2020-03-27

I Coronans spår - utvisa inte unga som omfattats av gymnasielagen till Afghanistan!

I dessa Corona-tider är det viktigt att vi tar hand om varandra. Särskilt viktigt är det att vi tar hand om de människor som är allra mest utsatta. En sådan grupp är de unga ensamkommande som sökte asyl i Sverige hösten 2015 och som nu omfattas av gymnasielagen.

Snart går dessa unga människor ut sin gymnasieutbildning. Enligt lagen har de då sex månader på sig att skaffa sig en fast anställning. Annars kommer de att utvisas - väldigt många av dem till krigets och terrorns Afghanistan. (En artikel i Dagens ETC uppmärksammar saken - men bakom betalvägg.)

Corona-krisen har i grunden förändrat förutsättningarna för gymnasielagen. Risken är stor att Sverige står inför en hastigt växande arbetslöshet. Att då begära att dessa unga människor bara sex månader efter att de gått ut gymnasiet ska ha erhållit en fast anställning är förstås inte realistiskt.

Det humanitära svaret är i stället att välkomna dessa unga människor med sin gymnasieexamen till Sverige - vårt växande hem. Det vore värdefullt om regeringen förklarade att ingen som omfattas av gymnasielagen kommer att utvisas för att hen inte lyckats skaffa sig en fast anställning på sex månader. Det går att hantera lagstiftningsvägen - om den politiska viljan finns.


5 kommentarer:

Zenita Sander sa...

Tack Ulf
Ja det är det enda rätta. Låt dessa ungdomar få stanna, vi behöver varenda en. Tack för att du skriver hoppas att många läser och lyssnar på dig.

Anders nilsson sa...

Vilka vårdplatser och bostäder kan vi erbjuda?
Hur är läget i Iran som många av dem kommer från?
Läxan: i Sverige är ett nej aldrig ett nej på riktigt?

Agnetha Sandvik sa...

Så sant!

Marianne sa...

Tack att du tänker på denna grupp unga människor som kämpat sig genom en gymnasieutbildning och nu hamnar corona-turbulensen när de ska ut och söka arbete. Många har arbetat under somrar och helger inom vård och omsorg, handel, industri och serviceyrken. Det såg ljust ut att få fortsätta hos dessa arbetsgivare men nu slår bromsen , kanske totalstoppet till. Om regeringen nu tänker på stödåtgärder till alla möjliga grupper, studenter, företagare, arbetsgivare så måste man i anständighetens namn också tänka på denna grupp och ta bort kravet på att finna jobb inom sex månader med en utlovad anställningstid på 2 år. Dessa ungdomar är välintegrerade, har nätverk och kommer att berika Sverige med arbetskraft och energi som vi behöver med en allt mer åldrande befolkning.

Anonym sa...

Toleransen att integrera nya människor från andra kulturer och länder lär inte öka med en havererad ekonomi. Nu blåser det kalla vindar...