2019-03-08

Förtroendekrisen för Emma Carlsson Löfdahl och Cecilia Wikström

Jag vet att jag följt gällande regelverk och fått det godkänt både från riksdagsförvaltningen och partiet innan jag gjorde denna boendelösning, skriver Emma Carlsson Löfdahl, riksdagsledamot Liberalerna, på sin Facebooksida. Såväl hennes distriktsstyrelse som Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm uppmanar henne att avgå eftersom förtroendet är förbrukat. Men Emma Carlsson Löfdahl vägrar.

Jag har sagt vad jag har sagt. Jag är norrlänning. Jag är som en fjällbjörn. Jag står kvar när det blåser, säger Cecilia Wikström, Liberalernas förstanamn inför valet till Europaparlamentet i TV 4 Nyhetsmorgon. Hon har uppmanats att välja mellan att behålla sina högt avlönade sidouppdrag eller att avsäga sig förstaplatsen på valsedeln. Men Cecilia Wikström vägrar.

Det kan mycket väl vara så att varken Emma Carlsson Löfdahl eller Cecilia Wikström har brutit mot lagen. Men allt som är lagligt är inte lämpligt. Politiska förtroendeuppdrag baserar sig just på förtroende. Är förtroendet borta är också den legitima grunden för att ha kvar sitt uppdrag borta. Svårare än så är det inte. Eller snarare: Svårare än så borde det inte vara.

4 kommentarer:

Jan Holm sa...

Bägge fallen präglas av girighet, en inte helt ovanlig åkomma hos politiker.

Nilsson sa...

En inte helt ovanlig åkomma hos människor överhuvudtaget! Men som politiker bör konsekvensen vara att lämna förtroendeuppdrag när detta förbrukats!

Anonym sa...

Hoppas de bägge klamrar sig fast/kvar :-) och ger stackars Fp den skjuts de så väl behöver inför EU-valet. Det behövs mer ALDE i EU, mera jaget före laget :-) Wikström drev ju detta med ständig sommartid, hög arbetskapacitet Brukar fungera bättre att inte hota med hyresnämnden, vid otillbörlig andrahandsuthyrning, utan med vad som händer vid skönstaxering, om skatteverket får vetskap att intäkterna utöver vad bruksvärdeshyra + 10% faktisk ska redovisas som intäkt. detta ligger i samma skola, även om det nu inte är hyresrätt, utan makens BRF. Vilka gynnare. haha, så ska de sitta och peka finger, och vara del av den normerande makten som parlamentariker. Världsklass från Folkpartiet. Bra hålla tummarna för att de står pall, och inte låter sig påverkas. Det hela ät att likna vid en konstinstallation, eller möjligen satir, eller kanske bara ett dåligt skämt. Heja Fp. S.W

Anonym sa...

Sedan är det bara att hålla med, att grunden är att hela Fp hamnat i gungning, dvs trots allt var CWs styrelseuppdrag kända, redovisade och en icke-fråga när hon nominerades. Så det var alltså inget moraliskt/etiskt problem inom partiets nomineringskommitté, för hade det varit det, så hade hon nog inte accepterat att bli styrelseledamot från början.

När sedan bostadsaffären dök upp, samtidigt som opinionsstödet är nära ruinens brant, så blir så klart partiledaren/ledningen hypernervösa, eftersom om inte partiet klarar ett mandat i EU-parlamentet, så påverkas nog delvis ekvationen för val av partiledare.

Så man kan begripa varför de agerat, men det är trots allt djävuslt klantigt, att ens hamna i denna situation, så det är bara att ta av sig hatten, vilka genuina klantarlsen.
Visst är det Björklunds signaturer, så här på slutet. Reaktivt handlande, där det går att förstå nervositeten inför EU-valet, då det är Fps paradgren. Men inte kommer det nödvändigtvis gå bättre bara för att de petar CW, eftersom de först godkänd henne. Att hon valde att sitta kvar, kan faktiskt bero på att hon blev förbannad, över att partiledningen ändrade policy, dvs retroaktiv lagstiftning, vilket inte är helt hedervärt. I vart fall påverkar alla knasiga turer opinionen, som påverkar utgången av EU-valet, som påverkar valet av partiledare, som påverkar hur nuvarande regeringsunderlag kommer att utveckla sig, som påverkar 2022. men nog fasiken är det underigt från start av Fp, att gå till val med Björklund, sedan ingå en överenskommelse i armkrok med Sd, sedan hoppa av direkt när det är klart, utan att det finns någon efterträdare, och precis inför EU-valet. Det luktar panik och behov av att avgå med flaggen i topp, istället för att föra skutan i lä, innan nästan skeppare tar vid.

Den senare tidens händelser, stärker den hypotesen. Panik i kubik. S.W