2011-10-14

Klokt beslut att låta Juholt stanna

Läsaren av denna blogg vet att jag vid flera tillfällen hävdat att det mest sannolika utfallet av historien kring Juholts lägenhetsersättningar med påföljande mediedrev trots allt var att Håkan Juholt fortsätter som partiledare. Jag tycker också att det var ett klokt beslut att låta honom fortsätta.

Om Håkan Juholt hade tvingats avgå nu och under dessa omständigheter hade Socialdemokraterna förlamats som politisk rörelse under hela den tid som hade krävts för att få fram en ny partiledare. Partiet hade demobiliserats politiskt. Håglöshet, frustration och inre spänningar hade präglat partiarbetet en bra bit in på nästa år.

Dessutom hade Håkan Juholts avgång inneburit en seger för det mediedrev som med sällan sedd intensitet jagat honom under en veckas tid. Skulle han avgå vore det bättre om han gjorde det under med ordnade omständigheter än vad som nu hade varit fallet.

Jag antar att medierna själva nu kommer att kritiskt granska sitt journalistiska arbete under den gångna veckan. I flera fall har "anonyma källor" och ansiktslösa "tunga socialdemokrater" tillskrivits en betydelse och en vikt som inte haft bäring. SVT Aktuellt har genom Mats Knutson och Margit Silberstein - två politiska reportrar jag har stor respekt för - givit stort utrymme åt och visat stark tilltro till dessa anonyma röster. Sveriges Radios Ekoredaktion har haft en mer återhållsam tolkning av betydelsen av dessa anonyma röster. Drevet gör det svårt att hålla kritisk distans även bland journalisterna själva.

Men - this was the easy piece of cake. Nu börjar den svåra biten. Kommer Håkan Juholt att kunna återvinna sitt svårt sargade förtroende bland väljare och partikamrater? Omöjligt är det inte, men uppförsbacken är väldigt brant. Jag kan inte minnas någon svensk politiker som mött ett sådant mediedrev och därefter kommit tillbaka med full styrka. Toleransnivån för ytterligare misstag från Juholts sida är låg, för att uttrycka det milt.

20 kommentarer:

Stardust sa...

Ekot är väl så gott som alltid fullkomligt överlägset Aktuellt och Rapport.

Anonym sa...

Mediedrevet skall absolut analyseras, och det kommer att bli intressant att följa den diskussionen. Håller helt med om jämförelsen Ekot-SVT/Aktuellt (på SVT text tog de bara för en kort stund sedan ned sidor med rubriken att Juholts "timmar var räknade"). Inte minst Silberstein borde ta sig en funderare, för hennes analyser de senaste dagarna kan knappast tillhöra hennes bästa stunder som journalist.

Men att media skulle reagera på detta sättet är inget att förvåna sig över. Det allra värsta är att partiet set ut att rämna. Partistyrelseledamöter som i ett mycket känsligt skede går ut med avgångskrav, upprepade av gamla statsråd samma morgon som VU-mötet skall börja. Patroniserande formuleringar som "inser att det inte går" i ett sådan känsligt skede är minst sagt omdömeslöst.

Och framför allt alla dessa läckor, mer eller mindre anonyma. Gamarna lär behöva kolla sina kolestorolvärden.

Håkan Juholt själv har varit beundransvärd. Att hålla huvudet kallt i detta bombardemang av frågor, och mitt under den värsta perssen kunna leverera en sådan partiledardebatt som han gjorde, det är starkt. Hoppas verkligen att vi få se honom i många fler sådana duster. Men det blir inte lätt att lappa ihop detta sargade parti.

AW i Skottland

Staffan sa...

Jag har också imponerats av Juholts kapacitet dessa dagar. Hans politik som den har framkommit de senaste 6 månaderna är jag inte förtjust i. Men pallar han ett mediedrev av denna styrka så pallar han allt. En fråga som väcks är om det pudlas lite väl mycket nuförtiden? Så fort massmedia kommer dragandes med en räkning så lägger politikerna huvudet på stupstucken? Juholt kanske borde ha sagt något annat i drevets första dagar istället för "jag har gjort fel!". Åtminstone om han inte var helt säker på att han faktiskt brutit mot några regler.

Jan Holm sa...

Sarskilt SVT maste vara besvikna pa att Juholt sitter kvar , med tanke pa att de redan avsatt honom. Beklammande att se just SVT som ledare av drevet.
Att det sen poppar upp en samling foredettingar som ocksa kraver Juholts avgang , sager mer om deras egen bitterhet mot partiet.

Claes sa...

Blir inte Juholt vingklippt nu? Det har varit för många tveksamheter Libyenaffären, budgeten etc. Kan S riskera fler?

Anonym sa...

Vi kan inte ha en partikamrat/ eller flera/ som läcker till Silberstein - varken i riksdagsgruppen eller i VU. Det bästa man kan säga om Silberstein är att hon visat oss var femtekolonnar-en/na finns. Ett parti utan sund partidicplin förlorar väljare.

Anonym sa...

Så skönt att läsa att det är fler än jag som reagerat på Margit Silbersteins totala avsaknad av saklighet. Hur är det möjligt att hon får hållas? Och nu borde det väl vara dags för partiledningen att ta reda på vilka det är som läcker till media. M Silberstein tycks ju sitta inne med detaljerade uppgifter om hur det går till i VU. Beklämmande att höra henne "rättfärdiga" sina uttalanden i Aktuellt i kväll!

Var finns yrkeshedern i journalistdrevet?

Andreas sa...

Juholt överlevde, och den stora utrensningen bland medarbetare har redan börjat rapporterar media.

Maktens män är förutsägbara ...

Uno Hansson sa...

Staffan:
"... En fråga som väcks är om det pudlas lite väl mycket nuförtiden? Så fort massmedia kommer dragandes med en räkning så lägger politikerna huvudet på stupstucken?..."

Håller helt med om att alla i Sverige viker sig för ett helt omänskligt moralsociotekniskt system. Varför är alla så snabba till att bedöma andras moral? och tolka allt till det värsta. Det som skrivs på följande webbsida gäller i hög grad även och inte minst det Svenska samhällets politiska system:
http://www.mises.se/2011/10/12/det-fascistiska-hotet/

Mattias sa...

Inget ont som inte för åtminstone något litet gott med sig. Vi har fått ett kvitto på Juholts enastående styrka under större press än vi hittills sett Reinfeldt under. Juholt har i mina ögon vuxit, men tyvärr har (S) gått bakåt.

Jag förväntar mig inte några fler kallduscher nu. Den smuts som inte har hittat ut i media nu, efter ett sånt här stålbad, finns inte.

Olof sa...

Katrine Kielos skriver som oftast mycket insiktsfullt på Aftonbladets ledarsida:

"Den femte oktober skrev vi på Aftonbladets ledarsida att ­Juholts uppgift är att återupprätta respekten för svensk socialdemokrati. Även de som inte röstar på Socialdemokraterna ska respektera partiet. Det är det som har gått förlorat de ­senaste åren och det är detta som måste återtas.

Juholt måste söka respekt först – inte kärlek.

Detta skrev vi innan allt brakade loss: ersättningsslarv och en krishantering som knappt ens går att beskriva. Förvirrade uttalanden på rad och en partiledare som förändrade sin historia från presskonferensen ­dagen innan en lördagskväll via Facebook.

Det finns mycket att diskutera gällande mediedrev. Men Sveriges största parti kan inte vara oförmöget att hantera kriser. Det må låta krasst: men det är lika konstruktivt för en politiker att klaga på medierna som för en sjöman att klaga på havet.

Trots detta är det kollapsade riksdagskansliet och Juholts oförmåga att bygga upp en ­maskin som fungerar inte ­heller det största problemet. Grundproblemet är slarvet – ­inte med ersättningar och kvitton – utan med politiken. Och det är det som räknas.

Att Juholts stab skickade ut en främlingsfientlig testballong via partiets rättspolitiska talesperson bara för att sedan backa från alltihopa är bara toppen på ett berg av förvirring runt vad Juholt egentligen vill. Allt från turerna i Libyenfrågan till förslaget om att partiet inte längre ska stå upp för en vettig a-­kassa."

Jag tror absolut att det bästa vore att byta ut Juholt så snart som möjligt om nästa val skall kunna vinnas. Det blir självfallet inte enkelt att hitta en partiledare som 1) accepteras av de olika falangerna i partiet, 2) är villig att leda partiet och 3) har tillräcklig förmåga att attrahera mittenväljare för att man skall kunna vinna val. Juholts chanser till det senare var små redan innan de senaste händelserna. Nu handlar det om att inte förlora onödigt mycket tid.

Olof Johansson-Stenman

Anonym sa...

Nu när krutröken lagt sig,framträder Juholt som segrare."Drevkarlen" Silberstein på SVT bör känna sig helt vingklippt vid det här laget bland kompisarna i mediedrevet.
E

Anonym sa...

Bara en psykopat skulle kunna ga oberord genom en sa gigantisk kris som Juholt har gjort

Anonym sa...

Katrine Kielos må vara en av våra mest intressanta debattörer, och hennes ledare är som alltid välskriven, men att Sveriges största tidning, till på köpet s-märkt, ger sig till att underminera Håkan Juholt på detta sätt är anmärkningsvärt.

Liknelsen mellan ett mediedrev och havet är minst sagt tveksam. Väder och vind rår vi inte over, men ett mediedrev består av en serie medvetna handlingar, och dessa handlingar måste kunna ifrågasättas.

Dessutom har inte Juholt själv beklagat sig. Han har vänt sig emot vissa enskildheter, som att kontakta hans barn och mor, men själva granskningen har han inte ifrågasatt. Däremot finns det andra, som Dan Josefsson, som har satt fingret på vissa inslag i rapporteringen. Den debatten är nödvändig, och kommer att bli intressant att följa framöver.

Visst behöver partiorganisationen stramas upp. Men den diskussionen skall föras internt, utan hjälp av media. Och jag har funderat rätt mycket over Reepalu-Johanssonaffären. Varför var det så bråttom att gå ut med en reaktion på Reepalus uttalande? Hade det inte gått att vänta till man fick tag på Juholt personligen för att kolla upp ordentligt? Borde inte Morgan Johanssons politiska instinkt ha sagt honom att vänta, det här vore ju en politisk bomb, bäst att ha lite is i magen innan vi går ut med något. Sedan hade man internt kunna reda ut vem som sagt vad, och hur det star till med de interna kommunikationsvägarna.

Snarast tycker jag det var bra att Håkan Juholt i det uppkomna läget så snabbt satte ner foten och gjorde klart en gång för alla att Reepalus förslag inte är socialdemokratisk politik. Skadan var redan skedd, men på det viset slapp vi i alla fall en debatt om var partiet står. Debatten om den interna kommunikationen var oläglig och jobbig, men alternativet, en debatt om var partiet star i en central fråga om medborgarskap, hade varit värre.

AW i Skottland

A-K Roth sa...

SVT och andra media har drivit många drev. Det är det journalister gör - alltför ofta. Vill det sig illa driver man fram hat och fördomar mot länder och folk. Det är bara att lära sig känna igen det när det drabbar annat än ens eget parti.

Bo Malmberg sa...

Fortfarande återstår det en strid om vad Juholt affären innebar. Många (Mats Odell, Per T Ohlsson mfl) hävdar att Juholt bidragsfuskat. Det förundersökningen visat är att detta inte är sant.

Mediadrevet mot Juholt byggde alltså på en osann premiss. Till skillnad mot Sahlin i Tobleroneaffären har inte Juholt brutit mot några regler.

Därför är det fel att bara släta över och gå vidare. (s) måste vara tydliga med att Juholt inte hade fått sitta kvar om han ägnat sig åt biddragsfusk. Som jag ser det borde därför (s) be en duktig advokat utreda om t ex Aftonbladets Oisín Cantwel gjort sig skyldigt till förtal gentemot Juholt. Om bedömningen blir att så är fallet kan man sedan ta upp en diskussion om man bör överväga en förtals-talan. Poängen med detta är att klarlägga om mediakampanjen drevs på en felaktig grund när det gäller frågan om Juholt bidragsfuskat. Kan inte Juholt rentvås i denna fråga kan det bli tungt för honom i nästa valrörelse.

Andreas sa...

Bo Malmberg, du verkar ha svårt att skilja på lag och moral liksom förstå att en skicklig jurist enkelst kan fria en skyldig bidragsfuskare.

saken är den att Juholt blev friad av den politiska adeln. Det är nämligen så att som privastperson hade Juholt åkt dit så att det skriker om det (behövs inte ens uppsåt för att bli dömd till bidragsfusk). Men riksdagen leder under egna lagar, som tyvärr var så luddiga att det inte gick att sätta dit bidragsfuskaren Juholt.

Anonym sa...

Även om det var en lättnad att fredagens VU-möte utmynnade i fortsatt förtroende för Håkan Juholt är situationen för partiet mycket allvarlig. På avstånd blir man ju mörkrädd över alla personliga och politiska motsättningar som tycks ligga och pyra.

Något måste göras, och det fort. Tillsätt en kriskommission, som i detalj går igenom besluts- och kontaktvägar, vad som fungerar och inte fungerar. Låt kommissionen också arbeta med de ideologiska och personliga konflikterna.

Målet skall vara a) att strama upp organisationen och b) finna en modell för samexistens mellan olika grupperingar. Interna konflikter är inget nytt, det nya tycks vara oförmågan att hantera dem, och det måste man göra något åt innan det är för sent.

Kommissionen skall ha frihet att gå tillbaka så långt i tiden som den anser behövligt, men tonvikten i arbetet skall ligga på vad som hänt efter valet 2006. Vilka som skall sitta i kommissionen är en öppen fråga, men Ingvar Carlsson vore ett starkt namn som ordförande.

Sedan bör den bestå av erfarna och kloka politiker som står utanför de nuvarande konflikterna. Kommunalråd, aktiva eller pensionerade, något gammalt statsråd, osv. Gärna något inslag från de nordiska systerpartierna.

Ge kommissionen stora begofenheter att tala med inblandade personer, titta på handlingar och så vidare. Låt den arbeta fram till våren eller sommaren. Det övergripande syftet skall vara att vi har ett fungerande parti som är väl rustat inför valet 2014 -- and beyond.

AW i Skottland

Bo Malmberg sa...

@Andreas

Ditt inlägg är inte lätt att förstå. Betyder inte fusk att man bryter mot regler? Du kan därför inte båda klaga på luddiga regler och anklaga Juholt för fusk.

Kerstin sa...

Jag tycker också att det var bra att Juholt sitter kvar, av många anledningar.

Sedan Andreas:
Det är inte alls så att en vanlig dödlig åker dit i alla lägen. Jag känner ett antal människor som fått ut ersättningar och bidrag efter felaktigt ifyllda formulär och som bara anmodats att betala tillbaka. Så det du påstår här är en annan av alla dessa osanna styggelser som människor vräker ur sig utan grund.