2020-03-06

Jimmie Åkessons hån mot dessa våra minsta

Hur lågt kan man sjunka? TT återger ohyggliga vittnesmål om situationen för de människor som befinner sig på flykt i gränslandet mellan Grekland och Turkiet. Det är många familjer med små barn. En representant för FN:s flyktingorgan UNHCR säger: Jag har träffat många barn. Men detta är första gången jag möter barn som är i sådan chock. Hon berättar hur de vandrat i natten, hur de varit vilse och hur rädda de är nu, De är blöta och kalla och hungriga.

Till detta helvete på jorden reser Jimmie Åkesson. Reser han dit för att visa sin solidaritet med dessa utsatta, nödställda människor? Reser han dit för att hjälpa till, för att lindra barnens nöd och försöka förbättra deras situation?

Nej, det är inte därför Jimmie Åkesson reser dit. Han reser dit för att dela ut flygblad som berättar att dessa plågade, hjälpsökande människor inte är välkomna till Sverige. Vi har inte plats. Sverige, detta välståndets och rikedomens fantastiska land, är fullt. Jimmie Åkessons agerande blir ett hån mot dessa våra minsta.

Hur lågt kan man sjunka?

Författaren och tidigare cirkusdirektören Henry Bronett kommenterar Jimmie Åkessons resa så bra:


Skam att en svensk medborgare så ogenerat slår mynt av av andras olycka och dessutom skriver under med: ”Svenska folket och Sverigedemokraterna”. 

Ni representerar inte vårt land. 

Svårt att förstå hur man överväger att rösta fram ett sådan parti. För oavsett hur det står till i Sverige, är vägen aldrig att följa dem som visar oss rännstenen och kallar den för ett bra vägval.

5 kommentarer:

Ingemar E. L. Göransson sa...

Tack Ulf!

Anonym sa...

Jag reagerade (förstås) negativt på Åkessons tilltag. Hur kan han tro att detta PR-jippo gynnar hans sak (läs SD)? Men så läste jag ett inlägg av Marcus Brixskiöld som till skillnad från mig har militär bakgrund. Han skrev bl a att en framgångsrik militär strategi bygger på "Eld, rörelse och skydd. I valet mellan dessa bör en ledare i princip alltid välja eld och rörelse. Manöverförmåga och utmanövrering av en motståndare äger samma betydelse civilt som militärt." Och "SD samlar högvinster i form av medial uppmärksamhet och stöd hos individer som i frustration vill se politisk aktion av svenska politiker... Konkurrenterna är häpnadsväckande passiva därför att de är fast i föråldrade doktriner och därmed fastnar i en tro på att sitta still i skydd och blunda är rätt väg framåt, trots att det inte ens är en återvändsgränd. Med sin övertro på de kartor som ritades för två decennier sedan befinner de sig när de väl behagar söka ta initiativet ständigt på fel plats, vid fel tidpunkt och med fel utrustning."
Oavsett om man gillar resultatet är detta tänkvärda synpunkter och en orsak till SDs exempellösa framväxt, tycker jag. För ser vi bortom retoriken är ju partiledningarna i S, M, L, KD och SD överens om att gränsen mot Turkiet ska hållas för att hindra att migranter i Turkiet ska kunna söka asyl i EU. "Hur långt kan man sjunka?" frågar Ulf. Ja, uppenbarligen så lågt att en förkrossande majoritet av riksdagsledamöterna är beredda att gå långt för att hindra asylsökande att söka asyl även om de flesta fördömer Åkessons tilltag.
Klas Bengtsson

Matts Josefsson sa...

Dag Hammarskjöld,Harald Edelstam,Olof Palme å nu Greta Thunberg - det är svenskar att beundra och vara stolt över.Ledare som visar vägen med egen gärning och är och varit fördömen. I deras sällskap är jag STOLT svensk.Läserett fyrtiotal media varje morgon.Bl.a. från mitt favvoland "down under".Söker man i Herald på Greta får man upp massor med artiklar.Söker man på Åkesson,ingen. Tack Ulf för ett bra inlägg!

Anonym sa...

Åkesson är förstås mer än väl medveten om vad han gör, och vilka reaktionerna skall bli. Åkesson för nog ett nytto- och nettoresonemang. Genom att åka dit och göra på detta sätt så vill han förstås övertyga sina presumtiva väljare om att han menar allvar med sin politik, och att han inte bara på distans från Sverige tycker en massa saker. Om det sedan är en bra strategi eller inte lär nog visa sig. Det kan tom vara så att andras ilska tom motiverar vissa väljare att ansluta sig till SD. Så vad skall man göra? Tror det är bättre att vi som står utanför den politiska sfären drar våra egna slutsatser, och inte på något sätt låter oss påverkas av några sk auktoriteter.

Kjell Eriksson

Anonym sa...

Inte ett ord mot Erdogan? Snällt av turkarna att lasta bussar med flyktingar till gränsen, ta deras pengar och lasta av dem. Hur mycket har han lurat av Europa hittills? Sorgligt.