2018-08-03

Centerpartiet kan göra sitt bästa val på 30 år

I dag inleddes Centerpartiets valkonvent på Annexet vid Globen i Stockholm. Det är bara fem veckor kvar till valet och just nu ser Centerpartiet ut att kunna göra sitt bästa val på 30 år. Partiet ligger på omkring tio procent i opinionsmätningarna, en ökning med fyra procentenheter jämfört med valresultatet på 6.1 procent 2014. Vi får gå tillbaka 30 år i tiden för att hitta senaste gången Centerpartiet presterade ett valresultat på över tio procent - i valet 1988 fick partiet 11.8 procent.

Centerpartiet har - liksom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna - under mandatperioden hållit fast vid sin grundinställning i en av valets viktigaste frågor, migrations- och flyktingpolitiken. Jag noterar att dessa tre partier också är de enda partier som under mandatperioden vuxit i väljaropinionen. Det tycks som att Centerpartiet genom sin tydliga linje i flyktingpolitiken - till exempel genom att rösta för den så kallade gymnasielagen - lagt beslag på ett hyggligt antal liberala väljare som känt sig med obekväma med Liberalernas ställningstaganden i dessa frågor. Därutöver har Centerpartiet en stark profil i frågor om miljö och hållbar utveckling, liksom i frågor om stad-land. Sammantaget har Centerpartiet ett bra utgångsläge när valrörelsen nu går in i ett avgörande skede.

Om de rödgröna partierna blir större än allianspartierna kommer Annie Lööf att stå i händelsernas centrum. Kommer Centerpartiet i ett sådant läge att släppa fram Ulf Kristersson som statsminister i en moderat enpartiregering, en regering som skulle bli beroende av Sverigedemokraternas aktiva stöd i varje enskild konfliktladdad omröstning? Eller kommer Annie Lööf och Centerpartiet att bli delaktig i ett blocköverskridande samarbete och därigenom bidra till att Sverige får en stark regering där Sverigedemokraterna utestängs från inflytande? Det blir knäckfrågan i de stundande regeringsförhandlingarna.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jo, DN och centerpartiet hand i hand, det är väl inte så konstigt mot bakgrund av centerpartiets försäljning av sina blaskor. Det man inte begriper är mest om centerpartiets ledning tänker eller inte tänker. Bra ledare i dag i Aftonbladet, om att det faktiskt inte är så tydligt alltid, vilket extremt parti Centern är. Men det är inte det som är problemet, utan att partiet är oärligt i regeringsfrågan.

Det går inte att bilda regering utan att först avsätta statsministern, för vilket det krävs aktivt stöd av SD. Sedan går det inte att få igenom ett borgerlig statsbudget, utan att SD lägger ner, givet att alliansen blir större. Vilket också kommer att betinga ett politiskt pris. Blir alliansen mindre än de rödgröna går det överhuvud inte att regera utan SD. Så Centerns plan måste vara att få över Mp i sitt budgetläger, och bara tanken får borgerliga väljare att få skrämselhicka, alla vet ju hur det gick 2010 - 2014 och 2014 - 2018. Det går åt fanders, utom då i DNs världen, mestadels fel, allt går i rätt riktning, det är bara ett problem, väljarna flyr till Vp och SD. Det är bedrövligt att ingen i C behöver stå till svars över hur de tänkt regera. S.W

Anonym sa...

Jag tror som Ulf att C gör ett bra val. Och orsaken är sannolikt att de hållit fast vid sin migrationspolitik och därmed tagit röster från M och MP. Av det valmanifest som presenterades häromdan framgår också att de vill se en återgång till den migrationspolitik som gällde när vi fick 163 000 asylsökande ett år, förstärkt med bl a ytterligare underlättande av anhöriginvandring, något som förmodligen gillas av Ulf. Däremot lär det inte vara lika lätt att få gehör hos S partiledning. Men vem vet, socialdemokraternas migrationspolitik har ju visat sig ha en mycket kort bäst-före-datum.
Att C också är en önskvärd samarbetspartner för S har Löfven uttalat vid flera tillfällen. Jag har faktiskt svårt att förstå varför. Det är inte ofta jag är överens med ABs ledarsida, men det inträffar. "Annie Lööf har lyckats positionera C som ett ytterkantsparti till höger om Moderaterna i ekonomisk-politiska frågor. Partiet går till val på stora försvagningar av anställningstryggheten: de vill undanta företag med mindre än 50 anställda från turordningsreglerna i Lagen om anställningsskydd, trappa ner A-kassan och fördubbla tiden för provanställningar." Det är ju sant och naturligt för en partiledare som har Thatcher och Rand som förebilder.
Att socialdemokraterna gör ett dåligt val, inte minst i kommunalvalet i Göteborg är sannolikt. En väsentlig orsak att de fått klä skott för Västlänken medan de borgerliga parterna - som ju också är för västlänken - duckat i debatten. Synd, för KS-ordföranden Soffan Hermansson representerar en socialdemokrati som är sällsynt idag. Hon twittrade: "För att minska en växande ojämlikhet, en av vår tids ödesfrågor, måste vi dumpa särskiljande identitetspolitik och vidta rejäla åtgärder mot alla former av hedersförtryck och extremism. För mig är detta en given prioritet. Det är jämlikheten som är grejen!" Så sant som det är skrivet.
Klas Bengtsson

Anonym sa...

Jag tror att både c och s kommer att göra ett mycket bättre val än vad sommarens opinionsundersökningar visar. Bränderna är nu släckta och ekonomin är urstark. Båda partierna vinner på att de vill att de ensamkommande ska få stanna av humanitära skäl.
Mark Twain

Anders nilsson sa...



Urstark? Fråga Hassler och du får veta att BNP ska
räknas per capita och att Sverige med denna måttstock
haft svag tillväxt de senaste tio åren.

Anonym sa...

MP och S har förverkat sitt förtroende hos sina väljare. C tar röster från MP, och SD tar röster från S. Svårare än så är det inte.

Homo Economicus