2012-01-06

Jonas Sjöstedt ny ledare för Vänsterpartiet

I dag valdes Jonas Sjöstedt till partiledare för Vänsterpartiet. Som jag förutspådde igår blev det en klar seger - Sjöstedt fick 179 röster mot den enda kvarvarande utmanaren Rossana Dinamarcas 39.

Jag har i tidigare sammanhang uttryckt stor uppskattning över Vänsterpartiets snygga process med öppna utfrågningar inför valet av ny partiledare. Jag är inte lika imponerad av de pläderingar för respektive kandidat som anfördes inför omröstningen på kongressen. Pläderingarna blev mer en mönstring av respektive kandidats styrkor än en saklig argumentation. De som talade för Rossana Dinamarca använde bl a argumentet att hon var "mamma", vilket i sin tur föranledde förespråkarna för Jonas Sjöstedt att betona att han var "småbarnspappa". Har de som valt eller drabbats av barnlöshet sämre förutsättningar att bli partiledare för Vänsterpartiet? Vilka fler jobb eller politiska uppdrag är barnlösa personer mindre lämpade för?

Jonas Sjöstedts förmåga att hantera media lyftes fram av flera talare, vilket säger något om vår medialiserade tid. Bland andra argument för Jonas Sjöstedt nämndes den karisma som skymtades i hans blå ögon (framfört av valberedningen), parollen Bidra till att rädda världen. Välj Jonas Sjöstedt samt att han var en fin människa (finare än Rossana Dinamarca?). Som TT-journalisten Owe Nilsson undrade på twitter: Har han skrivit åtta operor och gjort 18 hole in one också? Överlag kändes det som att pläderingarna tenderade att bli väldigt könsstereotypa, vilket är särskilt uppseendeväckande för ett parti som gör anspråk på att vara feministiskt.

Jag återkommer till en mer samlad analys om Vänsterpartiets framtid och vad valet av Jonas Sjöstedt kan innebära för det rödgröna samarbetet och för Socialdemokraterna. Tills dess önskar jag Jonas Sjöstedt lycka till och uttrycker min respekt för Rossana Dinamarca som valde att utmana hela vägen.

4 kommentarer:

2000aldrig sa...

Vänsterpartiet har gjort ett stort misstag vad gäller valet av ny partiledare. Jonas Sjöstedt är inte trovärdig.

http://bit.ly/w2iNaE

Jan Holm sa...

Tror att Jonas Sjostedt blir en utmarkt partiledare som kommer att starka vanstern

Olof sa...

Enig med jan här. Jag är helt övertygad om att vänsterpartiet ganska snart kommer att studsa uppåt i opinionsundersökningarna, vilket innebär ännu hårdare press på Juholt.

Å andra sidan tror jag att mittenväljare på sikt lättare kan ta steget över till S, vilket innebär ett stöd av S-MP-v-samarbete också, med Sjöstedt som partiledare. Så jag tror alltså att oddsen för ett regeringsskifte ökat ganska påtagligt iom partiledarskiftet för vänsterpartiet.

Olof Johansson-Stenman

Anna sa...

Jättebra inlägg, men jag reagerade på formuleringen om barnlöshet. Sådan kan ju vara frivillig eller ofrivillig, och det är väl bara den ofrivilliga barnlösheten som "drabbar".