2011-10-30

Turerna kring Juholt får inte hejda förnyelseprocessen inom S!

Det finns en risk att mediedrevet kring Håkan Juholts lägenhetsersättningar får den nödvändiga förnyelseprocessen inom Socialdemokraterna att stanna upp. Juholts tänkta förlåt-turné har på många håll omvandlats till ett formidabelt segertåg, motsvarande julhelgens Karl-Bertil Jonsson. I Göteborg möttes Juholt av stående ovationer väl värdigt en rockstjärna. Mediedrevet har provocerat många partimedlemmar som nu snabbt vill sluta leden och gå vidare. Vackert så. Men här och där i partiet tycks det råda större upprördhet över riksdagsmejl som "läckt ut" än över det inträffade i sig.

Det är viktigt att Juholt-affären inte väcker till liv den gamla partiandan om att "medierna är emot oss" och att "det där tar vi internt". Turbulensen kring Juholt är mera ett uttryck för socialdemokratins kris än för Juholts yvighet och hastighet.

I Expressen i dag exemplifierar jag socialdemokratins kris genom att jämföra Socialdemokraternas slutna process med att utse ny partiledare med motsvarande öppna process i Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet: Valberedningen under ledning av Berit Andnor valde en sluten process och avfärdade alla kritiker med att valet av partiledare minsann inte var någon Idol-tävling. Men en Idol-tävling var just vad det blev, fast med den viktiga skillnaden att ingen visste vilka kandidater det fanns att rösta på.

Kriskommissionens viktiga rapport från i våras om behovet av en modernare samhällsanalys och av organisationsförändringar bör plockas fram från den hylla där den nu tycks ligga och samla damm. Läs också dagens insiktsfulla och frimodiga artikel på DN Debatt där Gustav Fridolin och två andra framträdande miljöpartister berättar om hur Miljöpartiet vill mobilisera svenska folket i utarbetandet av det program partiet skall gå till val med 2014.

Moderaterna har just demeriterat sig genom att tillsammans med Sverigedemokraterna vara det enda parti som vägrar redovisa sina partibidrag. Moderaternas val av slutenhetens väg och Miljöpartiets frimod såsom det redovisas på DN Debatt bör sporra Socialdemokraterna till ytterligare krafttag i det viktiga arbetet med att omvandla sig till Sveriges mest moderna och öppna parti.

Min artikel i Expressen kan läsas i sin helhet här.

6 kommentarer:

Jan Magnusson sa...

Du glömmer det viktigaste - något att kämpa för! När Miljöpartiet har stämma diskuterar de framtidens miljö - på gott och ont. Det gör inte Socialdemokraterna. När Fi har stämma diskuteras kvinnors rätt i samhället - det gör inte socialdemokraterna (lustigt nog). När nu lönearbetarna blivit goda borgare med villa, bil och lite aktier som går upp och ner, så är det klart att de blå partierna bäst förvaltar detta (för proletariatet) nya idégods - särskilt som Moderaterna beskriver sig som det enda arbetarpartiet i Sverige (Vilket man kan gapskratta åt om det inte vore så att skrattet fastnar i halsen.)

Framtidstro! Det är vad Sossarna saknar. Man vill i stället "lära av historien". Heh...

Anonym sa...

Det var ju bra mycket värre att partimail läcker till media än ett drev på falska grunder.

Thomas sa...

Det sossarna måste göra är att göra en utrensning av alla blåsossar. Det är dom som är socialdemokratins största problem. Det är många som Damberg mfl som egentligen är höger men som valde socialdemokraterna eftersom det har varit det parti man har valt om man vill få makt. Dom har dragit partiet åt höger och det måste stoppas.

Anonym sa...

Håller med Thomas. Utmärkt om S vrids åt vänster och blir ett 20 %-parti

Alex sa...

Jag fattar inte varför Socialdemokraterna inte gör den offentliga sektorn kooperativ.

Kan någon förklara det?

Olof sa...

Helt enig om det mesta Ulf.

Ett ytterligare skäl till svårigheten med förnyelse är dock att efter Sahlins frånträde olika fraktioner inom partiet öppet kritiserat varandra i media.

Detta, tillsammans tillsamans med en svag ledning, innebär att denna har mycket svårt att förnya partiet även om den till fullo skulle insett behovet.

Kom även ihåg Sahlins svaga ställning som stoppade henne från att modernisera partiet. Lär av Stoltenberg och Norge!

Olof J-S