bulten i Bo sa...

Riktigt så är det väl inte, GT!

Exempelvis Lars Gustafsson har väl mycket lättare att få åtkomst till dessa lägenheter än vad en fördriven palestinier har.

Anonym sa...

Bulten,
Din fråga innehåller en falsk premiss, så det är svårt att ge något svar.

GT