2019-03-23

"Luften har stigar som bär!" Stefan Löfvens tal på partikongressen

Kanske blir Stefan Löfvens tal den politiska höjdpunkten vid denna partikongress, där de politiska striderna lyser med sin frånvaro. Löfvens tal var starkt ideologiskt, en hyllning till jämlikheten, till människors frihet och till den politiska demokratin.

Ett partiledartal på en kongress har som sin främsta uppgift att samla ihop partiet, lyfta fram det som håller partiet samman och mobilisera medlemmarna till politisk handling. I det avseendet hade Stefan Löfven en svår uppgift, mot bakgrund av de svåra kompromisser i fördelningsfrågor som Januariavtalet inrymmer. Men Löfven har skickliga talskrivare, och han har själv gått framåt väldigt starkt som talare - så detta blev ur partiet synpunkter riktigt bra.

Två teman fick stormande applåder. I avsnittet om klimatpolitik och hållbar utveckling hyllade Stefan Löfven Greta Thunberg och hennes kamp, och betonade att det inte är hennes generation som ska behöva lösa klimatkrisen: Och visst är det fantastiskt att se över en miljon unga samlas över hela världen för att protestera om klimatet, anförda av Greta Thunberg. Men en sak får vi aldrig missa i deras budskap. Det är inte deras ungdomsgeneration som ska lösa det här. Det är vi. Alla generationer. Här och nu.

Dagens mest kraftfulla och kompromisslösa applåd fick Stefan Löfven när han förtjänstfullt lyfte kampen mot hedersförtrycket, i alla dess vidriga uttrycksformer: Socialdemokratin är grundad för att skapa frigörelse från förtryck. Detta är ett av de mest avskyvärda förtrycken av alla. Detta förtryck ska krossas.

Nu diskuteras kunskaps- och utbildningsfrågor. Dessa frågor hade också en central plats i Stefan Löfvens tal. Här nöjer jag mig att återge Stefan Löfvens Karin Boye-citat. Så mycket bättre kan det inte sägas.

Säg mig, dis från Kunskapsbrunnarna,
finns det väl ting att visa mig här?
Svindel griper mig, skratt och skrämsel.
Luften har stigar som bär
!


3 kommentarer:

Jan Holm sa...

Luften har stigar som bär, fast i Stefan Löfvens fall är det väl mest fråga om luftslott.
Annars bra att han lyfter fram hedersförtrycket, som det gjorts alldeles för lite åt, snarare förträngts, liksom alla andra negativa sidor med invandringen.
Att Greta-hypen kommer att användas politiskt av sossarna är ju helt klart, hoppas bara de gör något konkret för miljön också. Att ägna sig åt symbolpolitik som flygskatt eller försvåra för människor som bor på landsbygden med sina ständiga bensinskattehöjningar, kommer ändå aldrig att få någon betydelse i ett globalt perspektiv.

Anonym sa...

Min kommentar till partikongressen låter jag två oberoende journalister stå för.Först Thomas Ramberg, SR:s skarpaste politiska kommentator:
"Partistrategerna brukar hävda att en alltför generös migrationspolitik skrämt bort manliga arbetarväljare. Nu har Löfven gjort upp om att åter göra politiken mera generös. Partiledningen har försökt mobilisera LO-folket med argumentet att de ekonomiska klyftorna måste minska och att satsningar på välfärd kräver skattehöjningar för höginkomsttagare. Nu har Löfven gjort upp om att sänka skatten för höginkomsttagare. Samma Löfven som haft opinionen med sig på att skattemedel inte ska kunna gå till vinster i skolföretag har nu lovat att inte ens tänka på vinstförbud."   
Sen Viktor B-K, fd DN, numera Kvartal:
"Nu har vi gått över till det religiösa avsnittet i kongressen. Kärnvapen ska avskaffas och Östeuropa stå för EU:s flyktingmottagande."
Slutligen en kommentar från en som inte likt Mikael Damberg m fl behöver säga: "”Vi tog inte frågan om radikalisering på tillräckligt stort allvar” kämpen mot hedersförtryck, Hanna Gadban: "Notabelt att våra politiker inte har tagit frågan om radikalisering på allvar. Alla dessa år! Alla dessa signaler! Har ni inte hört om konsekvensanalys? Vad är det som ni tagit på allvar? Nu vaknar ni till en verklighet som har existerat länge, men där står ni handfallna. Inga skärpta lagar i flera områden. Det är lätt att skylla ifrån sig och påstå att ni har varit naiva och inte tog dessa problem på allvar."
Tänkvärt, tycker
Klas Bengtsson

Anonym sa...

We stumbled over here by a different web page and thought I might as well
check things out. I like what I see so i am just following you.
Look forward to checking out your web page
again.