2016-07-06

Om Ebba Busch Thors tal i Almedalen

Vart skall Kristdemokraterna ta vägen? När Ebba Busch Thor tillträdde var hon tydlig med att markera att KD var ett högerparti. Kunde KD genom en högerprofilering fylla det tomrum som fanns mellan Sverigedemokraterna och de övriga allianspartierna som på Fredrik Reinfeldts tid trängdes i mitten? När Moderaterna nu börjat återta sin tidigare plats till höger på vänster-högerskalan och vurmar för strängare straff och flyktingstopp finns inte längre det utrymmet kvar. Och om KD söker sig tillbaka till mitten får de trängas med mer självklart mittenorienterade partier som Liberalerna och Centerpartiet.

I kvällens tal anlade Ebba Busch Thor en traditionell konservativ profil, med fokus på nation och på familj. Kanske är partiet på väg mot en mer uttalad socialkonservativ linje, där man i flyktingfrågan kan fokusera på lättnader i regelverket om familjeåterförening.

Noterade också att Ebba Busch Thor i sitt tal inte använde ordet "Alliansen" en enda gång. Är Alliansens saga all? To early to tell. Men ju längre Moderaterna går åt höger, desto svårare blir det att återskapa den.

Lyssna gärna på dagens avsnitt av Statsvetarpodden, där Cecilia Garme, Jonas Hinnfors och jag bland annat diskuterar det politiska läget för Kristdemokraterna.

Inga kommentarer: