2011-12-27

Tio viktiga saker som kommer att hända under 2012

OBS - texten innehåller spoilers. Om du inte vill veta vad som kommer att hända under 2012 skall du sluta läsa här.

1. Håkan Juholt sitter kvar. Visst, ni har hört det förut. Men denna gång är botten verkligen nådd för Socialdemokraterna. Under våren 2012 stabiliseras opinionen och opinionsstödet för Socialdemokraterna vänder försiktigt uppåt. I dagens nattsvarta opinionsläge behövs det bara ett litet ljus i mörkret för att få en socialdemokrat på bättre humör. Håkan Juholt sitter därför säkert som partiledare fram till och med valet 2014.

2. Göran Hägglund - The Comeback Kid. Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund har flera gånger räknats ut av en enad expertkår. Men vid partiets extra riksting i slutet av januari 2012 visar han att en kristdemokrat inte med nödvändighet vänder andra kinden till, utan gör i stället slarvsylta av utmanaren Mats Odell. Hägglunds kritiker i partiet inser att loppet är kört och att det inte finns några flyktvägar. De väljer att gilla läget och en Göran Hägglund med segerhuva lyfter partiet en bit över den avgrund som heter fyra procent.

3. Teflon-kungen stärker sin ställning. År 2011 blev inget bra år för Carl XVI Gustaf. Mediebevakningen av statschefen har mestadels kretsat kring hans påstådda samvaro med lättklädda damer, gangsterkontakter och huruvida han farit med osanning när han förnekat all kännedom om sina vänners försök att köpa fotografier av dömda brottslingar. Förtroendet för kungahuset och stödet för monarkin har som en följd av dessa affärer minskat. Men kungen kan inte lagföras och ord lär stå mot ord även i fortsättningen. Kungen bär en mantel av teflon och på den fastnar inte smuts. Våren 2012 lär präglas av kronprinsessans barnafödsel och den (förhoppningsvis lyckliga) tilldragelsen kommer att ge morgonluft åt kungahuset och åt landets alla rojalister. År 2012 blir ett bra år för Sveriges kung.

4. Palestinakonflikten - pessimisterna får rätt igen. Karl Marx påpekade att historien alltid upprepar sig två gånger - först som tragedi och sedan som fars. Det är svårt att klassificera var i denna cykel Palestinakonflikten nu befinner sig. Men inte mycket talar för att 2012 kommer att innebära något genombrott i försöken att nå en fredsöverenskommelse mellan israeler och palestinier. Om Palestinakonflikten brukar det sägas att pessimisterna alltid får rätt. Det är svårt att se att det skulle bli annorlunda 2012.

5. Irak - sönderfall eller en libanesisk lösning? Så snart de amerikanska styrkorna lämnade Irak utbröt en våg av nya terrordåd och djupa sprickor i den sköra koalitionsregeringen blottades. År 2012 kommer att fördjupa de interna motsättningarna i Irak. Som bäst kan vi hoppas på en libanesisk lösning, där makten fördelas efter etniska och religiösa skiljelinjer. Som värst kan vi frukta ett sönderfall av den irakiska staten, med ett inbördeskrig skymtandes vid horisonten. USA:s krig i Irak var inte bara orättfärdigt, utan också ett gigantiskt politiskt misstag.

6. Ohotad Obama omväljs till USA:s president. På den republikanska sidan håller de färgstarka kandidaterna (Newt Gingrich, Herman Cain, Michele Bachmann, Ron Paul och för all del Rick Perry) på att äta upp varandra. Därför blir det den stabile men ärketråkige Mitt Romney som segrar i kampen om att bli republikansk presidentkandidat. I finalen vinner dock Barack Obama, knappt med säkert, över Mitt Romney.

7. Anders Borg, Spökskrivaren. Det avslöjas att finansminister Anders Borg kontinuerligt medverkat på Dagens Nyheters ledarsida, under pseudonymen Peter Wolodarski.

8. Downton Abbey. BBC:s (skall vara ITV - tack Malte för påpekande!) succéserie spelar i vår in nya avsnitt, som visas i SVT till hösten. Lady Mary gifter sig till sist med Sir Richard Carlisle. Äktenskapet är redan från början kärlekslöst, medan Lady Marys och kusin Matthews kärlek i stället växer sig allt starkare. Lady Edith fortsätter att söka såväl en man som en mening med sitt liv - men ingendera av projekten blir särskilt framgångsrikt. Lady Sybil fullföljer sina planer och gifter sig med den irländske chauffören. Hon gör politisk karriär under smeknamnet "The Red Lady". Mr Bates förklaras i en dramatisk rättegång icke-skyldig till mordet på sin hustru. Men hans älskade Anna vet att han egentligen är skyldig och anklagar honom för att inte ha invigt henne i sin hemlighet. OBS: Redan på fredag 30 december kl 21.00 sänds Downton Abbey Julspecial i SVT 1.

9. IFK Göteborg Svenska Mästare. Änglarna från Götet förstärker sin ställning som Mesta mästarna genom att vinna sitt 19:e SM-guld i fotboll. Laget har allsvenskans bästa trupp och den nye tränaren Mikael Stahre skapar en nytändning i truppen. Kvalitet vinner i längden.

10. För egen del avgår jag den 30 juni 2012 som prefekt vid statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet. Efter sex arbetsfyllda år är jag åter en fri man. Institutionen fortsätter dock att blomstra, vilket ger mig en obehaglig insikt av att inte vara oersättlig. Hanterar den begynnande livskrisen genom att försöka övertala Vänstra Stranden att vi skall flytta till Paris och bosätta oss i närheten av de saliga ängder där Jean-Paul och Simone njuter den eviga vilan.

Alla bloggens läsare önskas med dessa rader ett riktigt Gott Nytt År!

13 kommentarer:

Malte sa...

Påpekande: det är ITV som producerat Downton Abbey, inte BBC.

Anonym sa...

Intressant profetia! Gillade, som en petimäter, ditt val av "färgstarka" i relation till de republikanska presidentkandidaterna. Det är dock inte svårt att nyttja starkare kulörer för de ord som nyttjas i den kontexten...

Ulf Bjereld sa...

Malte: Tack för påpekande - nu justerat!

Anonym 5:36 :-)

Karl Marks sa...

Intressant.

Håkan Juholt sitter kvar till valet 2014. Sen (efter en brakförlust för S) åker han ut med en smäll.

Hägglund? Who cares.

Kungen gör bort sig ca 100 ggr men sitter väl ändå kvar. Synd.

Palestinkonflikten kommer att finnas kvar 2112. Och längre än så.

Irak kommer att bli ett kaos, blodbad och folket kommer att lida mer än under Saddam. Tyvärr.

Obmama. Knepigt. Ingen vill ha kvar karln men alternativen är ännu sämre.

Anders Borg. Sitter säkert.

IFK Göteborg? Mästare? *asgarv*

Klas-Herman Lundgren sa...

Rolig, läsvärd och förmodligen träffsäker lista.

Anonym sa...

Tror du har fel om Juholt, Ulf.
Usla förtroendesiffror för honom och lågt opinionsstöd för S i Mars-April och VU kommer att sammankalla en extrakongress för att lansera en efterträdare.

Jonas Hinnfors sa...

Hej Ulf. Jag tror du har fel om Juholt (http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.810236-juholts-kristallkula-fylld-av-morka-moln). Fast du brukar ju ha rätt.... Gott Nytt År / Jonas

Gun-Britt Johansson sa...

Ja onekligen en intressant lista och det är ju bara den som lever som verkligen sedan kan få facit i handen. Många gånger "tror" vi si och så, men vet inte hur starkt påverkade vi är från media och hur de framställer sina "sanningar".

Om jag skulle ge mig ut på samma hala is så tror jag inte att...

1. Juholt sitter kvar tyvärr. Han är ärlig och har ett gott uppsåt men kommer snart att fösas undan. Det gäller för socialdemokratin att vakna!!! Det går inte an att ha ett toppskikt som behagar säga "nej tack".
2. Hägglund sitter nog kvar. Hade dock önskat en upplösning av KD. Kristna gör mycket bättre nytta om vi delar på oss och tar plats i alla partier från höger till vänster.
3. Kungen. Ja, vad säger man. Kungahuset ökar nog i popularitet med babyn, och jag tror att smutskastningen avtar.
4. Palestina. Israelkännare säger att vi går mot historiens mest omstörtande tid i området. Men det ska hända något senare än 2012. Tror dock på en upptrappning under året.
5. Irak. No idea.
6. Obama sitter kvar.
7. Anders Borg som spökskrivare...:). Nja, men troligen populär fortfarande i olika typer av media.
8. IFK Göteborg...not a clue.

Och några ord till om socialdemokratins djupa kris. Om sosseeliten vaknar (!) och gör något radikalt (!) då tror jag på partiet. Mycket viktigt i vårt land. Innan man utser ny ledare måste ny tidning startas, nya mediala kanaler och skickliga marknadsförare anlitas. Därefter hjärtefrågorna.

Dessa mina minsta bröder sa...

Även jag tycker "Rolig och självsäkert" vi får se vid nästa årsslut hur det gick

Seved Monke Ajnestål sa...

Ulf!

Tack för läsvärt inlägg. Jag brukar läsa din blogg och har stor behållning av det.

Tror du verkligen att Håkan Juholt kan sitta kvar eller är det önsketänkande? Att S åter igen skulle slitas sönder under en ny plågsam process där man måste hitta en ny partiledarkandidat måste vara alla socialdemokraters mardröm. Men vad händer med socialdemokratin om Juholt sitter kvar? Han är otroligt impopulär, även inom de egna leden. Är det verkligen realistiskt att tro att han kan vända opinionen?

Känns lite som att välja mellan pest och kolera tycker jag...

Men den som lever får se.

Mvh

Seved

Olof sa...

Jag trodde nog också som du att det lutade åt att Juholt sitter kvar, men nu har han fått ännu sämre siffror än tidigare och, ännu viktigare, nu börjar kritiken mot honom på riktigt. Östros, Sahlins och Österbergs antydningar kan ju inte jämföras med Ylva Johanssons tydliga och raka kritik på sin blogg.

Min gissning är att andra kommer att följa efter och nu äntligen även öppet börja säga vad de verkligen tycker, och i så fall blir Juholts situation rimligen ohållbar.

Olof Johansson-Stenman

Marta sa...

Well, man får ju hoppas (för din trovärdighet som spåman) att dina övriga förutsägelser är lika felaktiga som dem angående Downton Abbey. :)

Ulf Bjereld sa...

Marta: Även när det gäller Downton Abbey är jag vid gott mod. Mina bedömningar när det gäller Lady Edith och Lady Sybil håller bra. Mr Baines kommer till hösten att frias i högre instans och då har jag tre rätt av tre. Värre med Lady Mary. Där får jag hoppas på en Dallas-lösning, d v s att den senaste tidens händeser bara var en dröm... :-)