2012-02-13

Stefan Löfvens insats i Agenda och P1-morgon

Projektet med att få ordning på socialdemokratin tycks ha utvecklats till en nationell angelägenhet. Stefan Löfven har fått en bra start och möts nu av uppmuntran och välvilja från alla politiska läger. Dagens opinionsmätning från United Minds skapar arbetsro - Socialdemokraterna ökar med 2.6 procentenheter och det är i princip jämnt mellan blocken. Såväl i SVT Agenda igår som i radions P1-morgon i morse lyckades Löfven framgångsrikt parera utfrågarens framstötar.
Hur kommer det då att gå? Jag publicerade tidigare i dag följande text på SVT Debatt:
Stefan Löfven kan vara nöjd med sitt första större offentliga framträdande, i gårdagens Agenda i Sveriges Television. Lugn och säker parerade han de flesta av utfrågaren Mats Knutsons frågor. I flera konkreta sakfrågor - kärnkraften, skatterna, vinst i välfärden - undvek han att ge klara besked. Men hans sätt att svara gav ändå tittaren en uppfattning om riktningen och ungefär var han och partiet kommer att landa. Jag blir mycket förvånad om inte Stefan Löfven de närmaste månaderna kommer att visa helt andra resultat i förtroendemätningarna än vad hans företrädare Håkan Juholt och Mona Sahlin gjorde.

Några nyheter presenterade inte Stefan Löfven. I skattefrågorna hukade han eftertryckligt bakom Leif Pagrotskys kommande skatteutredning. I frågorna om kärnkraft och vinst i välfärden upprepade han sina tidigare kända, försiktigt formulerade ståndpunkter. I frågan om svensk
vapenexport föreföll han närmast tafatt, och där finns det risk att fredsaktivister av olika slag känner sig mer bekväma hos Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet. Några frågor om jämställdhet, integration samt miljö och hållbar utveckling ställdes aldrig.

Överhuvudtaget har Stefan Löfven fått en bra start på sin partiledartid. Det fåtal opinionsmätningar som hunnit genomföras pekar alla i rätt riktning. Han möts av en enorm välvilja, inte enbart inom partiet utan i alla politiska läger. Det känns utomordentligt ovant – och för en del möjligen lätt obekvämt – att ha en partiledare för Socialdemokraterna som möts med uppskattning på borgerliga ledarsidor. Twitterflödet under Agendas sändning igår var en strid ström av vänliga ord.

Smekmånaden kommer förstås inte att pågå för evigt. Vi vet inte hur Löfven kommer att lyckas hantera situationer där han utsätts för riktig press. Mats Knutson är en vass utfrågare, men i Agenda lät han Löfven komma lättare undan än vad man kanske hade kunnat förvänta sig. Det var första kvällen som programledare för Mats Knutson, så kanske fanns det en del premiärnerver med i spelet.

Stefan Löfven kommer med stor sannolikhet att hejda Socialdemokraternas ras i opinionen, vinna tillbaka en del marginalväljare och väljare från traditionella LO-grupper. Det är det enkla uppgiften. Men för att inte Socialdemokraterna skall stanna vid ett 30-procentsparti krävs ett
förnyelsearbete som moderniserar och öppnar upp partiet och presenterar en ny samhällsanalys ur vilken skarpa politiska förslag kan mejslas fram. Det är ett arbete för den sittande programkommissionen och som skall vara avslutat till kongressen 2013. Om inte den processen lyckas kommer partiet att förbli ointressant för den växande väljargrupp som utgörs av människor med kreativa yrken och som bor i storstäderna.

Hur Stefan Löfvens lyckas hantera denna utmaning avgör om han kommer att bli något mera än en i hast framropad kompromisslösning och i stället leda socialdemokraternas mödosamma väg tillbaka till att åter bli Sveriges största parti och ledande politiska kraft.

4 kommentarer:

Carl.B sa...

Var det inte så att Socialdemokraterna under Mona Sahlin hade höga opinionssiffror under en mellanvalsperiod? Sedan började partiet presentera sin politik (ihop med MP och V) och opinionstalen sjönk som stenar i en djup sjö.

Magnus sa...

Jag tycker att Löfven gjorde ett mycket bra intryck. Han kändes nyanserad och ansvarsfull, t ex i frågan om försvarsindustrin som du tar upp så verkar han inte hata jobbtillfällen som så många andra på vänsterkanten. Och inte heller grävde han ner sig i hata privata vårdföretag heller.

Det här tror jag kan bli början på en mycket intressant nystart om S dessutom börjar intressera sig för vad man vill mer än vad man kan opponera emot.

Bengt Eliasson sa...

Hej Ulf! Mycket bra skrivet om Stefan Löfven. Jag är i likhet med dig helt övertygad om att nu har vinden vänt för partiet. Att så många människor, även de som betecknar sig som borgerliga, visar sin stora uppskattning av Löfven visar att många är trötta, djupt trötta, på den borgerliga regeringen. Jag är övertygad om att Fredrik Reinfeldt och hans reklammän är mycket bekymrade över situationen, ty de sitter på sin kammare och tänker hur de skall kunna bemöta Löfven, denna genuint äkta människa, direkt sprungen ur den verklighet de så ofta talar om.

Göran Kärrman sa...

Får jag rekommendera en annorlunda version av Löfven?

http://pepprat.wordpress.com/2012/02/16/stefan-lofven-och-langtan-efter-en-svensk-tony-blair/