2011-10-19

Håkan Juholts Canossavandring: Etappmål Göteborg

I kväll (onsdag) deltog jag i ett medlemsmöte för Socialdemokraterna i Göteborg, med Håkan Juholt som gäst. Intresset var stort, för att uttrycka det milt, och biografen Drakens stolar fylldes på i rask takt. Det var det största politiska inomhusmötet jag varit med på mycket länge.

Håkan Juholt kom för att be om ursäkt för att hans agerande skadat partiet. Men publiken var inte så intresserad av hans ursäkter. Juholt möttes av stående ovationer och en enorm värme. De första 20 minuterna av sitt tal ägnade han åt ursäkten och åt att försöka förklara vad som hade hänt. Redan efter tre-fyra minuter hörde jag de första teaterviskningarna kring temat: Sluta nu prata om det där. Du har bett om ursäkt så det räcker och blir över. Nu vill vi gå vidare och bedriva politik med dig som vår partiledare.

När Juholt så småningom var klar med sina ursäkter övergick anförandet till ett klassiskt vänster-högertal. Juholt talade helt utan manus. En riktig förkunnare, och publiken lyssnade andäktigt. Hans retorik och oneliners firade i vanlig ordning stora triumfer: Samhällsnyttan är viktigare än marknadsnyttan. Medborgarvärdet är större än penningvärdet. Starkast applåder fick han när han påstod att han aldrig funderat på att avgå och när han lovade att återreglera elmarknaden, järnvägstrafiken och apoteken. Särskilt den försämrade servicen efter privatiseringen av apoteken upprör, av applåderna att döma, socialdemokratiskt fotfolk.

Visst kan man påstå att Juholt hade en lätt match, att de trogna partimedlemmarna självklart stället upp bakom partiledaren. Men man skall inte underskatta värdet av att ha en partiledare som förmår entusiasmera och mobilisera medlemmarna till politiskt arbete. Håkan Juholt kan mycket väl gå internt stärkt ur det som varit. Hans förmåga att ingjuta hopp och politiskt mod i sargade socialdemokratiska själar är en värdefull tillgång på den långa och mödosamma vägen fram till valseger 2014.

12 kommentarer:

Emil sa...

Ulf,
Jag tycker att det låter oroväckande populistiskt och världsfrånvänt. Återreglera apoteksmarknaden? Den är väl reglerad - om än inte ett statligt monopol. Ska han förstatliga de privata apoteken? Gick han in på hur det ska gå till? Hur ska han göra det?

Med vänlig hälsning,
Emil

Johan Westerholm sa...

Ulf

Frågan är om det går att återreglera. Jag har tittat en hel del på detta och det må vara ett löfte, men ett löfte utan insikt i vilken realism som ligger i detta. Det kommer att kräva omfattande arbete och störa relationerna med andra länder.

Om vi tittar på elmarknaden så kommer det krävas diplomatiska mirakel för att detta skall bli lyckosamt.

Jag kommer inte acceptera att vi slår dunster i väljarnas ögon. Inte alls. Vi ska vinna val på vår politik, inte populism.

//JW

Olof sa...

Håller med Emil. Oneliners och snabba, förenklade svar på komplicerade frågor är väl inte det som vi egentligen behöver mer av.

Med rätta bör flera av de avregleringar som de borgerliga genomfört kritiseras, för att de baserats på en överordnad ideologi istället för verksamhetens bästa, och för att den bakomliggande analysen inte varit tillräcklig.

En sådan kritik tappar dock sin udd om den kombineras med den typen av "löften" som Juholt uppenbart presenterat.

Olof Johansson-Stenman

Josef Konarkowski sa...

Socialdemokratiska medier påstås göra gällande att det när Juholt föddes tändes en ny stjärna och dubbla regnbågar syntes på himlen.

Mytbildningen kring den socialdemokratiske ledaren sägs vara stor; bland annat har utländska medier påstått att svensk media rapporterat att Håkan Juholt har ett otroligt minne, antagligen till följd av att han varje morgon går upp tidigt för att intensivt träna sitt minne. Det berättas att då han besökte en kyrkogård och såg runt bland gravarna kunde han i sitt minne återkalla vad de döda hade gjort, hur de var som personer, vad de hade för smak och sörjande släktingar – allt genom att ta en snabb titt på namnet på graven.

Vidare sägs det ha uttryckts angående Håkan Juholts person, att han är stor, och det sägs berättas hur han flyger jetflygplan, skriver operor, producerar filmer, är världens främste poet och om hur han lyckades med att slå fem hole-in-one under sin första runda golf någonsin, en bedrift som hittills är oslagen även inom professionell golf.

Socialdemokraternas tidning Aktuellt i politiken har också meddelat att Håkan Juholts "vördnadsbjudande" och anspråkslösa klädsel inspirerat omvärlden till den milda grad att hela världen tar efter diktatorns klädstil. En fransk modeexpert citeras i artikeln: "Håkan Juholts mode, som nu sprider sig snabbt över världen, är något som aldrig tidigare har inträffat i världshistorien".

Ps. Texten är tagen från wikipedia och orden Kim Jong Il har byts ut mot Håkan Juholt. Kommunistpartiet mot socialdemokrater och Nord Korea mot Sverige. Varför? Jämför Ulf Bjerelds text och trovärdigheten i denna.

Ulf Bjereld sa...

Det var inte den typen av möte där Juholt gick in på nyanser, snarare en ideologisk riktningsgivare. Med "återreglering" menade Juholt inte "förstatligande", men att ytterligare skärpa det regelverk som marknadsaktörerna har att hålla sig till. Kommer säkert konkreta förslag om detta i god tid före valet 2014. I dessa frågor har Juholt medvind i opinionen - det finns ingen folklig entusiasm för avregleringarna. Vad som sedan är politiskt möjligt är en annan sak.

Johan Westerholm sa...

Ulf

Vi borde lärt oss, HJ i synnerhet, att media och motståndare kommer granska allt vi säger i detalj. Och dessa förstår inte - eller är inte intresserade av att utveckla - begrepp som ideologisk riktningsvisare.

Jag håller med om att detta har medvind nu. Detta förpliktigar, att vi uttrycker oss på ett ansvarsfullt sätt och i Brantings anda även bedriver ett stort mått av folkbildningsarbete innan vi kläcker ur oss något som nu kommer granskas i detalj. Jag har redan fått indikationer att denna mening nu - i skrivande stund - dissekeras av våra politiska motståndare och att vi har mer negativ publicitet att vänta.

HJ behöver en djävulens advokat med sig nu. Jag har markerat att jag gillar honom som person och politiker. Vi får inte falla på onyanserade one-liners om bjuder motståndare och media på billiga poäng.

//JW

Anonym sa...

Håkan Juholts botresa genom Sverige kanske kommer att avslöja mer än Socialdemokraternas strateger planerat.
Juholt har hittills inte visat sig vara någon analysernas man och hans upprepade one-liners hittills under färden får nog många att fundera på hans statsministerkandidatur 2014.

"Är denne person verkligen vuxen att representera den svenska regeringen och landet Sverige i stora sammanhang" tror jag är frågan som många kommer att ställa sig.

Jinge sa...

Det skulle vara enormt kul om han lyckades, jag är övertygad om att Juholt skulle kunna bli en stark ledare i stil med några av partiets tidigare. Jag håller tummarna...

Gustaf Redemo sa...

Just dessa onliners. Jag minns när jag lyssnade på lördagsintervjun med Juholt och jag störde mig något så enormt på detta hamrande. Han tedde sig fantasilös och tankemässigt orörlig i mina öron och det trots att han har en mysig röst att lyssna på.

Reinfeldt kan också upprepa budskap men de gånger jag har hört honom har han i alla fall klätt de i olika formuleringar.

@Konarkowski: Underbart.

Andreas sa...

Jo, att Juholt är en plakatpolitiker som har svårt att leverera bortom slogans och oneliners är nog alla medvetna om vid det här laget, fast det finns rätt gott om sådana bland våra partiledere tyvärr. Hägglund anklagas för samma sak t.ex.

Juholt problem är att han liksom alla andra vet att han inte är regeringsduglig, han kan ju inte ens skriva en budget vilket han själv nyligen gladeligen erkänt.

Jan Wiklund sa...

Vad som är "politiskt möjligt" beror i största möjliga utsträckning på.

Trettitalets folkhems/new deal-politik skulle aldrig ha varit politiskt möjliga utan starka arbetarrörelsemobilisering, dvs strjkvågor, i respektive Sverige och USA. Om det är politiskt omöjligt idag att återreglera de branscher som bör återregleras beror det uteslutande på att motsvarande mobilisering inte finns.

Och det är främst socialdemokraternas fel - de har i decennier omvandlat fackföreningarna från rörelser till försäkringsbolag, där den som har velat ha lite mer action har frysts ut och svartlistats.

Så även om det finns en stark önskan, både bland socialdemokrtaer och inom svenska folket som helhet, att strukturera om det vi kan kalla för infrastruktur, t.ex. el och järnvägar, så lär det bli svårt. De politiska verktygen saknas.

Rolf sa...

Håkan Juholt må ha charmat många socialdemokrater med sin bombastiska retorik och han må ha lyckats intrigera sig fram till posten som partiledare.
Men alla vettiga bedömare inser att Juholt inte är ett statsministerämne. Hans begåvning och kunskaper räcker helt enkelt inte till.
"Man kan lura alla en gång och man kan lura några flera gånger men man kan inte lura alla flera gånger".

Rolf