2017-04-08

Nu öppnar S-kongressen!

Då är jag på plats i Svenska Mässan inför den socialdemokratiska partikongressen. Jag är inte kongressombud, men som ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet har jag yttrande- och förslagsrätt. Spännande dagar väntar. Jag ska försöka ge korta rapporter på bloggen så ofta som möjligt.

Det fruktansvärda attentatet i Stockholm igår präglar förstås hela tillställningen. En kongress ska ingjuta hopp och tillförsikt, mobilisera partiets aktiva medlemmar och forma den politik som ska ligga till grund för de kommande årens verksamhet. Så  blir det säkert denna gången också. Men glädjen är i dag ersatt av sorg och vrede. De drabbade och deras närstående finns i våra tankar. Jag är tacksam över att polisutredningen tycks gå framåt och att vi tycks ha goda möjligheter att få kunskap om vad som hände och varför det hände. Ljuset ska segra över mörkret - även denna gång.

På kongressen kommer jag för egen del framför allt att agera i frågorna kring flykting- och migrationspolitiken, om utsatta EU-medborgare ("tiggarna") och vapenexporten. Jag vill se permanenta uppehållstillstånd och goda villkor för familjeåterförening för de människor som sökt och fått asyl i Sverige. Jag vill se en politik som inte stigmatiserar de människor som sitter utanför våra butiker och ber om hjälp. Jag vill se en socialdemokratisk politik som sätter ett absolut stopp för vapenexport till diktaturer och till länder som gravt bryter mot de mänskliga rättigheterna.

Vi får väl se hur det går. I'll keep you posted... :)

1 kommentar:

Anonym sa...

Den första tanken som infann sig, på tur ute på kalfjället, runt 15.20 i går var, undra om det kommer fler attacker och i så fall var, den andra tanken var att de som blivit drabbade sannolikt måste vara äldre, barn eller handikappade, som inte kunde sätta sig i säkerhet av en framrusande lastbil mitt i gatuvimlet. den tredje tanken var att det måste vara ett terrordåd med något slags syfte/mål, utöver att sprida skräck, och den fjärde och femte tanken var att detta påverkar "maktspelet" tex att kändiselitens upprop kommer i en ny dager (politiskt) inför s kongress, att regeringens ståndpunkter = partiledningens, kommer att komma i nytt ljus jämfört med idealisternas (eller samhällsomstörtarnas). Som krass cyniker går det alltså inte riktigt att begripa varför denne eller dessa terrorister, ger ammunition åt alla krafter som vill bromsa centerpartiets, miljöpartiets, finvänsterns och kulturelitens drömmar om en fri globaliserad gränslös värld. Slutanalysen var så klart den vanliga, ähm, skärp dig, du är ingen barnunge längre, sluta att tillämpa dina egna synsätt och värderingar vid analys av andra människors motiv och mål, eller som min gamle far brukade sucka: "åt vansinnet kämpar gudarna förgäves".

Det finns inte så mer att säga än att det som händer i världen inte alltid är gott eller önskvärt, och att om man inte har minutiös kontroll på alla som av olika anledningar vill komma hit, så ökar risken att några som inte vill oss väl, kommer hit och utnyttjar vår gästfrihet, och detta är nu inget konstigt, så har det alltid varit, att ondskan icke sällan ikläder sig godhetens skrud och talesätt. Nu gäller det nog mest att sluta fundera på vad man själv tycker och inte, utan mer anpassa sig till den ordning som komma skall, hur mycket vi än säger att detta inte ska få påverka vårt sätt att leva i ett fritt samhälle, så kommer detta att påverka oss.
Åhlens och Sergels torg, liksom köpelador i gemen, är platser man inte besöker med barn, i kraft av att dessa är mjuka mål för terrorister. Likaså t-bana och tåg eftermiddagstid. Visst påverkas vårt beteende, men...vi liksom tidigare att skilja på det universella, hur det borde vara, och det partikulära, hur det faktiskt är, och hur man själv faktiskt agerar, det är som alltid helt skilda ting.

Mina tankar går till de terrorister som finns kvar och sitter och planerar kommande dåd - era djävlar, må fan ta er, men paradoxalt nog är det just era nidningsdåd, som täpper till truten på kultur- och kändiseliten, och ger SD ny vind i seglen. det är för djävligt, men bara att acceptera, människans eviga dårskap. S.W