2015-07-11

Ja, massakern i Srebrenica var ett folkmord

I dag uppmärksammas minnet av de 8 000 muslimska pojkar och män som i juli 1995 mördades av bosnienserbiska soldater i Srebrenica. Både FN:s Internationella domstol i Haag och FN:s krigsbrottsdomstol för det forna Jugoslavien har slagit fast att massakern var ett folkmord.

Men alla låter sig inte övertygas. Bara några dagar före minnesdagen skriver Erik Almqvist - tidigare riksdagsledamot för Sverigedemokraterna och särskilt uppmärksammad i samband med den s k järnrörsskandalen - på Twitter att massakern var alldeles för liten för att kvalificera som ett folkmord.Jag tycker det är oerhört smaklöst att just före minnesdagen, när så många människor känner så djup sorg, ta upp en diskussion om det verkligen var ett folkmord. Dessutom har Erik Almqvist fel i sak. Folkmord är ett juridiskt begrepp som regleras i Konventionen om förebyggande och bestraffning av brottet folkmord från 1948. Av konventionens artikel II, som definierar brottet folkmord, framgår att gärningen skall vara utförd i avsikt att "helt eller delvis förinta en nationell, etnisk, rasmässigt bestämd eller religiös grupp", t ex genom att "döda medlemmar av gruppen". Ingenstans regleras att denna grupp måste vara av en viss storlek.

I dag är en dag för sorg och eftertanke och strävan efter försoning. Vi måste också ställa frågan vad Srebrenica kan lära oss för att detta hemska inte skall kunna hända igen.

Tillsammans med Mariam Sherifay skrev jag tidigare så här i ämnet.

7 kommentarer:

Unknown sa...

The definition of genocide in Webster dictionary is not related to size, quantity or number. Deliberate killings of people of same race, political affiliations, culture, nation or ethnicity clearly explains its intent - eradication.
The unprecedented killing of Bosnian muslims by Bosnian Serb forces for 5 days and not defined as genocide to say the least is an understatement. In this modern world, such killings that included boys; who are the future generations of Bosniaks must not be overlooked as an act of genocide.

Anonym sa...

Visst är det hemskt - när ska du skriva något om de över 5 miljoner som slaktats i Kongo?
http://www.svd.se/varldens-storsta-krig-ar-osynligt-i-medierna

Anonym sa...

Jag vet ine hur många gånger jag läst "Vi måste verkligen lära oss av X så att det inte händer igen". Men det är ju bara trams. Självklart kommer inte samma sitation uppstå igen. Däremot kommer situationer med samma resultat uppstå igen och igen. Det går inte att undvika genom att lära sig av en specifik händelse i Jugoslavien?

Tvärtom så är det ju så att situationen kommer uppstå igen på ett annat sätt, på en annan plats där ingen är med på vad som håller på att hända förrän det är för sent.. Inget märkligt i det för övrigt. Det är oundvikligt med meningsskiljaktigheter och ibland kommer de meningsskiljaktigheterna inte kunna överbryggas utan krig och ibland kommer detta leda till folkmord.

Jag menar inte att förringa det som sker. Inte alls. Men jag menar att det är extremt naivt att tro att vi kan lära oss något av korta specifika historiska skeenden som kan hjälpa oss undvika det i framtiden. Vägen fram till Srebrenica var hundratals år av händelser.

Dessa mina minsta bröder sa...

Bra ulf

John sa...

Osmakligt att Sd försöker relativisera folkmordet. Det som hände får aldrig glömmas bort. Häpnadsväckande tyst om Milosevics roll (åtminstone i Sverige) som spindeln i nätet, de är trots allt bara 20 år sen 8000 avrättade, oskyldiga människor som fick sätta livet till i ännu ett socialistiskt folkmord, nu i vår närtid. I efterhand avslöjades det också med vilken systematik och noggrant det genomfördes, allt hade planlagts och förberetts med grävskopor, ammunition samt nödvändigt logistik och material. SVT gör ingenting på ämnet trots 20-årsdagen, undrar varför.

Anonym sa...

Haller med Anonym 1:06 fm. Helt naivt av Ulf och Johan. Aldrig mer! Aldrig mer?
Ulrika

Anonym sa...

En bisarr variant av Monty Pytons sketch med oneupmanship vad gäller outhärdliga omständigheter!
Är tanken att vi som människor skall genomgå en successiv tillvänjning till allt värre vidrigheter?