2017-04-10

En originell lösning på regeringsfrågan?

I pauserna på en socialdemokratisk partikongress diskuteras det förstås politik i alla dess former. Till exempel hur Sverige ska kunna regeras efter valet 2018, om valresultatet blir ungefär detsamma som det blev i valet 2014.

Vad tror ni om följande scenario? Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet bildar en majoritetsregering. I Ekots/Sifos senaste sammanvägning av opinionsmätningar får dessa fyra partier tillsammans 50.6 procent, så det är inget osannolikt utfall.

Men varför skulle framför allt Centerpartiet (som de senaste månaderna vuxit kraftigt i opinionen) och Annie Lööf (som potentiell oppositionsledare) reducera sig till lillasyskon i en av Stefan Löfven ledd regering? Jo, man skulle kunna tänka sig en lösning där Stefan Löfven och Annie Lööf alternerar på posten som statsminister - två år var. Socialdemokraterna och Stefan Löfven får som största parti välja om man vill inneha statsministerposten i början eller i slutet av mandatperioden.

Visst finns det nackdelar med detta förslag. De sakpolitiska skillnaderna mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet är stora. Är det rimligt att Centerpartiet får inneha statsministerposten halva mandatperioden, trots att partiet bara är hälften så stort som Socialdemokraterna?

Men det finns också fördelar. Sverige får en majoritetsregering, och regeringsfrågan en lösning. Vänsterpartiet står för en opposition från vänster. Kristdemokraterna (om de finns kvar i riksdagen) och Moderaterna står för en opposition från höger. Sverigedemokraterna marginaliseras (kanske...).

Tar gärna emot synpunkter i denna fråga.

5 kommentarer:

Andreas Önnerfors sa...

Bra idé. Dock tror jag att Mp kommer att åka ut och att L behöver byta partiledare för att detta skall kunna hända.
Andreas Önnerfors

Anonym sa...

Ett till terrorattentat och så blir SD största parti med 30%. Vad gör (s) då? (s) tycks vara helt fokuserat på och förlamat av regeringsfrågan i stället för att REGERA. Vore det inte bättre att fokusera på omedelbara handlingsprogram och få saker gjort, nu under tiden som (s) faktiskt sitter vid makten?

Anonym sa...

Ulf lägger fram socialdemokraternas önskedröm (med undantag av delad statsministerpost). Man ska förstås aldrig säga aldrig. De borgerligas strategi att kräva att v skulle ingå i regeringsunderlaget för att tvinga fram mer vänsterpolitik lyckades ju. Senaste exemplet vinster i välfärden, ett av V:s viktigaste krav. Däremot misslyckades de, åtminstone hittills, att vinna många nya röster, vilket var poängen. De har ju gått till SD, numera Sveriges näst största arbetarpari.
Som Ulf säger skiljer det mycket mellan S och C. I själva verket är nyliberala C det borgerliga parti som ligger längst från S. Då ligger "nya" socialdemokraterna (med trygghet och lag och ordning) mycket närmare moderaterna sakpolitiskt. Annie Lööfs C ligger lång från Olof Johanssons. Och liberalerna borde väl dra någon lärdom av MP:s öde som regeringsparti. Så om inte alliansen blir större än de rödgröna är min gissning en mycket svag socialdemokratisk minoritetsregering, helt beroende av borgerlig välvilja. Men kanske gör Annie Lööf en Fäldinare (ingen statsrådspost...) när det kommer till kritan och sväljer stöd från SD.
Klas Bengtsson

Anonym sa...

Var kom detta förlag ifrån? Som om C och L skulle vilja medverka till en regeringspolitik som drivs av S i samverkan med MP...?
Det märkliga är att S fortsätter att se sig som ett samhällsbärande statsparti trots att S sedan länge saknar politiskt väljarstöd.

Unknown sa...

En bra ide’ att fundera på. Men varför kan inte alla partier få vara med. För SD har jag inget förslag idag