2012-01-18

Partiledardebatt med fokus på individuella insatser

Dagens partiledardebatt i riksdagen blev på många sätt en avslagen tillställning. Oppositionen ligger kanske inte i spillror, men är så försvagad att statsminister Reinfeldt kan regera i knusende ro. Styrkeförhållandena mellan regering och opposition är just nu så ojämlika att debatten inte blir särskilt spännande.

I stället riktas intresset mot deltagarnas individuella prestationer. Nedan följer några ögonblicksreflektioner.

Fredrik Reinfeldt. Klarade sig som väntat utmärkt. Hans största fiende i debatten är i rådande läge inte oppositionen utan han själv. Reinfeldt har tendenser att bli arrogant alternativt harmsen, och det är inga vinnande egenskaper för en politiker som har ambitionen att framstå som en statsman och en landsfader. Den högstämdhet han anklagar Juholt för är han lika mycket bärare av själv. Humor och empati är heller inte hans bästa grenar. Men i dag höll han dessa mindre goda sidor på mattan och var ohotad debatten igenom.

Håkan Juholt. Uppmärksamheten var total när Juholt äntrade talarstolen. Juholt är en erkänt skicklig debattör och var i starkt behov av att revanschera misstagen från tidigare i veckan. Det gick väl sådär. Juholt attackerade och gick på offensiven, men gav ändå ett något tilltufsat och medtaget intryck. Det hade behövts ett piggt, socialdemokratiskt initiativ i en sakfråga för att sätta press på regeringen och för få fokus på politik i stället för på person.

Jonas Sjöstedt. Debattens "vinnare" i det att han fick mycket uppmärksamhet och utstrålade gott humör och självförtroende. Sjöstedt har vinden i ryggen och tendenser till en Sjöstedt-effekt kan redan anas i opinionsmätningarna.

Annie Lööf. Nej, någon Lööf-effekt i opinionen är ännu långt borta. Lööf ger ett lite stelt och konstlat intryck i debatten och många floskler blir det. Lööf behöver en profilfråga som biter om Centerpartiet skall höja sig i opinionen.

Gustav Fridolin. Miljöpartiet är hittills den stora vinnaren på socialdemokratins fria fall. De höga opinionssiffrorna gör partiet allt mer intressant som samarbetspartner för alliansregeringen. Fridolin gör i och för sig en bra debatt, men inte mycket av vad han sa gör avtryck i mediebevakningen.

Jan Björklund. Gick på rutin. Hårt pressad av Jonas Sjöstedt om miljöpolitiken.

Göran Hägglund. Slåss för sitt politiska liv. Hade behövt lysa lite i dag, men kom som så ofta i stället bort i debatten.

Jimmie Åkesson. Sverigedemokraterna har i sitt nya principprogram tonat ned nationalismen och velat skapa en bild av sig själva som ett socialkonservativt parti. Men i dagens debatt var det samma gamla trasor som lyftes fram, invandringspolitik kryddad med lite lag och ordning.

Nu följer möten med socialdemokraternas VU (torsdag-fredag) och i nästa vecka kristdemokraternas extra riksting där Göran Hägglunds framtid som partiledare skall avgöras.. Det innebär att fokus kommer att ligga på personfrågor och på partiernas inre liv, inte på de politiska sakfrågorna. Reinfeldt kan sova lugnt på nätterna ytterligare en tid.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Märkligt att Fredrik Reinfeldt kommer undan så lätt...

Arbetslösheten är högre idag än för 5 år sedan, utanförskapet är större, kriminaliteten ökar, infrastrukturen faller samman (i synnerhet järnvägen), Sjukvården fungerar dåligt, skolan är en katastrof mm...

Regeringen gör inget eller mycket litet för entreprenörskap och företagande (förutom att snacka)... Riskkapitalisterna skär guld med täljkniv samtidigt som gamla dör av vanvård...

Fredrik har inget ansvar...

Sedan har vi invandringen...

Det har talats länge om den stora arbetskraftsbristen... Den är en lögn...

Däremot ökar arbetslöshet, bostadsbrist, kriminalitet och sociala problem allt mer...

Det blir inte bättre av den invandringspolitik Sverige för... En politik som de facto är extrem i jämförelse med samtliga andra västländer (inklusive Norge och Danmark med S regeringar)...

Censur och lögner räcker inte hur länge som helst...

Jag är rädd för att vi är på väg mot en 30-tals situation på arbetsmarknaden med 20-30 arbetslöshet över hela västvärlden...

Det kommer dessvärre få mycket obehagliga konsekvenser... Vi är redan där i Grekland, Spanien, Italien och i praktiken USA (fast dom döljer detta)... I USA är du inte arbetslös efter 11 månaders arbetslöshet... Då räknas du inte in i arbetskraften längre... Ta den officiella amerikanska siffran och fördubbla den, då är vi nästan på 20%...

Jag hoppas att jag har fel men trenden inom OECD är tydlig, arbetslösheten har ökat trendmässigt sedan 1970...

Olof sa...

Då får vi se om Juholt överlever dagen...

Seppo Isotalo sa...

"Det hade behövts ett piggt, socialdemokratiskt initiativ i en sakfråga för att sätta press på regeringen och för få fokus på politik i stället för på person."

Vi behöver konkreta initiativ, t.ex.
1. Ta bort flyttskatten, som måste betalas när man byter en insatslägenhet.
2. Alla utförsäkrade får sin fråga avgjort inom två veckor i RÄTTEN. Kassan betalar advokaten.
3. Nej till Europakten, med konkreta argument.
osv.
Juholt får gärna driva dessa konkreta frågor istället för att hålla flummiga tal, som under valkampanjen.

Anonym sa...

Finns det inga möjligheter att gnälla inom partiet? Varför har alla socialdemokrater och deras mammor ett behov av att få hävda sig i media för? Tror de verkligen att det kommer bli bättre för någon när de pratar med aftonbladet expressen eller morgontidningarna?

Olof sa...

Läste att Margot Wallströms FN-förordnande går ut i mars. Rimligen har hon väl några olika jobb att välja bland redan, men tajmingen är ändå ovanligt god. En enhällig socialdemokrati som ger henne tämligen fria tyglar att modernisera partiet kanske trots allt kan övertyga henne att komma hem?

A-K Roth sa...

Finns det flyttskatt???

Jan Wiklund sa...

Vad är det för märkligt med att Reinfeldt kommer undan? Media ägs av miljardärer och driver en politik som gillas av miljardärer. Och deras anställda journalister är angelägna att inte bita den hand som föder dem. Varför tror folk att medierna måste bry sig om sånt som är viktigt?

Seppo Isotalo sa...

Bostadspriser stiger. Den som säljer en lägenhet måste betala skatt för vinsten. Detta är rätt om en spekulant säljer en lägenhet.

I Sverige folk bor i sina insatslägenhet. När man byter lägenhet går vinsten till den nya lägenheten. Sverige är ensamt om att ta skatt på "vinsten", som inte kan realiseras. Detta bromsar lgh byten