2019-01-10

"Det är principen..."

Tiggeri är inte ett jättestort problem i Österåker. Vi har tiggeri på ungefär fem platser, där det sitter en person på varje ställe. Men vi tycker att det här är en principsak. Så motiverar Michaela Fletcher (M), kommunstyrelsens ordförande i Österåker, kommunens planer på att införa ett förbud mot tiggeri.

"Vi tycker att det här är en principsak." Med all respekt för Michaela Fletcher. Mina tankar går ändå obönhörligen till en klassisk scen i svensk filmhistoria ur filmen "Den enfaldige mördaren" (1982), baserad på Hans Alfredsons bok "En ond man".

Hans Alfredson spelar själv godsägaren John Höglund som på själva julaftons morgon inkasserar ett arrende från den fattige bonden Herbert Månsson, spelad av Nils Ahlroth. Bonden Månsson har tvingats sälja sin häst och besöka pantbanken för att få ihop pengarna. Månsson vädjar nu till godsägaren om att få anstånd med delar av betalningen, eftersom han och hans familj är helt utblottade inför julen. Men godsägare Höglund är obeveklig och inkräver hela beloppet. När Månsson lämnat över pengarna säger godsägaren: Jag bryr mig inte om en skitsumma. Det är principen. Varpå godsägaren eldar upp pengarna i den öppna brasan, mitt framför ögonen på den tårögde bonden Månsson.

Principer ska hanteras med omdöme. Och inte användas på ett sätt så att de drabbar svaga och utsatta människor.

Scenen kan ses här.

4 kommentarer:

Jan Holm sa...

Principen som borde gälla för år 2019, vore väl att ingen överhuvudtaget skulle behöva tigga, allt tiggeri är ovärdigt ett modernt samhälle. Det är väl upp till det politiska etablissemanget i EU, att se till att människor kan förses med en rimlig levnadsstandard.
Att verka för ett fortsatt tiggeri, bidrar enbart till att hålla kvar människor i detta bottenträsk, samt att gynna de ligor som utnyttjar och berikar sig på tiggarna.

Jan Andersen sa...

Jan Holm - varför vill du straffa mig för att står på det lokala torg med ett skylt och en papmug?

Writer sa...

Om det inte vore för att det sitter en människa där, som måhända inte har riktigt med tid att avvakta överstatliga beslut.

Anonym sa...

Och jag som trodde principen var att varje stat hade ansvar för sina egna medborgare och kan inte se sambandet i din liknelse. För övrigt, ska fattigdom i Rumänien bekämpas med tiggeri i Sverige?
Undrar
Klas Bengtsson