2011-06-08

Unibet och Glenn Hyséns bögskämt

För en tid sedan väckte fotbollsspelaren Anton Hysén stor uppmärksamhet genom att "komma ut" som homosexuell. Anton hyllades allmänt för sitt mod. Jag missunnar inte Anton Hysén hyllningarna, men de säger dessvärre en hel del om den heteronormativa grabbkultur som alltför länge tillåtits prägla manliga omklädningsrum i fotbollsvärlden.

Anton Hyséns pappa är giganten och fotbollshjälten Glenn Hysén, en av IFK Göteborgs allra största spelare och symbolgestalter genom tiderna. Glenn Hysén arbetar nu bl a för spelbolaget Unibet, där han - eller hans spökskrivare - twittrar om fotboll. När Sverige igår krossade Finland med 5-0 twittrade Glenn: Finland är något för Anton. Dom släpper ju till där bak... Ha ha..

Glenn Hysén har tidigare hedrats för sina insatser som inledningstalare på Stockholm Pride och han har också berömt sonen Anton för att han vågat stå upp för den han är. Hans twitter-skämt bidrar däremot till att befästa den bögskräck-kultur som finns i delar av idrottsvärlden. Det borde Glenn Hysén ha förstått, och skämtet riskerar nu att urholka hans trovärdighet i HBTQ-frågor. Reaktionerna på twitter blev starka och Glenn Hysén gick senare ut med en tweet som försökte gjuta olja på vågorna: Bra drag på er i dag. Hoppas ni förstår att jag och Anton kan skämta med varandra. ;) Jo, hade skämtet bara varit mellan Anton och Glenn hade det kanske kunnat fungera. Men skrivet rakt ut i offentligheten blir konsekvenserna annorlunda.

Jag undrar om det verkligen är Glenn Hysén själv som sitter och skriver alla dessa tweetar? Eller har Unibet anställt en spökskrivare som gör jobbet samtidigt som bolaget solar sig i Glenn Hyséns starka varumärke? Vad tycker i så fall Glenn Hysén själv om den lustighet som hans spökskrivare formulerade? Och vad tycker Unibet om den diskussion som nu dragit igång? Jag har faktiskt inte sett någon media följa upp det inträffade med dessa frågor. Har jag missat något? Eller sover ni?

P.S. Noterade just att Emanuel Karlsten formulerat sig i frågan. Följ också diskussionen i ämnet på bloggen Bara ben på Glenn Hysén.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Tjenare Ulf! Du får ta och utveckla vilka de negativa konsekvenserna blir av Glenns uttalande. Det var ju ett skämt och jag förstår inte vad du menar skule vara så skadligt med det.

Anonym sa...

Hej Ulf! Jag tycker att Glenn avdramatiserar hela grejen. Förstår problematiken med att skämta offentligt, men herregud! Om man ständigt ska var PK kommer dessa frågor alltid att vara en het potatis. Skämta mera så råder det inflation - och tillslut är detta ingen big deal.

Anonym sa...

Sluta lipa nu för fan!

Man måste både kunna ta och ge från båda håll, annars kommer den här tabubelagda grejen kvarstå och vara en väldigt känslig fråga både bland streigta och homo/bisexuella.

Allt måste inte vara så jävla PK så fort de handlar om sexuella läggningar, invandring eller könstillhörighet.

Slappna av och skratta åt skämtet. Ingen menar nåt illa!

David S F sa...

Det här är nog första gången jag inte tycker att du vet vad du pratar om.

Jag tror du kan hålla med om att Glenn Hysén inte är homofob. Att hans hjärta är på rätta stället, även om du inte delar hans humor.

Hur det här påverkar fotbollens "heteronormativa grabbkultur" verkar du vara tvärsäker om. Själv tror jag att det bidrar till att avdramatisera. Om det alls har någon effekt.

Ulf Bjereld sa...

Tack för kommentarer! Visst kan man hävda att den här typen av skämt bidrar till att avdramatisera. Men jag tror inte det fungerar så. I stället tror jag att den här typen av "bög-skämt" bidrar till att befästa fördomar och att peka ut bögar som något säraktigt i samhället. På samma grund tycker jag inte att "neger-skämt" eller "jude-skämt" är särskilt lustiga, eller att "jude-skämt" bidrar till att "avdramatisera" judar.

Sedan tror jag inte på något sätt att Glenn Hysén (om det nu är han själv som twittrar...) är homofob. Men jag tor att han är omedveten om hur hans skämt kan uppfattas och vilken offentlighet Twitter egentligen är. I en ny kommentar skriver han att han skämtar med allt och alla. Må så vara. Men då får han också vara beredd på att ta emot reaktioner från dem han framför sina skämt till.

Anonym sa...

Glenn har humor och distans - det har inte du.

Glenn bidrar till att avdramatisera sexualiteten - det gör inte du.

Anonym sa...

Antar att du oxå tycker Jonas Gardell bidrar till homofobin när han skämtar om att han en finne i röven...

Anonym sa...

Tycker det du skriver Ulf Bjereld är jättebra. Det finns en 21 årig pojk som kanske inte tycker det är så roligt när hans far går ut och driver om hans läggning offentligt!!! Föräldrar ska älska en villkorslöst inte göra narr av ens barn, ni som tycker annat borde söka hjälp!!

Anonym sa...

Moralkärrinig i kvadrat.. Glenn avdramtatiserar inte ämnet utan han skämtar med mågot som han anser vara naturligt. Varför skall man inte få skämta?? Ingen större chock att kyrkans vänner skall reagera. Skall vi riva en mur över Anton istället kanske??

Ulf i Linköping sa...

Suck! Det var ett oskyldigt skämt, släpp det. Följer man Glenn Hysen på Twitter är man väl medveten om hans humor och bör absolut inte ta illa upp. Om Glenn kan skämta med Anton om det här borde det inte vara några problem för någon annan. Han skämtar på samma sätt om Liverpool-rivalen Manchester United - ska de också ta illa upp nu? Nej, detta är pinsamt...

Anonym sa...

Ulf! Uttala dig aldrig mer om detta. Tack!

Lise Blomqvist sa...

Nu förstår jag inte tankegången, Ulf. Många bögar (och hetro också) tar varandra bakifrån. Vad är det för konstigt med det. Ska man skämmas? Eller får man inte tala om det? Är missionärsställning fortfarande normen?
Kan det vara så att vissa kritiker försöker gömma sin prydhet bakom en air av tolerance?

Ulf Bjereld sa...

Anonym 6:44: Det är alltid den gruppen som har varit förtryckt som äger rätten att skämta om sig själv. Därför är det en helt annan sak om Jonas Gardell drar den här typen av skämt eller om någon annan gör det.

Lise: Precis. Och eftersom det inte är något som helt konstigt med den typen av sex så blir ju skämtet heller inte lustigt. Det är först när man tycker att den här typen av sex är "onormalt" som den komiska effekten uppstår.

Anonym sa...

Hysén är vare sig homofob eller humorist.

Någon som tror att hysén hade sagt samma sak om sin dotter?

Hade någon av er andra gjort det?

Anonym sa...

Vet med säkerhet att det är en spökskrivare och inte Glenn som skriver själv.