2020-03-19

Jimmie Åkessons tunna argument för att stänga skolorna

De svenska partierna visar fortfarande en föredömlig återhållsamhet genom att inte politisera kampen mot Corona-viruset. Kanske börjar Sverigedemokraterna mäla sig ur gemenskapen. I en intervju med Svenska Dagbladet kräver Jimmie Åkesson att regeringen går emot Folkhälsomyndighetens rekommendationer och omedelbart stänger landets förskolor och grundskolor.

Sverigedemokraterna har naturligtvis rätt att ha en annan uppfattning än regeringen och Folkhälsomyndigheten och övriga riksdagspartier om hur Sverige bör hantera Corona-krisen. Men det intressanta är vilka argument som Jimmie Åkesson anför. Vad är det som får honom att komma fram till en helt annan slutsats än den som samtliga övriga partiledare samt Folkhälsomyndigheten kommer fram till?

Frågan är inte helt lätt att besvara. Åkesson säger bara att det "rimligen" innebär en stor smittorisk när så många barn går till skolan. Han påstår också att Folkhälsomyndigheten tidigare anfört att barn inte spred smittan, men "det vet man väl inte". Några andra argument framför inte Jimmie Åkesson.

Man må tycka vad man vill i sakfrågan om skolornas öppethållande. Kanske gör Folkhälsomyndigheten och regeringen inom kort en ny och annorlunda bedömning. Men Jimmie Åkessons lövtunna argument för att frångå Folkhälsomyndighetens rekommendationer gör mig ytterst tacksam över att Sverigedemokraterna inte har något inflytande över regeringspolitiken.

Nej, Sverige ska inte ha något expertstyre - inte ens i kristider. Regeringen ska göra en sammanvägd bedömning, och sedan ta det politiska ansvaret för sina beslut. Lika självklart ska regeringen väga in expertomdömen i sina bedömningar. Som statsvetarprofessorn Bo Rothstein argumenterar: The conclusion is "rule through, not by, experts". Svårare än så är det inte.

*
Samtidigt noterar vi att tidigare distriktsordföranden för Sverigedemokraterna i Stockholms stad, numera vice ordföranden för extremhögerpartiet Alternativ för Sverige (AFS) William Hahne inte dragit sig för att försöka tjäna en hacka på utsatta människors oro inför Coronakrisen. Aftonbladet berättar att William Hahne köpt upp ett stort antal ansiktsskydd av ett slag som brukar kosta 20 kronor i nätbutiker och nu säljer dem nu vidare för 249 kronor styck. Ska vi tala "svenskhet", vilket ju Sverigedemokrater och AFS gärna gör, så har jag svårt att se något mer osvenskt än att berika sig på utsatta och rädda människors bekostnad.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tråkigt att se att Ulf inte kunde hålla sig längre från att partipolitisera coronakrisen. Och måltavlan är förstås SD, ett parti som jag iofs varken har röstat på eller kommer att rösta på. Men att göra en stor sak av att Åkesson anser att skolor ska stängas är billigt.
Jag kan inte bedöma om det är rätt eller fel att stänga skolor. Att det skulle få stora konsekvenser på många sätt är ju uppenbart. Och visst ska politiker lyssna på experter. Men det yttersta ansvaret har förstås beslutsfattarna - politikerna.
"Danska regeringen har nu tagit beslut att stänga alla offentliga skolor, förskolor och utbildningsinstitutioner.
– Det här kommer få stora konsekvenser, men vi värderar att alternativet är värre, sa den danska statsministern Mette Frederiksen." (Kvällsposten 11 mars.) Mette Frederiksen är som bekant socialdemokrat. Såvitt jag förstått har detta beslut INTE föregåtts av rekommendation av de danska expertmyndigheterna utan är ett "rent" politiskt beslut.
""Norge stänger alla skolor, förbjuder vårdpersonal att resa och inför restriktioner för barer och restauranger.
– De drastiska åtgärder vi nu genomför, gör vi i hopp om att stoppa viruset, säger statsminister Erna Solberg." Solberg är som bekant moderat (Höyre).(SvD 12 mars).
"Grundskolorna i Finland kommer från och med onsdag att hålla stängt för att hindra spridningen av coronaviruset, rapporterar Svenska Yle. Skolorna kommer övergå till undervisning på distans, medan daghemmen fortsätter hålla öppet.
Finlands premiärminister Sanna Marin (S) har också meddelat att det nu råder undantagstillstånd i landet. Mötesförbud för fler än tio personer kommer också att införas. Alla kulturinstitutioner, fritids- och sportföreningar samt ungdomsgårdar kommer hålla stängt. Besök hos äldre människor och sjuka förbjuds."
Många av de åtgärder som genomförs i Sverige har redan genomförts i andra länder. Och rätt timing av åtgärder är säkert en viktig faktor. Hoppas att vår timing är den rätta.
Men Ulf, lite större "statsmannamässighet" vore på sin plats.
anser
Klas Bengtsson
PS Som tillhörande riskgrupp - äldre än 70 - tycker jag det är sorgligt att läsa inlägg från kändisar som också tillhör riskgruppen - Barbro Hedvall och Adamo - som nonchalerar myndigheternas råd och varningar och mest tycker synd om sig själva. DS

Anonym sa...

Jimmie har helt rätt. Barn är smittobärare, vilket är känt sen länge. Barn under 15 år var inte tillåtna att besöka sjukhus åtminstone på min tid. Hur det är idag vet jag inte. Frankrike tex har stängt sina skolor, restauranger, barer etc. Det är karantän som gäller, inte politik.

Anonym sa...

På tal om expertis. Det man kan konstatera är väl att Regeringen inte besitter någon som helst sakkompetens i coronafrågan. Och då kan man ju undra.. , förstår Regeringen vad experterna säger? Tänker lite på vad nobelpristagaren i medicin 2019 framförde i snillen spekulerar. I USAs kongress finns endast en som är disputerad i ett naturvetenskapligt ämne. Han ansåg det inte heller lönt att samarbeta med de valda politikerna. Han skulle hellre samarbeta med väljarna för att försöka få bort de nuv politikerna.

Vi har alla ett ansvar att välja mer kompetenta/högutbildade politiker. Det är svårt, för att inte säga helt omöjligt, att kunna se Stefan Löfven som någon landsfader, då säkert mer än 75 % av befolkningen har lika goda, eller mer ingående insikter om corona än Stefan.

Kjell Eriksson