I en debattartikel i Expressen skriver åtta riksdagsledamöter från Liberalerna att partiet bör släppa fram Ulf Kristersson (M) som statsminister. De åtta utgör en minoritet av den liberala riksdagsgruppens totalt 20 ledamöter. Som jag tidigare anfört är det oftast den grupp som utgör en minoritet som har intresse av att läcka information eller att gå ut offentligt för att försöka förändra opinionsläget. Eller som Alex Voronov, politisk redaktör på liberala Eskilstuna-Kuriren skrev på twitter tidigare i dag: Orsaken till att L-politiker som vill släppa fram Kristersson nu tar
tydlig ställning offentligt och gemensamt kan vara att den interna
debatten inte går deras väg.
I kväll redovisar Ekot uppgifter om att allianspartiernas partiledare arbetar med att ta fram ett gemensamt dokument som skulle garantera att Sverigedemokraterna utestängdes från politiskt inflytande om det skulle bli en moderatledd regering. Jag har svårt att se hur ett sådant dokument skulle bli trovärdigt. Mandatfördelningen i riksdagen är ju som den är. Ulf Kristersson skulle som statsminister behöva Jimmie Åkessons och Sverigedemokraternas aktiva ja-röster i varje enskild viktig omröstning. Det är klart att en sådan position skulle ge Sverigedemokraterna ett stort inflytande, oavsett hur ett dokument formuleras.
Och om allianspartierna ändå lyckades göra en sådant dokument trovärdigt - varför i fridens dag skulle Jimmie Åkesson släppa fram en regering som garanterade att hans parti inte skulle få något inflytande?
Nej, jag hoppas och tror att Jan Björklund och Annie Lööf håller fast vid sina utfästelser från den dagen de röstade nej till Ulf Kristersson som statsminister i riksdagen förra gången, den 14 november.
Jan Björklund: Den regering som nu föreslås är SD:s önskeregering. (...) Att i detta läge. efter det som nu har inträffat, regera enbart med SD i regeringsunderlaget är uteslutet.
Annie Lööf: Sverigedemokraterna har en auktoritär syn på människor och
samhälle, de ser människor från andra länder som problem och hot och de ställer
människor mot varandra och väljer slutenhet i stället för samarbete. (...) Det är en illiberal politisk agenda som gör att Centerpartiet inte kan vara en
del av samma regeringsunderlag. Annie Lööf tillade att nej-rösten var nödvändig för att inte ge ett nationalistiskt
och populistiskt parti ett avgörande och historiskt unikt inflytande.
Det är trots allt lättare att kompromissa om politiska sakfrågor än om sin moral. Därför hoppas och tror jag fortfarande på en blocköverskridande lösning i regeringsfrågan.
4 kommentarer:
Onekligen intressanta tider vi lever i, när det gäller att försöka förstå de olika kraftfält som påverkar partiledarnas ansträngningar att bilda en regering. Utspelet från Robert Hannah (L) och Gulan Avci m fl i Expressen säger i vart fall mig att här ligger den underliggande rädslan bland kristna flyktingar/invandrare för det inflytande, som det påstås att flyktingar/invandrare från muslimska länder har skaffat sig hos ledande Socialdemokrater inom och vid sidan av S för Tro och Solidaritet centralt och lokalt i en de städer, där de etablerat sig. Robert Hannah m fl bland assyrier-syrianer och assyrier bosatta i bland annat Södertälje har i åratal kämpat för att Sverige ska erkänna deras del av Folkmorden 2015 (som i deras ursprungsländer kallas Seyfo) samtidigt som de kräver såväl minnesmärken som ett särskilt avsnitt om detta i grundskolans läroböcker, trots att det inte ligger inom riksdagens rättsområde att besluta om saker som folkmord. När saken trots det samlade en majoritet av ja-röster i riksdagen, valde dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt att låta saken bero, men i artikeln ”Skarp kritik mot Löfven – tänker inte erkänna Seyfo” i tidningen Dagen den 3 maj 2018 var Robert Hannah inte nådig i sin kritik av Stefan Löfven, som i likhet med Reinfeldt ansåg sig inte kunna gå vidare i denna sak. Har förstått att även S D värvar medlemmar bland kristna flyktingar och invandrare då detta kan användas som bevis på att S D inte enbart består av infödda svenskar utan att även invandrare från andra länder är välkomna som medlemmar hos dem. Har läst och lyssnat på material som publicerats gm Svensk Webbtelevision och kan där dra slutsatsen att deras Lördagsintervju 36 – Stefan Torssell om strategier för migrationen i Sverige ingår i den arsenal som ska omöjliggöra för bland annat Liberaler att vilja bilda regering tillsammans med Socialdemokraterna och för alla kristna invandrare att sky S som pesten om det inte går i lås utan att vi går mot ett extra val. Det är över 30 år sedan jag lämnade S och Broderskap och har ingen önskan att återvända, då jag numera ser mig själv som en humanist mera av ett social-liberalt snitt, vilket kan förklara varför jag tycker att de kristna, som dras mera mot M och KD än L är de som måste bestämma sig, istället för att under radarn hämnas på muslimer i Sverige för lidna oförrätter i sina tidigare hemländer. Men, jag tror inte att det skulle skada om S på allvar tog itu med sin naiva syn på klansamhället som förtryckande faktor. Själv undrar jag hur det kommer sig att så många svenskar inte har en susning om Kairodeklarationen?
Invandrare kontra etniska svenskar handlar nog inte i gemen om att de är just invandrare, eller ens om kostnader. Det hela handlar om värderingar. Har vi anledning att oroa oss för hederskultur, jihad, och om de blir tillräckligt många kan komma in i Riksdagen och börja påverka svensk politik och lagstiftning i en icke önskvärd riktning. Begår vissa av dem ( alltför många?) våldtäkter mot svenska flickor mm mm. Har vi anledning att oroa oss eller inte?
Där tror jag problemet ligger.
Kjell Eriksson
Mest fair mot väljarna vore väl att ha det extraval som så många är rädda för.
Förhoppningsvis försvinner MP och L och i bästa fall försvagas C, så att partiet inte längre kan lamslå regeringsbildningen.
Partierna har ju fått bekänna färg, C och L säger ju nej till både Löfven och Kristersson som statsminister.
Sossarna verkar vara beredda till rejäla eftergifter, för att få behålla makten.
En konsekvent väljare har klara alternativ, S eller V om man vill ha en vänsterregering, M, KD eller SD, om man vill ha en högerregering.
Kan man läsa om de också tycker att L ska ingå i Ulf Kristerssons regering? Det skulle vara intressant om en regering med hela alliansen prövas. Det troliga är ju då att SD röstar nej och vi får se tydligt hur det är med deras inflytande.
Budgeten som röstades igenom av SD, M och KD är väl annars ett tydligt exempel på SDs politik med klimatförnekande, hot mot jämställdhet och landsbygdens intressen.
Skicka en kommentar