2020-03-02

Moderaternas smaklösa delningsbild

I dag drunknade ännu ett barn i Medelhavet, då en båt full med flyktingar kapsejsade nära ön Lesbos. Och BBC rapporterar att en syrisk flykting skjutits till döds vid gränsen mellan Grekland och Turkiet. Omkring 15 000 män, kvinnor och barn beräknas nu under ytterst svåra omständigheter befinna sig i gränslandet mellan Greland och Turkiet. Många av dem är på flykt från krigshelvetet i Syrien.

Den självklara utgångsfrågan borde vara: Hur ska vi på bästa sätt kunna hjälpa de utsatta flyktingar som nu befinner i gränslandet mellan Grekland och Turkiet? Men för Moderaterna och Ulf Kristersson tycks frågan bli en helt annan. Just i dag lägger Moderaterna på sin Facebook-sida upp en bild på Ulf Kristersson där han - iklädd någon slags jägar- eller hemvärnsmundering - uppmanar: Stärk gränsen!Bilden blir ett smaklöst hån mot alla de människor som flytt krigets helvete och som nu lever under oerhört utsatta omständigheter i gränslandet mellan Grekland och Turkiet.

Jag tror inte att Ulf Kristersson egentligen känner sig så bekväm med denna bild. Men hans ledarskap är mycket svagt. Det är inte så att det finns en "hemlig grupp" eller motsvarande i Moderaterna som styr och ställer. Men i avsaknad av ett starkt ledarskap blåser Moderaterna dit tidsandevindarna för dem. Det är en sorglig utveckling.

I skrivande stund ser jag att Moderaterna nu tagit bort bilden från sitt Facebookkonto med motiveringen att Ulf Kristerssons kläder "verkade ta fokus från den viktiga frågan, som är att EU och Sverige ska stärka gränskontrollen". Jo tack. Det är bra att Moderaterna tagit bort bilden. Det vore befriande med en ursäkt från Ulf Kristersson för att bilden överhuvudtaget publicerades. Men det kanske är att begära för mycket. Det krävs ju i så fall att någon är vuxen i rummet.

Respekt i stället till Ida Alterå och CUF för denna bild.


9 kommentarer:

Britta Lindholm sa...

Själv får jag gråten i halsen av utvecklingen i detta fd fina land som jag bor i. Solidariteten och medmänskligheten är bortblåst

LenaO sa...

Håller med dig Britta Lindholm, det är så oerhört sorgligt och det gick så fort...

Kerstin_49 sa...

I lördags kväll när de första rapporterna om tårgas mot människor på flykt dog något inom mig. En ursorg som när min dotter tagit sitt liv tömde mitt inre och ur uppgivenheten kom gråten. Sedan vreden mot en världsordning som tillåter att så'nt sker. Vi måste resa oss och arbeta för förändring. Detta är inte människovärdet!

Kerstin_49 sa...

När människor på flykt möta av stängda gränser och tårgas dör något inombords. Låt oss bete oss som med-människor. Vi har alla samma ursprung och vi delar samma enda jord.

Paul Lindquist sa...

Om du inte kan skilja en hemvärnsuniform från en vanlig keps och oljerock bör du skaffa nya glasögon. Inte heller finns det enda jaktpryl i bilden, ändå försöker du fultolka den.

Själv har jag både oljerock och kepsar. Händer att jag gärna skogen, men har aldrig jagat i hela mitt liv.

Hej 👋 sa...

Inte en människa utan skyddsbehov ska passera någon gräns. Dags att styrka vem man är och varför man är på flykt från exempelvis Marocko, Iran när det inte ens är krig eller föreligger någon annan fara för dem att stanna.

Raffa sa...

Inse att det är 3% som är på flykt enl UNCHR.
Om man hämtade dom direkt utanför krigshärden så hade dom inte behövt kämpa mot 97% bråkstakar för att komma till trygghet.

Anonym sa...

Jag noterar att Ulf har stöd av miljöpartiet och vänsterpartiet medan övriga riksdagspartier (reserverar mig dock för centern) är överens om att gränsen mot Turkiet ska säkras.
Nu är ju inte Kristersson ensam om att vilja stärka gränsen. "EU:s yttre gräns ska hållas," säger Löfven som ju också har deklarerat att vi inte kan ha en migrationspolitik som avviker från EUs och i synnerhet inte från våra nordiska grannländer. Och dit har vi faktiskt bra bit kvar. Anna Dahlberg ger flera exempel i Expressen (1 febr) på åtgärder som saknas och som inte bryter mot asylrätten.
Trots att jag vid det här laget är luttrad, upphör jag ändå inte att förvånas över den totala brist på verklighetsförankring som Ulf och likasinnade visar gång på gång. "Finns det hjärterum finns det stjärterum" skrev Ulf häromdan.
"Hur ska vi på bästa sätt kunna hjälpa de utsatta flyktingar som nu befinner i gränslandet mellan Grekland och Turkiet?" frågar Ulf. Det finns inget diffust gränsland, migranterna befinner sig i Turkiet och hotas inte till liv och säkerhet om de inte själva skapar situationen. Vi hjälper dem faktiskt redan med 10-tals miljarder på plats i Turkiet, ett bistånd som förmodligen kommer att öka efter Erdogans utpressning.
För övrigt är det som Joakim Ruist säger hög tid att göra upp med hyckleriet om asylrätten. Vi värnar asylrätten, sa Morgan Johansson i dagens Studio Ett. Och samtidigt görs allt för att hindra asylsökande från att söka asyl där de vill. Nödvändigt förstås om Sverige ska bestå som välfärdsland - om än med repor - trots att det finns gott om stjärterum, dock utan tak över huvudet.
Klas Bengtsson

Akilles sa...

Inte en enda jaktpryl? Vad kallar du Chevalier kepsen för? "Hunting with style since 1950" är deras motto...