2011-12-21

Tyst diplomati? Nej, inte denna gång.

Domen mot de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson i Etiopien väcker sorg och vrede. En känsla av vanmakt smyger sig på, men en sådan känsla är förrädisk eftersom den lätt blir självuppfyllande.

Frågan är vad den svenska regeringen skall göra nu. Om regeringen agerar offentligt och med kraft riskerar man att det går prestige i frågan och att det etiopiska ledarskapet då vägrar göra några kompromisser. Om regeringen agerar mer försiktigt och förlitar sig på den tysta diplomatin riskerar man att frågan glöms bort och att de etiopiska makthavarna inte ser några skäl att se att frige Shibbye och Persson. Om den tysta diplomatins fördelar och nackdelar har jag formulerat mig här. Jag har i olika sammanhang tagit del av de överväganden som Tage Erlander och Östen Undén gjorde i samband med försöken att få Raoul Wallenberg fri. Det var en politiskt oerhört svårhanterad fråga, vilken inte blev enklare av att man inte visste om Wallenberg var i livet eller ej.

I fallet Dawit Isaak har den tysta diplomatin visat sig verkningslös, och där har jag tidigare landat i slutsatsen att regeringen borde byta strategi. Av de uttalanden som Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt hittills hunnit göra tycks det som att man är beredd att denna gång föra striden offentligt. Reinfeldt säger att ”regeringen ser med stort allvar på domen” och att utgångspunkten nu är att Schibbye och Persson ”så snart som möjligt (ska) försättas på fri fot”. Reinfeldt säger också att regeringen snarast ska kontakta Etiopiens regering för att diskutera ärendet.

Att regeringen driver Schibbyes och Perssons sak offentligt är en riskfylld linje, eftersom det inte finns någon väg tillbaka. Men i det här fallet tycker jag man gör en korrekt bedömning.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det verkar som om många politiskt verksamma svenskar tror att de har extra-territoriella rättigheter när de reser omkring i världen. Även ideologiskt drivna aktivister och journalister måste följa värdlandets lagar. Svenskarna besitter inte sanningen, även om deras tro på den egna moraliska förträffligheten är lika stark som hos 1800-talets brittiska missionärer.

Pierre Gilly sa...

Såvitt jag vet har inga andra västländer misslyckats med att få gripna journalister släppta från afrikanska länder.

Daniel Pettersson sa...

Anonym: Öhh, etiopiska lagar är precis lika vettiga som 1800-talets brittiska lagar. Hur tänker du? Ideologiskt drivna aktivister ska inte alls följa värdlandets lagar. De ska rapportera om ohumana och odemokratiska förhållanden. De ska sätta dit de människor, företag och organisationer som utnyttjar människor för sina egna tvivelaktiga intressen. Den väg du förespråkar är nog bland de mest ryggradslösa och fega vägar som jag sett. Du är ingen person som jag vill sitta bredvid om jag blir misshandlad på bussen. Du lär ju inte lyfta ett finger utan hänvisa till att jag borde tagit bilen istället eftersom det faktiskt är ett risktagande att ta kollektivtrafiken. Skämmes ta mig fan...

Anonym sa...

Journalister har inte och skall inte ha någon juridisk immunitet.
De har att följa ett lands lagar.

De svenska journalisterna i Etiopien är dömda enligt etiopisk lag och det är skandalöst och kränkande för det landet om det officiella Sverige lägger sig i den etiopisk rättsprocessen.

Anonym sa...

Daniel P:

Wien-avtalet (1961) ger diplomater juridisk immunitet. Svenska do-gooders som skriver journalist på sitt visitkort nämns överhuvudtaget inte i avtalet.

Dina åsikter om etiopiska lagar passar ju bra att komma från en svensk. Du bor i ett land som tvångs-steriliserar medborgare som råkar ha en avvikande sexuell läggning. Hur som helst, den moraliska självgodhet du ger uttryck för var en av grundmurarna för 1800-talets kolonialism. Den passar absolut inte i ett modernt samhälle.

PeO sa...

Har ni tänkt på hur snabbt frågan "dog" i media? Två journalister som ju uppenbarligen varit dumdristiga och kanske naiva och de facto illegalt tagit sig in i landet. Magreaktionen säger ju "dom är svenskar och gubevars oskyldiga per definition". Men - tänk om dom inte är så snövita som svensk media beskrivit? Världen förändras i rask takt och det räcket inte längre att vifta med ett svenskt pass - I am Sweedish, I am innocent! - för att kunna göra vad som helst. Resa varsomhelt utan att det får konsekvenser.