2015-05-07

Parti som vill annektera Västbanken tar plats i Israels regering

I dag blev det klart att Benjamin Netanyahus Likud-ledda högerdominerade koalitionsregering i Israel även kommer att inbegripa det bosättarvänliga partiet Habayit Hayehudi (Judiskt hem). Beskedet kom inte oväntat, men innebär ändå dåliga nyheter för alla dem som innerst inne hoppats på ett återupptagande av fredsförhandlingarna mellan Israel och Palestina.

Partiledaren för Judiskt hem Naftali Bennet förespråkar en annektering av större delen av Västbanken och därmed i praktiken också ett omöjliggörande av upprättandet av en palestinsk statsbildning. Eftersom Israels fortsatta byggande av illegala bosättningar på Västbanken är den avgörande orsaken till att det inte pågår några fredsförhandlingar är det mycket svårt att se några möjligheter att återuppta fredsprocessen under den närmaste tiden.

Benjamin Netanyahus regering är mycket svag - den kontrollerar 61 av det israeliska parlamentet Knessets 120 mandat. Det är möjligt att Netanyahu försöker övertala de israeliska Socialdemokraterna att ansluta sig, för att på så sätt upprätta en bredare samlingsregering. Socialdemokraternas partiledare Isaac Herzog har emellertid hittills entydigt avvisat tanken på regeringsmedverkan.

Mot bakgrund av Israels fragmentiserade partisystem är det möjligt att den regering som nu konstitueras inte blir särskilt långlivad. Den tanken är nog dessvärre det enda ljuset i tunneln just nu.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Följande direkta förhandlingsrundor mellan Israel och palestinierna har ägt rum under pågående byggnationer i de israeliska nybyggarsamhällena:

Oslo 1993
Camp David 2000
Taba 2001
Olmert-Abbas 2006-2008
Netanyahu-Abbas 2010
Netanyahu-Abbas 2013-14

Under det 10 månader långa byggnadsstoppet som började i november 2009 ägde inga fredsförhandlingar rum, utom under stoppets sista veckor.

Det är således klart att byggnationerna inte utgör ett hinder för att fredsförhandlingar skall äga rum.

(Också intressant i sammanhanget att fredsförhandlingarna mellan Egypten och Israel på 1970-talet ägde rum samtidigt som Israel byggde en ny stad, Yamit, i norra Sinai.)

G. Tikotzinsky
Tel Aviv

Ulf Bjereld sa...

Nu är du historielös, Tikotzinsky. I början var förhandlingarna i sig en så stor framgång för palestinierna att man kunde leva med att bygget av bosättningar pågick parallellt. I dag är situationen annorlunda. Palestiniernas diplomatiskt ställning har stärkts, bosättningarna har nått en omfattning så allvarlig att upprättandet av en palestinsk stat på allvar hotas och det palestinska ledarskapet har försvagats. Därför är bosättningarna i dag ett större hinder för fredsprocessen än vad de var tidigare.

Anonym sa...

Angående "återupptagande av fredsförhandlingarna", vilket helt nyligen föreslogs av den franske utrikesministern,Fabius, blev det helt avslag från bl a saudierna som ansåg att det finns betydligt viktigare problem att lösa i Mellanöstern. Helt rätt. Men Israel är inte inblandat och då minskar intresset betydligt.
EL

Orion77 sa...

Ulf B skriver: "...dåliga nyheter för alla dem som innerst inne hoppats på ett återupptagande av fredsförhandlingarna mellan Israel och Palestina."

Ack, dessa "förhandlingar" torpederades för bra längesedan nu.

För oss som likväl hoppas på en framtid för det palestinska folket, och det gör vi väl när vår regering har erkänt staten Palestina, står nu hoppet till ICC i Haag. Och att palestinierna själva inte tappar sugen.

Anonym sa...

Varför detta överintresse för just Israel och Palestina när det pågår minst fem betydligt värre saker i Mellanöstern just nu?

Vänsterns intresse för vad just Israel och USA har för sig upphör aldrig att förvåna.

A-K Roth sa...

Orion, det palestinierna behöver tappa sugen till är folkfientliga uppviglingar, hyllandet och belönandet av massmördare, och annat som står i v¨ågen. Ett klart mål om "end of conflict" borde också vara en del av palestoniernas ledarskap. Men det har de också tappat sugen för.