2018-05-14

Ge inte upp kampen för fred och för en palestinsk stat!

Över 50 palestinier har i dag dödats av israelisk militär vid gränsen mellan Gaza och Israel. Bland de dödade återfinns enligt uppgift en 14-årig pojke och en äldre man i rullstol. I skrivande stund stiger dödstalen fortfarande. Våldsamheterna utgör en grym och tragisk inramning av firandet av Israels 70-årsjubileum och uppmärksammandet av Nakba - den palestinska flyktingkatastrofen som tog sin början när omkring 700 000 palestinier flydde från sina hem i samband med krigshandlingar vid staten Israels tillkomst.

Konflikten mellan israeler och palestinier är i dag synnerligen fastlåst. Inga förhandlingar är i sikte och Donald Trumps skrävlande om sin fantastiska fredsplan har hittills utmynnat i ett fiasko. I dag invigs också den nya amerikanska ambassaden i Jerusalem - ett öppnande som väcker oro och vrede på många håll och som innebär ökad risk för att våldet eskalerar ytterligare.

Israel styrs av en regering med högerextrema inslag. Premiärminister Benjamin Netanyahu. har inte visat någon som helst politisk vilja att bidra till upprättandet av den tvåstatslösning som är ett nödvändigt villkor för att skapa fred mellan israeler och palestinier. I Gaza styr extrema Hamas och på Västbanken har president Mahmud Abbas parti Al Fatah stelnat i sina former. Korruptionen plågar det palestinska samhället, demokratin förtorkar och Mahmut Abbas anti-semitiskt impregnerade uttalande om Förintelsen för några veckor sedan försvagade palestiniernas situation ytterligare.

Jag har mycket svårt att se några reella möjligheter att få igång en fredsprocess utan ett byte av det politiska ledarskapet i både Israel och Palestina. Tills dess är det viktigt att värna de demokratiska och fredsvänliga krafter som existerar och som kämpar i både Israel och i Palestina. De som menar att Sverige borde frysa sitt bistånd till Palestina som en konsekvens av Abbas uttalanden är helt fel ute. Det svenska biståndet går inte till den palestinska myndigheten utan till det palestinska civilsamhället. Och det är utomordentligt viktigt att detta civilsamhälle får utvecklas på ett sätt så att det kan utgöra en demokratisk och livskraftig grundbult i en framtida palestinsk stat.

Det är viktigt att parterna efterlever folkrätten och de mänskliga rättigheterna. All olaglig våldsanvändning är av ondo och ska fördömas. Israels olagliga bosättningspolitik är ett hinder för freden. Blockaden av Gaza måste hävas på ett sätt som möjliggör handel och rörlighet samtidigt som Israels säkerhet säkras. Den humanitära situationen i Gaza är oacceptabel. Israel är den starkare parten i konflikten och har därför också ett stort ansvar för att åstadkomma en varaktig fred.

Jag är glad att Sverige som första EU-stat erkände Palestina. Jag förväntar mig att Sverige även fortsättningsvis kommer att gå i spetsen för att försöka skapa fred och etablera en demokratisk palestinsk statsbildning. Vi måste fortsätta i våra strävanden och i vårt hopp - det är det minsta vi kan göra för alla de människor i området som plågas så svårt att denna långvariga och grymma konflikt.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Israels fiender har visionen att Israel helt ska utplånas.
Detta innebär att Israel konstant måste upprätthålla hög militär, politisk och även hög civil beredskap mot attacker av olika slag. Den politiska scenen i Israel är därför idag anpassad till de hot Israel dagligen och stundligen måste förhålla sig till. Att Sverige och socialdemokratin aktivt tar ställning för den palestinska visionen är sorgligt. Därtill kommer att alla arabstater är korrumperade diktaturer (precis som både Hamas och PLO), många styrs av islamister och är historiskt starka bärare av judehat.

Roger Jakobsson sa...

Snälla någon..
Det du beskriver är israels fasad utåt och den, och härmed du, uppfyller syftet att beskriva situationen helt i svart-vitt.

Det ekonomiskt tunga Israel importerar röster, bosättare, för att hålla fram en yta av succé.
Att det samtidigt exporterar oönskad befolkning till små isolerade utsatta områden vill denna typ av "demokrati" helt gömma undan.

Ledsamt.

Anonym sa...

Tåget för en tvåstatslösning har gått för överskådlig tid. Camp David-"uppgörelsen" (Barak och Arafat) innebar att Israel skulle dra sig tillbaka från Västbanken, östra Jerusalem och Gaza och avveckla bosättningarna. Detta accepterades till slut inte av Arafat som bl a krävde total suveränitet över Tempelberget inkl Klagomuren och att 4 milj palestinier skulle ha rätt att återvända, vilket i praktiken dödade en tvåstatslösning. Att Israel, oavsett regering, skulle utrymma de kraftigt eskalerande bosättningarna sedan dess tror jag är uteslutet. Och med en genomkorrumperad regim på Västbanken, en terrororganisation som styr Gaza och hökar i Israels regering har som sagt tåget gått. Nu kan man naturligtvis önska sig ett byte av ledarskap på båda sidor. Men det kommer naturligtvis inte gå att backa tillbaka till det utgångsläge som fanns på Baraks och Arafats tid. Och Sveriges möjligheter att över huvud taget spela en roll har effektivt förstörts av Margot Wallström som gjort sig omöjlig i Israel. Avslutningsvis: det är beklämmande att höra en mor säga att hennes son kunde ha blivit martyr (dvs kommit direkt till Paradiset). Med en sådan spridd vidskepelse, var ska man börja?
undrar
Klas Bengtsson

Anonym sa...

"Jag har mycket svårt att se några reella möjligheter att få igång en fredsprocess utan ett byte av det politiska ledarskapet i både Israel och Palestina".

Kanske är enda möjligheten till fred att man använder sig av deliberativ demokrati, samtalsdemokrati, där politikerna ersatts av andra medborgare från Israel och Palestina och vilka utsetts genom lottning.

Orion77 sa...

Tack Ulf för detta inlägg!

Jag hajar till vid texten "... bland de dödade ... en äldre man i rullstol". Just sådana anses särskilt farliga av israelernas krigskabinett, verkar det som. Minns du Sheijken Ahmed Yassin, en äldre man i rullstol, som dödades, jag minns inte om det var från ett superpotent (amerikanskt) jaktplan, eller från en (amerikansk) stridshelikopter. I Gaza City, 2004.

Men varför dödades han, och med så stora åthävor? Det var han som grundade Hamas.

Så man tar inga risker. Varje äldre man i rullstol, och naturligtvis alla fjortonåriga pojkar, är lovligt, och angeläget byte. Den ene kan ha idéer, den andre kan ha stenar.

Snart blir det nog dags för nästa större krigsoperation i Gaza, av den där typen som det israeliska "skämtlynnet" kallar för mowing of the grass.

Liksom du är jag glad att Sverige försökte visa vägen och erkände Palestina som stat. Det erkännandet lär inte ens en eventuell statsminister Åkesson kunna radera.

Anonym sa...

Orion

Yassin ville bli martyr och fick sin önskan uppfylld. Han var nog i rullstol största delen av sitt liv, vilket inte hindrade honom från att gifta sig och göra en hel rulle av barn. Han uppmuntrade ungdomar att bli självmordsbombare men inte någon från den egna barnkullen såklart. Just nu ser vi hur ungdomar, kvinnor med barn anses lovliga martyrer i Gaza. Hemskt!

Anonym sa...

Vi ska kräva att den pal myndigheten ratificerar camp david-avtalet.
Då får Palestina fysiska gränser och kan förhandla om bosättningarna
Vi har idiotiskt nog erkänt en stat som enligt egen doktrin saknar
utsträckning i rummet men gör anspråk på det som idag är Israel!

Redaktionen sa...

Jo, det svenska biståndet går till PA. Det står på regeringens hemsida.

Det brittiska mandatet Palestina delades upp i två stater. De är alltjämt två stater, även om en bytt namn. Det du förespråkar är en trestatslösning.