2017-03-02

Förintelseöverlevare: Anna Kinberg Batra riskerar att bana väg för ondskan

Anna Kinberg Batra - Du riskerar på ett ödesdigert sätt att normalisera och bana väg för ondskan. Så skriver Emerich Roth, överlevande av Förintelsen, i ett öppet brev till moderatledaren i Svenska Dagbladet i dag.

Hans hårda kritik av Anna Kinberg Batra fick stort genomslag. Emerich Roth är 92 år gammal och lyckades som en av ytterst få överleva i fem olika koncentrationsläger under andra världskriget. När denne man anklagar Anna Kinberg Batra för att genom Moderaternas nya samverkan med Sverigedemokraterna riskera att normalisera och öppna dörren för ondskan är det klart att det ger eko,

Man kan tycka vad man vill om att Moderaterna vill normalisera Sverigedemokraterna, ett parti med rötterna i nazismen. (Bloggens läsare vet vad jag tycker om detta...) Men jag har ändå svårt att förstå den nonchalans med vilken det moderata ledarskapet väljer att möta Emerich Roths öppna brev idag. Anna Kinberg Batras enda kommentar (vad jag hittills har sett) kommer via sms genom en av Moderaternas presskontakter Niklas Gillström. SMS-växlingen redovisas i Svenska Dagbladet. Där förklarar Anna Kinberg Batra i lätt lakonisk ton att hon gärna träffar Emerich Roth för att diskutera hur arbetet mot antisemitism kan förbättras, men att Moderaternas beslut att samverka med Sverigedemokraterna står fast. I svaret väljer hon också medvetet att inte använda uttrycket "Sverigedemokraternas nazistiska rötter".

Riktigt illa blir det när ordföranden för Moderaterna i Tyresö, Peter Freij, på twitter anklagar Svenska Dagbladet för att genom sin publicering av Emerich Roths öppna brev "brunsmeta" Moderaterna. Man häpnar.

Jag kan förstå att det är plågsamt att av en överlevare från Förintelsen utpekas som en dörröppnare för ondskan. Men lite värdighet kunde man väl ändå begära i sättet att hantera kritiken.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Varifrån kommer den här idén att det är partierna som satt i riksdagen före 2010 som kan påverka vad som är normalt eller inte? Är det inte så att SD på egen hand normaliserat sig själva de senaste 10 åren? Ett parti som stundtals haft stöd av var fjärde väljare är givetvis redan normaliserat, oavsett vad AKB säger och tycker.

Anonym sa...

Hemskt att det skulle finnas så många nazistuckna svenskar i Sverige som röstar på detta extrema högervridna parti med rötterna i nazismen. Eller? Morgan Johansson passar på i dagens Wall Street Journal att dra upp det igen, liksom automatiskt.
Jag har mött mer än en person med ett nummer på armen och vet vilka men de har fått
för livet. Kanske upprepandet av "rötter i nazismen", ondska samt dagens hat mot Israel sätter sin prägel på de få överlevande som fortfarande finns kvar i livet.