2017-03-09

Det mörknar i Israel

Knesset har antagit ett förslag som gör det möjligt att vägra människor som förespråkar bojkott av israeliska varor tillverkade på ockuperade områden inresa i landet. Beslutet är sorgesamt och försvagar ytterligare Israels position i världssamfundet. Genom att stänga sin gräns för besökare som är kritiska till den israeliska bosättningspolitiken bidrar Israel aktivt till att stärka sin egen isolering och ger bojkott-förespråkarna vind i seglen.

Jag är ingen vän av bojkott av Israel. Däremot förespråkar jag sanktioner mot israeliska varor tillverkade på ockuperade områden, i de olagliga bosättningarna. Det är ett krav som också väcker allt starkare gehör inom EU.

Rabbi Rick Jacobs, ledare för Union for Reform Judaism, en av de största judiska organisationerna i Nordamerika, säger till New York Times: It’s going to be a giant sign up by the door of the Jewish state: ‘Don’t come unless you agree with everything we’re doing here.’ I don’t know what kind of democracy makes that statement.

Jag läser också att Knesset tagit ett första steg mot att begränsa användandet av högtalare som kallar till muslimsk bön. Beslutet kommenteras av center-vänsterpolitikern Zouheir Bahloul: We're talking about small politicians who are trying to persecute the Arab minority in the country.

Den israeliska extrema högern har inspirerats av Donald Trumps valseger i USA. Låt oss hjälpas åt att stötta de krafter inne i Israel som motsätter sig denna utveckling, och som riskerar att isoleras än mer genom den av Israel nu bedrivna politiken.

16 kommentarer:

Anonym sa...

"Det mörknar i Israel"?
I Sverige är det redan mörkt men alltför många lever i förnekelse.
Det kommer att bli ett bistert uppvaknande.

Ivan Cardenas sa...

Bra Ulf ! Vi måste stödja den demokratiska rörelsen i Israel som motsätter sig dem reaktionära högern i landet. Vad menar Mr Anonym med det ha skriver, är han eller hon intellektuellt blind?

Anonym sa...

Lagen mot ljudförorening 23.00 - 07.00 har inspirerats av samma lag som finns i Saudi-arabien. Om det går bra där går det väl bra i Israel också. Allt snack om att diskriminera muslimer är endast svartmålning och förtal.

Utöver det, så har det gått bra för muslimer att hålla koll på bönerna i 1400 år utan högtalare. Varför skulle det helt plötsligt vara omöjligt nu? Den som har svårt att hålla reda på bönerna kan med fördel ladda ner en app som inte stör medmänniskorna.

Orion77 sa...

Från Mörkt till Nattsvart. Och det finns bara en faktor som kan, eller skulle kunna, rädda situationen: BDS.

Anonym sa...

Högtalare från minareter i ett sekulärt land är inte OK. Inte i Israel och inte i Sverige...

Anonym sa...

Det kommer att mörkna ännu mer.Det är nämligen inbyggd i alla koloniala skapelsers natur och öden.Därför kommer mörkret,i likhet med det som alla tidigare västerländska projekt erfarit,att lägga sig totalt över Israel, västs sista projekt.Allt handlar om tid och därför måste tiden ges tid.ljuset kommer dock att efterfölja mörkret...

Anonym sa...

Orion 77

BDS-BS kan inte längre rädda sig självt än mindre någon annan då de förbjuds i alltfler länder samt i USA.

Anonym sa...

Anonym 11:56 fm

Högtalare är inte OK någonstans. Fråga hur folk i t ex Istanbul gillar dem. Inte i Schweitz eller Frankrike heller.

Anonym sa...

Ivan

Nej, Mrs. Anonym är helt seende och bildar sin uppfattning från mångfaldiga källor.
Många har vaknat upp i Sverige och inser situationen men desto fler har fortfarande huvudet i sanden. Bedrövligt.

Ivan Cardenas sa...

Hej Mrs Anonym,

Tack för ditt svar. Antal, mer eller mindre, mångfaldiga källor hjälper att bilda, mer eller mindre korrekta uppfattningar. För min sida brukar jag att sortera eller filtrera informationen jag får varje dag om det som händer i världen. Av den informationen jag har fått om hur Sverige förhåller sig till det som händer beträffande nuvarande nationella och internationella frågor, kommer det fram, tycker jag, att det svenska folket och deras institutioner, politiska, kulturella, ekonomiska, är väldigt vakna och klarsynta. Det finns vissa undantag, bland dem utmärker sig sverigesdemokraterna. Att påsta att mayoriteten av det svenska folket har huvuden i sanden är rent fel, för att säga det på en elegant sätt.

Anonym sa...

Ivan

Du har rätt, det är massor av sk fake news som går runt. Journalister anklagas för att inte göra sitt jobb, dvs gräva i stället för att kopiera. Men de har också en munkavel och en sk åsiktskorridor och måste vara PK. Freedom of speech hotas alltmer om du märkt.
Låt mig ta det från andra hållet. De som har vaknat upp är en minoritet;-)Ivan Cardenas sa...


Anonym,

Varma hälsningar. Vad bra att vi, du och jag i den här fråga,har möjligheter att ha olika åsikter eller uppfattningar. Vi måste, tycker jag, säga tack till Ulf och till den svenska demokratin för detta.

Kram

Ivan

Anonym sa...

Organiserade kommunister och nazister har i alltid blivit nekade inresevisum i USA i hela efterkrigstiden. Varför skulle det "mörkna i Israel" när det landet vägrar inresevisum till subversiva element och uppviglare? Jag tror till och med Sverige har lagar som möjligör för konungariket att skydda sig mot yttre fientliga element.

Det händer ofta att Israel instiftar lagar som finns ganska utbrett i andra västdemokratier. Men likväl så kritiseras landet för att instifta sådana lagar. Förbudet mot böneutrop med högtalare på natten och visumvägran till BDS aktivister är två utmärkta exempel. Israel har samma rätt som alla andra länder att skydda sig mot yttre fiender, att värna sina medborgares hälsa, samt att tillvarataga sina intressen i allmänhet.

Anonym sa...

Israels position i världssamfundet är redan innan mycket svagt. Det ser man exempelvis om man läser besluten från FN:s organ för mänskliga rättigheter. Jag tycker att Sverige ska ta upp det i säkerhetsrådet och kräva att Israel inte vägrar människor att besöka landet även om dessa besökare önskar att varor och tjänster från Israel ska bojkottas.

Zouheir Bahloul är en politiker som driver viktiga frågor för framtiden. Han vill förbättra utbildningssystemet och vill utveckla och fördjupa den judisk-palestinska dialogen. Att begränsa användningen av högtalare vid böneutropen är beslut i fel riktning.
Det vore önskvärt att Sveriges regering beträffande böneutropen skulle visa vägen och tillåta högtalare i Sverige vid böneutropen.
Mark Twain

Anonym sa...

Ivan

Tackar, värme är vad som saknas mest just nu med elavbrott sen i onsdags.
Du har så rätt, bäst att passa på innan det mörknar helt i Svedala. Läste just hur censuren far fram med våra älskade barnböcker.

Anonym sa...

Mark Twain har helt rätt. Sverige ska absolut tillåta högtalare vid böneutropen.
Antar att han bor långt ifrån en moské så han kan sussa lugnt:-)