2017-03-16

Vad kan vi lära av valet i Nederländerna?

Valet i Nederländerna blev en framgång för den gröna, liberala, invandrings- och Europavänliga mitten-vänstern. Så ökade till exempel GroenLinks från 2.3 till 8.9 procent, och det vänsterliberala D66 från 8.0 till 12.0 procent. 

Däremot blev valet ett nederlag för Geert Wilders och hans parti PVV. Visserligen ökade PVV från 10.1 till 13.1 procent. Men det är ett sämre resultat än i valet 2010 då PVV fick 15.4 procent, och mycket sämre än de över 20 procent partiet erhöll i olika opinionsmätningar hösten 2016. 

Det högerliberala regeringspartiet VVD minskade från 26.6 till 21.3 procent, men blev trots det också något av valets vinnare. Tappet är avsevärt lägre än vad opinionsläget för några månader sedan antydde och VVD är fortfarande Nederländernas största parti. Partiledaren Mark Rutte får därför förnyat förtroende som regeringsbildare.

Valets stora förlorare är Socialdemokraterna. I ett katastrofalt ras minskade partiet från 24.8 till 5.7 (!) procent, och förlorade 29 av sina 38 mandat i parlamentet (preliminära resultat). Den enda motsvarigheten jag kan komma ihåg är PASOK som i valet i Grekland i maj 2012 rasade från 43.9 till 13.2 procent. 

En del kanske vill förklara socialdemokraternas ras i gårdagens val med att partiet samregerat med högerliberala VVD. Kanske det. Men låt oss komma ihåg att Socialdemokraterna i Tyskland under samma period samregerat med högerpartiet CDU och Angela Merkel. Där ser opinionsläget avsevärt bättre ut och Socialdemokraterna har en reell möjlighet att ta över posten som förbundskansler i höstens val.

Vilken svensk politisk kraft förmår då mobilisera den gröna, liberala, invandrings- och Europavänliga mitten-vänsterströmningen som skördade framgångar i Nederländerna igår? Centerpartiet har hittills varit lyckosamt i den saken. Ett sargat Miljöpartiet slickar sina sår och har en lång väg tillbaka. Vänsterpartiet? Nja. Socialdemokraterna? Jag ser inga alls sådana tecken just nu - alltför stort retoriskt fokus på krav och plikt och en restriktiv migrationslagstiftning. Feministiskt initiativ? Inte omöjligt alls - valet 2018 blir en spännande utmaning för Fi.

Och hur ska denna åsiktsströmning - tillsammans med de traditionella partierna - effektivast bekämpa den främlingsfientliga högerpopulismen, representerad av Geert Wilders i Nederländerna och Sverigedemokraterna i Sverige? Jag ansluter mig gärna till statsvetaren Cas Muddes slutsats i New York Times i dag: A better plan for the centrist, left-wing and other mainstream parties is to put forward a positive political vision, not allowing the radical right’s issues to dominate the national conversation.

Alltså: Försök inte kopiera högerpopulisternas politik. Lyft i stället fram egna politiska visioner. Och låt inte högerpopulisternas frågor styra den politiska dagordningen.

Klarar de svenska partierna detta? Vi får väl se. Socialdemokraternas partikongress i Göteborg i april blir ett första viktigt steg på vägen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är ju glädjande att Wilders inte fick mer än 13% av rösterna med tanke på att han låg på över 20% i opinionsmätningarna för att halvår sen. Men den viktigaste orsaken är inte "vänsterpartiernas" framgång, för sammantaget förlorade de röster jämfört med de borgerliga. Holländska media lyfter fram Rutters öppna brev i januari där han bla annat uppmanar migranter ska "anpassa sig till holländska värderingar eller lämna landet" som en viktig orsak till att Wilders "knäcktes". Sanningen måste inte vara vacker... Att Sveriges utrikesminister gratulerar Rutter till segern förefaller mig något bisarrt. De europeiska socialdemokraternas kris fortsätter. Frankrikes socialdemokratiska president är så impopulär att han inte ens ställer upp i presidentvalet och i Nederländerna är nu socialdemokraterna mindre än vänsterpartiet liksom i Grekland. I Sverige ligger S på historiskt låga opinionssiffror men "räddas" av en impotent opposition, inte minst av moderaternas kräftgång där partiet först förlorar väljare till SD under Reinfeldt och sedan förlorar väljare till centern under Kinberg Batra utan att vinna tillbaka några från SD. Konsten att skjuta sig i bägge fötterna...
Klas Bengtsson

Martin Gustavsson sa...

De kaviarätande socialdemokraterna kan kanske ta en titt i historieböckerna? Då kommer det kanske gå upp ett Liljeholmens? Socialdemokraterna brukade vara ett nationellt parti, yttermera socialistiskt, men även demokratiskt, d.v.s vara emot monopolkapitalets makt.

Vad är Socialdemokraterna nuförtiden?