2018-03-06

Bekämpa trångsyntheten i svensk samhällsdebatt - med Mary Poppins!

Till min glädje ser jag att Mary Poppins är på väg tillbaka. Hon har varit borta alldeles för länge! Men till jul är hon här igen, i filmen "Mary Poppins Returns" med Emily Blunt och Lin-Manuel Miranda i de bärande rollerna. Dessutom medverkar stjärnor som Meryl Streep, Colin Firth och Angela Lansbury (som Ballongdamen, förstås!). Och ja - Dick van Dyke från originalfilmen från 1964 är också med.

Varför är jag så förtjust i Mary Poppins? På många sätt är hon ju förskräcklig - auktoritär, lynnig och självgod ("Praktiskt taget felfri", som hon själv uttrycker det). En blandning av det sämsta hos Karlsson på taket och Pippi Långstrump. Jo, jag fick en insikt när jag för ett antal år sedan läste Giorgia Grill i programbladet till Göteborgs-Operans storslagna uppsättning av Mary Poppins 2008.

Grill betonar Mary Poppins enträgna kamp mot trångsynthet och inskränkthet: Bara genom att behålla ett öppet sinne, förmågan att bli överraskad, beredskapen att tro på mer än vad samhället tillåter, viljan att acceptera allt (inte bara någonting) som möjligt, och att gladeligen släppa det givna och låta sig förbryllas, kan människan förbli barndomens premisser trogen. Med en sådan attityd blir livet lovande och värt att leva.

Svensk politik behöver en Mary Poppins som bekämpar trångsynthet och fördomsfullhet och som lyfter fram det visionära, det kreativa, det tillåtande. Jag hoppas hon stannar hos oss med sitt paraply, ända tills vinden vänder.


Och här kan ni se en trailer till filmen.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns ett märkbart överskott på visioner och visionärer i svensk politik. Vad som behövs är pragmatiker som kan reda ut alla de systemfel som visionärerna har lämnat efter sig i samhället.

Anonym sa...

Instämmer med Anonym 12:35.
Jag förstår att Ulf längtar efter en vindkantring. För att efter ha seglat på plattläns och slör fram till november 2015 seglar nu Ulf i motvind med små vindkantringar som gör det svårt att hitta bästa kryssben. Pragmatikerna i S har fullt upp med att rätta till sina tidigare misstag. Senast idag blev en tidigare visionär pragmatiker . finansministern . som konstaterade att "vi" = hon varit naiv när hon inte tog hederskulturen och -våldet på allvar, samma minister som inte tycker att vi ska ge pengar till tiggare. Att - förutom sjukvården - bekämpande av brottslighet och migration/integration är väljarnas viktigaste frågor understryker Ulfs motvind.
En tröst i bedrövelsen kan vara moderaternas utspel i Dagens Industri: sänkta marginalskatter och höjd matmoms, dvs traditionell moderat fördelningspolitik. (Åt den som har ska varda givet.)
Klas Bengtsson

Anonym sa...

Älskar Mary Poppins! Ser fram emot att se 90-åringen Dick van Dyke igen.
Men undrar om Mary Poppins hade kunnat avhjälpa det som gått slint i svensk politik. Hon hade nog sagt, Spit, spot, out with you, till somliga visionärer.
A-K Roth