2019-03-26

Ja, blockaden av Gaza måste brytas!

Två veckor före det israeliska parlamentsvalet växer spänningen mellan Israel och Gaza. I måndags avfyrades raketer från Gaza mot Israel, och åtta israeler skadades. På måndagskvällen svarade Israel med flygattacker mot Gaza, och sju palestinier skadades. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu befann sig på ett prestigefyllt besök i USA med flera inbokade möten med president Donald Trump - nu tvingades han hasta hem till Israel i stället.

I skrivande stund är läget vid gränsen mellan Gaza och Israel relativt lugnt. Men raketskjutningarna visar på instabiliteten i området, och att tröskeln till ett regelrätt krig är oroväckande lågt.

Gazaremsan är en smal kustremsa utmed Medelhavet, ungefär fyra mil lång och en mil bred. På denna lilla smala kustremsa bor nära två miljoner palestinier. 45 procent av dem är 14 år eller yngre, 66 procent är under 25 år. Medelåldern i Gaza är 17.2 år. Israels och Egyptens blockad av Gaza skapar outhärdliga levnadsförhållanden för befolkningen, inte minst för alla dessa barn. Och nästan ingen av dessa unga människor har någon gång varit utanför Gaza - det är inte orimligt alls att kalla Gaza för världens största utomhusfängelse.

Det är skandalöst att omvärlden låter detta ske. Blockaden måste brytas så att varor och tjänster kan komma in, skapa utveckling och lindra lidandet. Hamas styre är repressivt och raketskjutningarna som träffa civila mål i Israel helt oacceptabla. Israels ofta oproportionerliga reaktioner är naturligtvis också oacceptabla. I Gazakriget 2014 dödades, enligt FN, minst 2131 palestinier. Av dessa var minst 1473 civila, därav 501 barn. På den israeliska sidan dödades 71 personer, varav 66 var soldater och fem var civila.

Låt oss hoppas att raketbeskjutningarna denna gång inte leder till ett fullständigt krig. Och låt oss använda perioden efter det israeliska valet till att öka den internationella pressen på parterna att nå en lösning. Upprättandet av en palestinsk stat - där både Gaza och Västbanken ingår och där östra Jerusalem är huvudstad - är fortfarande den enda realistiska lösningen på konflikten. Dödläget i förhandlingarna mellan israeler och palestinier har medfört att omvärlden intresse trubbats av och Palestinakonflikten hamnat i medieskugga. Vi måste ändra på det - om inte annat som en solidaritetshandling med alla dessa utsatta människor som drabbas så hårt av konflikten.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag delar Ulfs uppfattning att någon måste gå in och öppna gränsen till Gaza. Nu är hög tid att göra det när Hamas fjärmar sig från Irans inflytande och praktiken numera har en realistisk syn på sin granne Israel.

Sverige har en stark ställning vad gäller att finna vägar framåt mot en lösning av internationella konflikter, vilket har förstärkts efter det framgångsrika arbete som Sverige utförde i FN:s säkerhetsråd.

Föreslår att Sveriges sändebud i Mellanöstern Per Örnéus får i uppdrag att främja en långsiktig och fredlig lösning på konflikten.

Mark Twain

Anonym sa...

Vilken då blockad?? Gaza importerar alla de civila varor och förnödenheter de önskar köpa och kan betala för. Varorna transporteras genom gränsövergången från Israel varje dag i tusentals lastbilar. Däremot kan Hamas, med rätta, inte importera varor som kan användas för att tillverka vapen, bygga terrortunlar, sända upp terrorbalonger osv.

Att Gazaborna lider fruktansvärt under Hamas vanstyre råder det inga tvivel om. Lösningen på det problemet är inte att göra avkall på Israels säkerhet, utan att avlägsna Hamas från makten.

Homo Economicus

Anonym sa...

@Mark Twain
"Sverige har en stark ställning vad gäller att finna vägar framåt mot en lösning av internationella konflikter, vilket har förstärkts efter det framgångsrika arbete som Sverige utförde i FN:s säkerhetsråd."
Har du missat att Wallström är persona non grata i Israel.
För övrigt gick tåget för överskådlig tid när avtalet från 1993 inte genomfördes, inte minst pga av Arafat. En palestinsk stat med nuvarande av palestinierna "behärskade" landområden (en schweizerost) skulle inte fungera. Och då bortser jag ändå från den genomkorrumperade palestinska myndigheten. Vem tror att Israel skulle tvinga bosättarna att lämna ockuperad mark? Inte jag i alla fall.
Klas Bengtsson

Lennart Growitz sa...

Realistiskt syn på Israel???? I somras pripagerde Hamas för Israels utrotning senast 2022 samt att judarna beskrevs som cancer.