2015-07-02

Jimmie Åkessons svarta världsbild

Det var mycket hat i Almedalen igår kväll. Jimmie Åkessons 47 minuter (!) långa tal var så späckat av aggressiva utfall och hånfulla raljanser mot politiska motståndare att det åtminstone för mig associerade till hat, eller åtminstone förakt.

Sverige präglas av "vanstyre, samhällshaveri och socialliberalt experimenterande".
 
Alliansen och de rödgröna partierna har ingått en "märklig, ohelig maktkartell".

Alliansregeringen var ett "katastrofalt misslyckande".

Anna Kinberg Batra är en "hycklare". För övrigt kännetecknas svensk politik av att "hyckleriet är totalt".

Annie Lööf betraktar väljarna som "mindre vetande".

Jan Björklunds synsätt är "skrämmande verklighetsfrånvänt".

Stefan Löfven lyssnar inte på folket, tar inte ansvar för landet och håller inte sina löften.

Så gick Jimmie Åkesson på och listan över tillmälen och föraktfulla omdömen kan göras betydligt längre - det är bara att blunda och peka i Åkessons talmanus. Några hundra Sverigedemokrater i publiken jublade och gav stående ovationer när Åkesson härjade som värst.

Igår kväll gjorde Jimmie Åkesson sitt bästa för att inte bjuda in allianspartierna till sakpolitiska uppgörelser. Det var tydligt att han ville stärka bilden av Sverigedemokraterna som en tredje pol i svensk politik. Han koketterade med att partiet gärna stannade i opposition, om partiet kunde maximera sitt inflytande utan att behöva ta regeringsansvar. Makt utan ansvar - den värsta av alla kombinationer - är i Jimmie Åkessons värld en dygd.

Även Ebba Busch Thors tal på tisdagskvällen var repressivt i sin ton. Det var JAS-plan hit och landsförrädare dit. En "aggressiv konservatism", som hustrun uttryckte det. Talet uppskattades knappast av den halva av Kristdemokraternas riksdagsgrupp som genom sina blankröster nyligen protesterade mot Ebba Busch Thors sparkande av tidigare gruppledaren Emma Henriksson, till förmån för sin egen kandidat Andreas Carlson.

I kväll talar Miljöpartiets Gustav Fridolin. Han har indikerat att talet kommer att präglas av utvecklingsoptimism. Tack - låter som ett välkommet reningsbad.

6 kommentarer:

mobproduktion sa...

Snälla Ulf, det finns väl få partier vars politiska motståndare i Riksdagen sagt så förnedrande saker om som Sverigedemokraterna. Man t o m kallar dem för "nyfascister" trots att det inte finns en enda seriös statsvetare som delar begreppet.

Man gör en överenskommelse som gör att 13% av de som röstade i Riksdagsvalet ska ignoreras helt.

Slutligen så talar man gärna om deras bakgrund, detta i ett läge när Sverige styrs med hjälp av ett parti som först efter den kommunistiska diktaturen i Östeuropa hade fallit låtsades göra upp med sitt vidriga förflutna. Låtsades, ty efter det har vi haft en partiledare som fortsatte kalla sig kommunist, en partiledare som anser att Forum för levande historia bör läggas ned för att de vill upplysa om kommunismens brott, samt en migrationspolitisk taleskvinna som vill förminska kommunismens brott genom att jämföra den med kapitalism.

Att Vänsterpartiet i Göteborg dessutom under 2013 vid två(!) tillfällen arrangerade manifestationer med den vänsterextrema våldsgrupperingen Revolutionära Fronten, detta utan att bli utsparkade ur partiet, visar på vilket förakt övriga partier dagligen öser över de som vill harmonisera svensk invandringspolitik med övriga Europa och världen.

Det borde åtminstone en socialdemokrat som påstår sig stå för tro och solidaritet begripa...

Anonym sa...

@Bjereld o Blom
Åkessons tal var ingen höjdare, långrandigt och dåligt strukturerat. Men Bjerelds kritik är onödigt negativ. T ex sa Annie Lööf apropå att många män stöder SD att de inte vet vad de stöder. Detta är ju nonsens och naturligt att Åkesson reagerar på som SD-ledare. Hans kritik av Björklund syftade på Björklunds fatala yttrande om kvotering av föräldraledigheten, Löfven har faktiskt brutit några vallöften och Kinberg Batra hycklar när hon säger att TUT i stället för PUT för syrier syftar till att förbättra integrationen när syftet är att göra oss mer normala och minska migrationen. Att som Bjereld inte sätta in citaten i sitt sammanhang är lika demagogiskt som Åkessons generaliseringar. Men Tro och solidaritet, som Bjereld representerar, ligger ofta närmare det vänsterparti som Blom gisslar än den gammaldags eller traditionella socialdemokrati som jag representerar. Detta bekräftas av att Bjereld ser MP-Fridolins framträdande som ett reningsbad, ett parti som jag ser som en kvarnsten för socialdemokraterna och som tillsammans med den socialdemokratiska postmoderna identitetspolitiken tyvärr kommer att leda till borgerlig hegenomi under lång tid framöver.

Anonym sa...

Fast ingenting som Åkesson sade kommer ju i närheten av vad SDs partiföreträdare kallats genom åren av andra partier. Sedan är jag inte säker på att det gagnar SD med en så aggressiv framtoning men jag har svårt att förstå Bjerelds uppbragdhet givet att Åkesson med anhang behandlats som närmast pestsmittade under åratal?

Otrevligt och osympatiskt. Javisst. Men också rimligt och förståeligt från ett parti som stämplas som avfällingar i tid och otid. Bara en sådan sak som att man inte släpps in i kvittningssystemet? Absurt. Och att sedan anklaga dem för att bryta mot praxis i samband med budgeten? Patetiskt agerat av övriga partier. Praxis gäller inte den som inte omfattas av den.

Tyvärr tror jag att övrig partiers extremt otrevliga sätt att bemöta SD har givit SD ett carte blanche att uppföra sig som tölpar i folkets ögon. En viktig anledning till att allt rinner av dem är just detta.

Anonym sa...

Sverige präglas av "vanstyre, samhällshaveri och socialliberalt experimenterande".
Alliansen och de rödgröna partierna har ingått en "märklig, ohelig maktkartell".
Alliansregeringen var ett "katastrofalt misslyckande".

Åkesson har ju helt rätt, exakt vad i detta är fel enligt Bjereld?

Anonym sa...

#Anonym 7:18 em
Har läst igenom Bjerelds artikel och kan inte finna att han någonstans säger att Åkesson har fel. De beskrivningar jag hittar är hat, aggressiva utfall, hånfulla raljanser , förakt, tillmälen och föraktfulla omdömen. Och jag måste tillstå att Bjereld nog har helt rätt i att beskriva Åkessons tal på detta sätt. Det är ju den förväntade reaktionen från Bjerelds elfenbenstorn. Man ogillar det man ser och man ogillar att tillstå att man har fel. Man får hoppas att Bjerelds förhoppning om ett fridolinskt reningsbad blev infriat.

Anonym sa...

Man blir skrämd av Åkessons människosyn. Må han och hans parti aldrig få chansen att påverka regeringsmakten.