2012-01-31

Nej, KDU + SDU är inte = Sant. Men KDU har kanske fått en tankeställare

Det har väckt viss uppmärksamhet att Sverigedemokraternas ungdomsförbund Sverigedemokratisk ungdom (SDU) erbjudit Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU) att ansluta sig till SDU. I en inbjudan skriver SDU att KDU:s ordförande Aron Modig uttryckt åsikter som i hög grad överensstämmer med SDU:s. I och med omvalet av Göran Hägglund, skriver SDU, "blir det omöjligt för de unga kristdemokraterna att få gehör för sina hjärtefrågor om bland annat lag och ordning. Om KDU i stället skulle uppgå i det enda konservativa alternativet, den sverigedemokratiska rörelsen, skulle man ha goda möjligheter att driva denna politik." SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand berättar att han inom kort kommer att bjuda in Aron Modig och KDU:s förbundsstyrelse till ett möte för att diskutera en lösning där de unga kristdemokraterna övergår till SDU.

KDU värjer sig förstås för den ovälkomna uppvaktningen. På Newsmill skriver Aron Modig att KDU "står upp för det lika, unika och okränkbara människovärdet. I ett samhälle präglat av dessa värden har SDU:s idéer och människosyn inget att hämta".

Visst finns det mycket stora skillnader mellan SDU och KDU, inte minst i synen på invandrare och invandring. Men det är heller ingen slump att det är just KDU som SDU väljer att uppvakta.

KDU och Aron Modig har på senare tid lyft fram brott och straff som sin viktigaste profilfråga. Närmast som ett mantra upprepar Aron Modig och andra KDU-företrädare att daltandet med brottslingar måste upphöra och kräver stängare straff för olika brott. I en intervju i Sydsvenskan för ett par dagar sedan framträder två unga aktiva kristdemokrater och varav en förordar att invandrares barn som begår brott "ska kunna bli av med sina svenska medborgarskap och utvisas ur landet."

Kristdemokraternas brott och straff-retorik nådde nyligen nya höjder när Mats Odell i radions P1 Morgon påstod att unga kvinnor i Malmö "våldtas på löpande band". Det är inte svårt att förstå att förre partistyrelseledamoten i Kristdemokraterna advokat Peter Althin med anledning av partiets brott och straff-fixering säger att han kanske måste "ompröva om jag hör hemma i KD".

Nej, SDU + KDU är inte = Sant. I bästa fall har de unga Sverigedemokraternas omfamning av KDU givet de unga kristdemokraterna en allvarlig tankeställare.

9 kommentarer:

Anonym sa...

"I bästa fall har de unga Sverigedemokraternas omfamning av KDU givet de unga kristdemokraterna en allvarlig tankeställare." Vad menar du med allvarlig tankeställare?
Menar du att KD borde vakna upp och skaffa sig en realistisk invandringspolitik som speglar EU:s övriga länder?

Anonym sa...

Tillspetsat.
SDU socialkonservativt.
KDU konservativt kryddat med en mjukdos svensktillverkat teaparty.

Benny Fhager

Anonym sa...

Utmärkt att de unga KDU:arna nu lämnat sällskapet av politiska partier som lever strutsliv med huvudet i sanden.

Zeth sa...

Min grundinställning är att vi KDU:are inte ska anpassa oss efter vad andra partier tycker utan ska utgå ifrån våra egna värderingar. Det gör det självklart att stå upp för strängare straff. Det gör det också självklart att stå upp för sänkt skatt för pensionärer trotts att SD också är för det. Likaså tycker jag inte att ditt parti ska sluta stå för den socialdemokratiska välfärdsstaten bara för att SD också gör det i mångt och mycket.

SDU försöker bara få uppmärksamhet och legitimitet samt värva över KDU:are. De var mycket väl medvetna om att det inte skulle bli någon sammanslagning.

Anonym sa...

Anonym nr1: "Menar du att KD borde vakna upp och skaffa sig en realistisk invandringspolitik som speglar EU:s övriga länder?"

Nej det menar säkerligen inte Bjereld. För till skillnad från hatiska SD så vill inte svenska folket att vårt land ska vara ett "dussinland" vilket som helst. Vi ska vara stolta över en tradition av välfärdssamhällen byggda på solidaritet och öppenhet och vi ska gå vidare på den banan. Sverige är ett öppet och solidariskt land. Men vi kan alltid bli bättre, mer öppna, mer solidariska.

Beholder sa...

Varför är det självklart att ni ska kräva strängare straff? Vad är poängen med straffen, vad ska uppnås och uppnås det genom strängare straff? Är det självklart att pensionärer ska få lägre skatt? Varför är det så? Kan det inte vara bättre att skatten höjs för rika och folk med höga kapitalinkomster? Varför är just lägre skatt svaret på allt?

Zeth sa...

Beholder: För att straffen måste stå i proportion till det allmänna rättsmedvetandet om brottsoffret ska få upprättelse och brottslingen ska förlåtelse i samhällets ögon. Man skapar inte ett tryggt och harmoniskt samhälle genom att någon som förstört en annan människas liv genom en våldtäkt ska komma undan med ett års fängelse. Eller att lite över ett års fängelse räknas som ett ”anmärkningsvärt högt” straff för djurplågeri.

Anledningen till att sänkt skatt är svaret på så många frågor är för att Sverige har en av världens högsta skattetryck, ett oproportionerligt stort sådant som inte på långa vägar ger valuta för pengarna. Den stora staten har med i rättspositivistiska byråkrati och teknokrati och med sin sociala ingenjörskonst uppslukat civilsamhället och försvårat företagandet och stängt in människor i stela mallar genom vilka sporadiska ”sattsningar” pumpas ut. Många europeiska länder erbjuder en god välfärd kompletterat med ett starkare rättsväsende och försvar med ett skattetryck kring tre femtedelar av det vi har i Sverige. Skulle Sverige vara ett lågskatteland utan en grundläggande trygghet för medborgarna hade ditt resonemang kunnat fungera.

Beholder sa...

Det allmänna rättsmedvetandet som faktiskt inte har en aning om hur långa straff människor får för sina brott eller hur det funkar. Kanske är bättre att utbilda folk. För om allmänna rättsmedvetande fick styra skulle vi ha öga för öga. Men jag antar det är just vad kd vill ha.

Jag skrev ett långt svar till dig. Sedan läste jag dina floskler igen tröttna och du får det här otrevliga svaret istället. Du är fan värre än Fredrik. Vart fan får ni eran världsbild ifrån?

Staffan sa...

Zeth: Ja vill man ha ännu större klyftor mellan fattiga och rika, och det har vi förstått att KDU inte har något emot, så ska man definitivt fortsätta sänka "skattetrycket" för de rikaste. Er regerings enda affärsidé. Vilka effekter det ger vet både du och jag. Så sluta låtsas att det är nån slags mirakelkur mot allt som är dåligt i samhället. Tvärtom, den svenska skattefinansierade välfärdsstaten korrigerar kapitalismens värsta avigsidor. Nedrustar man välfärdsstaten så kommer fattigdomen, orättvisorna och brottsligheten som ett brev på posten.

Har man varit i något land där människor med din politiska övertygelse haft makten en längre tid så ser man skillnaden och slutar gnälla på skatterna. Jesus hade inte varit skattekverulant om han levt i Sverige idag. Däremot så hade han nog hjälpt oss att driva bort kd-månglarna ur templet 2014.