2018-05-31

Tal till nationen - Stefan Löfven

Stefan Löfven var sist ut av partiledarna i SVT:s satsning Tal till nationen. Talet började inte så bra, då Löfven förklarade att han höll på Tottenham och inte på Liverpool FC. Men visst, Tottenham-markeringen var förstås bara en förevändning för att få lyfta fram Liverpool-fansens storslagna sång You'll Never Walk Alone (Gerry and the Pacemakers, Rogers & Hammerstein).

Nej, ingen vandrar ensam i Stefan Löfvens Sverige. Flera gånger i talet betonade han vikten av ett starkt samhälle, där människor lever i gemenskap och är trygga.

Nästan alla partiledare har talat om trygghet. Är det så vi i efterhand kommer att benämna valet 2018 - Trygghetsvalet? Stefan Löfven lyfte fram Socialdemokraternas satsningar inför valet som "det största trygghetsprogrammet i modern tid".

I talet fanns också en framtidstro och en tilltro till möjligheten till förändring. Framtiden skapar vi själva, tillsammans. Det är inte den nya tekniken vi ska vara rädda för, det är den gamla, sa Stefan Löfven. Och tillade: Näst intill ingenting är givet. Trygghet i förändring. Eller kanske som Fredrik Reinfeldt sa: Förändra er eller dö! (Nej, det sista sa inte Stefan Löfven.)

Stefan Löfven hade en svår uppgift i att balansera tidigare uttalanden om migration och brott och straff med en profilering i välfärdsfrågor och klassiska vänster-högerfrågor, det vill säga i den riktning dit Socialdemokraterna nu vill vrida debatten. Jag tycker att han givet förutsättningarna klarade den uppgiften OK.

Mitt slutomdöme om SVT:s satsning "Tal till nationen - mitt Sverige 2028" är positivt. Programformen blev en prövning för partiledarna kring hur de skulle lyckas hantera formatet. Jag tycker att Annie Lööf och Isabella Lövin lyckades bäst.

I morgon fredag sammanträder Socialdemokraternas partistyrelse. Jag kan tyvärr inte vara med denna gång, på grund av andra sedan länge inbokade åtaganden. Men jag sänder med Liverpool FC:s mäktiga sång, här framförd av Judy Garland. Det kan partiet behöva.

When you walk through a storm
Hold your head up high
And don't be afraid of the dark
At the end of a storm
There's a golden sky
And the sweet silver song of a lark
Walk on through the wind
Walk on through the rain
Though your dreams be tossed and blown
Walk on, walk on
With hope in your heart
And you'll never walk alone...

3 kommentarer:

Anonym sa...

Rubrik i gårdagens GP: Stefan Löfven: Slutsnackat om migration. "Vi har redan hanterat migrationsfrågan och vi har presenterat vilken migrationspolitik vi vill ha långsiktigt. Nu gäller det att få debatten att handla om något annat än migration." Ja, men den långsiktiga migrationspolitiken tycks inte alla inom vara överens om inom S. Och nej, att få bort migrationsfrågan ur valrörelsen kommer naturligtvis inte att lyckas även om kritikerna inom S ligger lågt till efter valet. Skälet är enkelt: migrationen påverkar välfärden, lag och ordning och sammanhållningen i samhället. Splittringen inom S kommer att förstärka valförlusten, Löfven avgår som partiledare och falangstriderna inom S ställs på sin spets.
Själv skulle jag i tilläg till Lööf och Lövin nämna Åkesson som framgångsrik propagandör trots att jag aldrig skulle rösta på någon av dem.
För övrigt tycker jag att Tottenham får godkänt även om jag själv föredrar Liverpols fotboll. Som Häckensuporter gillar jag konstruktiva lag till skillnad från t ex spelförstörande lag som Man United och IFK (åtminstone fram till 2018).
KlasBengtsson

Anonym sa...

Efter 70 års välfärdsbyggande har välfärden nått en mättnadspunkt med mycket låg utdelning i ökat välmående per spenderad krona. Lag och ordning samt migration har i dagens läge betydligt högre utdelning. Det hela följer helt enkelt the law of diminishing marginal returns.

Trots försöken att föra över debatten till traditionella välfärdsfrågor så känner valmanskåren intiutivt att det är slöseri med både tid och pengar att fokusera på gårdagens problem som till stor del redan fått en lösning.

Homo Economicus

Anonym sa...

Stefan antyder vissa problem. Tex att ingen skall vara rädd att gå ut på kvällarna och behöva planera hur man skall gå. Därför skall det finnas 10000 fler poliser till 2024. Men två frågor:
1. Varför har det blivit så då?
2. och fram till 2024 skall det alltså fortfarande vara regel att man måste planera för hur man skall gå på kvällarna....?

Kjell Eriksson