2018-05-21

Tal till nationen - Ebba Busch Thor

I kväll kl 19.15 är det premiär för SVT:s nya satsning Tal till nationen - mitt Sverige 2028. Under 14 minuter får varje partiledare fritt tala in i kameran, utan att avbrytas av politiska motståndare eller kritiska journalister. Tanken är att partiledaren ska tala om partiets framtidsvisioner och värderingar, och inte om enskilda politiska sakfrågor.

Jag tycker det är ett bra initiativ av Sveriges Television, och det ska bli spännande att se hur försöket faller ut. Blir det ett staplande av talepunkter, eller förmår någon eller några av partiledarna att få det att bränna till? Förr oss som tycker att de traditionella partiledardebatterna för länge sedan stelnat i sina former är varje försök till förnyelse något som bör bejakas.

Först ut är Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. Programmet ligger förstås redan ute på SVT Play. Inte ens en gammal tablåtittare som jag väntar till kl 19.15. Jag ska se programmet nu. Återkommer om 14 minuter.

(14 minuter senare)

Nu har jag sett programmet. Själva taletiden var 13 minuter. Av dessa 13 minuter var det inte särskilt många som ägnades åt Kristdemokraternas framtidsvisioner, och Ebba Busch Thor sade explicit att hon avstod från att berätta hur hennes Sverige 2028 skulle se ut. Lite synd, tycker jag, eftersom det ju var själva programidén.

I stället blev anförandet ett traditionellt valtal, där Ebba Busch Thor räknade upp välkända samhällsproblem och presenterade Kristdemokraternas lika välkända förslag på lösningar (mer pengar till vården, bygg fler äldreboenden, avskaffa landstingens sjukvårdsansvar, fler poliser, fler brottsförebyggande åtgärder, förbjud böneutrop etc) samt partiets inställning i regeringsfrågan (vi tänker avsätta Stefan Löfven och vill bilda en moderatledd alliansregering).

Redan i första meningen i ett tal på 13 minuter som skulle handla om partiets framtidsvisioner lyfte Ebba Busch Thor fram behovet av ett förbud mot böneutrop. I första meningen. Temat återkom sedan längre fram i talet. Jag grubblar regelbundet över hur Kristdemokraterna kunde hamna där de nu faktiskt har hamnat.

*
I morgon är det dags för Jan Björklund. Då tar vi nya tag. Den sömnlöse kan se Jan Björklunds tal på SVT Play redan kl 02.00 i natt.

4 kommentarer:

Amelia Andersdotter sa...

Jag ser fram emot dina sammanfattningar av övriga partiledarvisioner. När jag läste denna bloggpost drogs tankarna omedelbart till Existensial Comics #218, som inte alls talar om postmodernismen som en kollaps av tankarna om ett enhetligt narrativ som leder till världen till något slutgiltigt mål. Eller kanske snarare att politikens fullkomliga omfamning av postmodernismen får politiken att värja visioner för vad ett samhälle skulle kunna vara, bortom ett jäktande sökande efter lösning på dess mest akuta och närvarande problem.

Läs här: https://existentialcomics.com/comic/218

Ulf Bjereld sa...

Tack - ska läsa!

Karin Kirkland sa...

Är alla avsnitt inspelade eller kan partiledarna ändra sitt innehåll efter att de ser vad som sägs om de redan sända avsnitten? Du kanske vet!
Det var uppfriskande att läsa Alf Svenssons krönika i Dagen. Jag undrar vad han tycker om sitt parti nu?

Alf Svensson skrev: ”I den färskaste partiledardebatten stod Jimmie Åkesson i tv och sa: ”Sverige behöver inte flera flyktingar.” Ingen i de andra pulpeterna sa ett knyst. Så lägrar sig nationalism och instängdhet över vårt land. Sverige behöver inte…

Vad behöver ynglingen, som flytt hundratals mil eller den förskräckta mamman som satsat sina slantar för att smugglas ut från flyktingläger, från bomber, hat och kemiska vapen? Vad behöver de som hoppats på FN-stadgans löften om mänskliga rättigheter

Hur har solidaritet, humanism och elementär mänsklig anständighet kunnat ställas så på huvudet att det inte i första hand handlar om medmänniskors situation utan om vad Sverige behöver?”

Ulf Bjereld sa...

Karin: Jag har försökt kolla upp det, men jag vet inte om alla inslagen är inspelade när det första sänds.