2018-05-18

Socialdemokraterna och den politiska dagordningen

I dagens Sifo minskar Socialdemokraterna med 3.2 procentenheter, från 28.4 till 25.2 procent. Samtidigt ökar Sverigedemokraterna med nära fyra procentenheter, från 14.8 till 18.7 procent.

Undersökningen är den första som genomförts efter socialdemokraternas migrationspolitiska utspel för två veckor sedan, där det bland annat slogs fast att den tillfälliga, restriktiva migrationslagen ska permanentas. Utspelet mötte intern kritik, bland annat från sidoorganisationer som lyfte fram permanenta uppehållstillstånd och underlättad anhöriginvandring som viktiga grundstenar i en solidarisk, socialdemokratisk migrationspolitik.

En mätning är ingen mätning. Låt oss därför vara försiktiga och avvakta ytterligare några dagar innan vi drar några mer definitiva slutsatser. Om mätningen stämmer ger det stöd åt det jag tidigare anfört - en fortsatt profilering på "hårda" frågor från socialdemokratiskt håll bidrar till att befästa och stärka en politisk dagordning som gynnar Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Socialdemokraterna borde i stället förändra den politiska dagordningen genom att skapa politisk nerv i frågor som rör välfärden, som sjukvård, jobb och arbetstidsfrågor. Fler stora socialdemokratiska utspel med "hårda" förslag kring migration, brott och straff eller tiggeri blir att jaga vind - och vi vet hur det brukar sluta. Om partiet lyckas skapa konflikt i välfärdsfrågor - och det borde inte vara så svårt givet de viktiga ideologiska skillnaderna mellan socialdemokrater och moderater -  finns det fortfarande goda möjligheter att vända den nedåtgående trenden och åstadkomma ett valresultat som främjar partiets värden om frihet, jämlikhet och solidaritet.

5 kommentarer:

Jan Holm sa...

Visst vore det bättre för sossarna om det talades mer om andra frågor än migrationen, men nu är det ju trots allt så , att till syvende och sist så är migrationen den viktigaste frågan för väljarna.
Eftersom migrationens konsekvenser, griper in i alla andra samhällsområden, så går det naturligtvis inte att förtiga denna.
Om inte sossarna gjort sitt migrationsutspel, så hade säkert Sifo visat på ännu sämre siffror för sossarna och det är lätt att konstatera att deras sidoorganisationer är SD:s bästa valarbetare.

Johan Lundgren sa...

Löfvens taktik att satsa på högerfrågor som "ordning och reda" och stratifiering av minoriteter, medan han övergett vänsterfrågor som religiös tolerans och facklig solidaritet, har totalt misslyckats. Till ingens förvåning väljer man originalen om valet står mellan tre högerpartier. Å alla de som tror på klassiska vänsterfrågor men inte ser någon lyfta dem, tror sossarna att de bara kommer stanna i fållan för alltid? Det enda sossarna har mod att göra är att lyfta konfliktfria postmoderna frågor som HBT-rättigheter, medan alla frågor där de skulle möta på riktigt motstånd är de för fega för att att röra.

Anonym sa...

Bra ruter!

Orion77 sa...

Det mest oroande i den senaste mätningen är nog att kvinnor lämnar S för att gå över till SD.
Vet man om det är fråga om äldre, eller yngre röstande?

Vad gäller M känner jag till äldre röstande som med övertygelse gått över till SD. Och de återvänder sannolikt inte till M. Man uppfattar SD som ett "bättre M".

Den enda regeringsdugliga majoriteten efter valet ser ut att vara S + de Allianspartier som klarar valet. Måtte SD:s "historiska mission" stanna vid att partiet lyckas få dessa partier att samarbeta för rikets bästa.

Anonym sa...

Det är väl visserligen ett sidospår. Men när Löfven blev lite utskrattad i partiledardebatten efter att ha bytt samtalsämne efter en fråga från Åkesson... Då kan man ju undra om inte det också påverkar väljarna.

Och varför då? Jag har hört Åkesson säga detta väldigt många gånger, dvs att 4 av 5 dömda våldtäktsmän av utländskt ursprung får stanna i Sverige. Jag tycker det är oerhört anmärkningsvärt att Sveriges statsminister inte är bättre förberedd på den frågan. Löfven hänvisar till rättsväsendet och att det är domstolarna som avgör ( och sedan bytte han ju änne). Löfven må ju i formell mening ha rätt, men vem stiftar lagarna då? Är det också domstolarna?

Sedan brukar det hävdas att lagarna gjort att fler vågar anmäla och att våldtäktsbegreppet blivit luddigt. Kanske det...? Men var inte poängen att det var dömda våldtäktsmän enligt svensk lag?

Kjell Eriksson