2011-10-18

Fångutväxling mellan Israel och Hamas - vad händer nu?

I dag frisläpptes den israeliska soldaten Gilad Shalit, som hållits fängslad i fem år, i en en fångutväxling mellan Israel och Hamas. I överenskommelsen mellan Israel och Hamas ingår också frisläppandet av över 1 000 fängslade palestinier i Israel.

Överenskommelsen är en stor seger för Hamas och för den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu, vilka båda isolerats och marginaliserats av den senaste händelseutvecklingen i Mellanöstern. Hamas har blivit politiskt-diplomatiskt frånsprungna av rivalen Fatah och den palestinske presidenten Mahmoud Abbas, som hyllades med stående ovationer när han inför generalförsamlingen nyligen deklarerade att han ansökte om medlemskap i FN för staten Palestina. Händelseutvecklingen i Syrien utgör ett allvarligt orosmoment för Hamas, som har en försiktigt allierad i Assad-regimen. Men i dag är det Hamas som visar styrka. Frisläppandet av de över 1 000 palestinierna sker inte genom insatser från president Abbas, inte från Fatah och inte från den palestinska myndigheten, utan just från Hamas.

Benjamin Netanyahu har de senaste månaderna upplevt hur två av de stater i Mellanöstern som Israel haft bäst förbindelser med - Egypten och Turkiet - genom den politiska händelseutvecklingen fjärmat sig från Israel. USA och EU är förbittrade över Netanyahus vägran att avbryta den olagliga bosättningspolitiken på ockuperade palestinska områden, och därmed i praktiken omöjliggöra seriösa fredssamtal mellan Israel och palestinierna. Men idag kan Netanyahu stoltsera, väl medveten om att det var 26 år sedan Israel fick hem en israelisk soldat levande i en fångutväxling senast.

Frisläppandet av Gilad Shalit kan ge Netanyahu kraft att stå emot inhemska och internationella påtryckningar om ett byggstopp för bosättningspolitiken. Eller kanske ännu bättre: ge Netanyahu kraft att besluta om byggstopp utan att tappa ansiktet bland sina egna. På så sätt skulle nya förhandlingar mellan israeler och palestinier komma igång och ett svagt hopp tändas för en spirande fredsprocess på vägen till upprättandet av den palestinska stat som alla vet så småningom måste komma.

19 kommentarer:

Anonym sa...

Det framgar tyvarr inte av posten att det inte handlar om en utvaxling av likvardiga personer utan om att Israel för att fa tillbaks en enkel soldat har slappt ett tusental mord och terroristdomda fria.

Jublet i Israel över Schalits hemkomst kan jamforas med gladjescenerna på den arabiska sidan när mordarna släpptes.
En bra illustration av vardegrundsskillnaderna mellan den israeliska och den arabiska sidan.

Utvaxlingen ger internationellt Israel mycket goodwill som ett exempel på hur mycket landet är berett att offra för en enskild medborgare.

Guardian sa...

Om du är missnöjd med att Shalit återbördats så får du väl tälta utan för Premiärministerns hem – andra har gjort det förr.

Att israeler skulle vara så mycket oskyldigare, finare eller mer moraliskt högtstående än palestinier är inget mer än rasistiskt trams!

I Israel finns det tusentals personer med precis lika mycket blod på sina händer, som är precis lika mycket ”mördare” och ”terrorister” som de nu släppta palestinierna.
Skillnaden är att man i israel har en reguljär armé eller säkerhetstjänst som sköter mördandet.

Det är glädjande att man håller israeliska liv högt – men så länge man inte värderar palestinska likvärdigt, så har man absolut inget att slå sig för bröstet över vad man i dagligt tal brukar benämna ”demokratiska värderingar”.

Anonym sa...

Den arabiska våren har förvandlats till islamistisk VINTER.

Palestinska barn över 14 år UTNYTTJAS som levande bomber av äldre araber som vill bli betraktade som frihetskömpar…
http://www.youtube.com/watch?v=v7H6zHfLUb8&sns=em, ett exempel på hur mycket palestinska folket är beredda att offra för att mörda israeliska medborgare.

Så åstadkommer man inte fred.

erhabi sa...

Förstår du varför Israel vägrar att släppa Ahmed Saadat och Marwan Barghouti?

A-K Roth sa...

Det är många, inklusive FNs Ban Ki-Moon, som inte fattar skillnaden mellan terrordömda fångar med blod på sina händer och en bortrövad värnpliktig, som hållits utan kontakt med sitt land, sin familj och Röda Korset under fem år, och som nu släppts, undernärd, blek och hålögd.

Vad man däröver tycker om israelisk och palestinsk politik tar inte bort från att Shalit behandlades omänskligt i fem år. Det är glädjande att Gilad äntligen är fri och kom hem på egna ben i st. f. i kista som alla andra kidnappade israeliska soldater.

Guardian sa...

A-K Roth
Ehe...Rush to judgment…

Vad vet du om Shalits fysiska status eller behandling?
Svar, ingenting!
Så därför, spar på kommentarerna tills du har något i sak att säga.

Så länge som staten Israel förbehåller sig rätten att mörda, kidnappa och tortera palestinier efter eget gottfinnande – så borde man hålla sig för god att gnälla över palestinskt uppförande.
Dubbelmoral kallas sånt.

Anonym sa...

A-K Roth
"...undernärd, blek och hålögd."
Ja, det kan man knappast säga om de frisläppta, arabiska fångarna som fått besök, god mat och underhållning. Guardian bara snackar i keffiehn. Någonting måste han hoppa på men här hugger han helt i sten. Som för det mesta.
EL

Bulten i Bo sa...

A-K Roth kallar fångarna för "terrordömda" vilket ju med korrekt språklig behandling skulle tyda på att hon anser att det israeliska rättsystemets behanding av fångarna skulle vara en terrorhandling.

Men jag antar att hon istället menar att fångarna har befunnits skyldiga av en korrekt utförd rättegång till att ha begått diverse terrorbrott. Detta kan förefalla lite konstigt eftersom personer med "blod på händerna" (veckans samordnade hasbara-uttryck) borde kunna dömas för betydligt mer rättsligt okomplicerade begrepp av typen mord och/eller misshandel.

Jag blir dock lite förvånad över att den Israeliska regeringen tydligen kan gå ner till fånghålorna och hämta ut personer som det oberoende rättssytemet funnit skyldiga till diverse brott.

Det normala är väl att en regering möjligen kan ge nåd till dömda fångar, men det förefaller ju lite märkligt om den israeliska regeringen har hunnit med att inhämta och grundligt behandla drygt tusen nådeansökningar på drygt en vecka.

Någon (A-K Roth t.ex.) som är insatt i det israeliska rättssystemet som kan förklara hur detta har gått till?

För jag tar för givet att A-K har rätt i sitt påstående att alla dessa frigivna fångar satt fängslade efter korrekt genomförda civila rättegångar och att ingen av de satt i något Guantanamo-inspirerat rättssäkerhetsvakum.

Harry Harrysson sa...

Hur vore det om Bjereld en gång läste vad Osloöverenskommelsen sa, Arafat fick Nobelpris för det, Bill Clinton, EU och en del stater bevittnade det. Israel har minst lika stor kontroll över area C (inkl. nybyggen) som palestinierna har över area A och B - mer eftersom palestinierna efter 18 år än inte uppfyllt löftena som gav dem kontroll över dessa områden till förhandlad fred! I area A är det byggboom, utan några klagomål. Palestinierna lovade bl.a. totalstopp på terror. Här är senaste statistiken:

December 2010: 74 terrorattacker. 18 i Judéen/Samarien. 38 attacker från Gaza.
Januari 2011: 83 terrorattacker. 33 i Judéen/Samarien. 20 i Jerusalem. 30 attacker från Gaza.
Februari 2011: 61 terrorattacker. 18 Gazaattacker. 20 attacker i Jerusalem. 23 i Judéen/Samarien.
Mars 2011: 128 terrorattacker. 50 Gazaattacker. 42 attacker i Jerusalem. 36 i Judéen/Samarien. 6 dödsfall.
April 2011: 101 terrorattacker.
Maj 2011: 72 terrorattacker. 3 från Gaza.
Juni 2011: 47 terrorattacker. 5 från Gaza. 19 i Judéen/Samarien.
Juli 2011: 53 terrorattacker. 20 från Gaza, 25 i Judéen/Samarien.
Från IDF: augusti: 178 terrorattacker, 134 var raket/granatattacker. 135 från Gaza. 30 i Judèen/Samarien. 6 in Jerusalem. 9 Israelis dödade, 55 skadade.
Septembr 2011: 68 terrorattacker, 12 attacker från Gaza, 39 i Judéen/Samarien, 17 i Jerusalem. Beskjutning inifrån Sinai. En far och en son dödades den 2 september då en sten kastades på ett fordon.Två israeler skadades i JudéeN/Samarien pga Molotovkocktails från araber.

A-K Roth sa...

Guardian, du verkar missnöjd? Jag har inte ork med logikutmanade fanatiker med läsproblem. Jag gör bedömningen från rapporter jag läst från den egyptiska som intervjuade Shalit och från observationer från dem som tog emot honom, så knip. En rapport skriver att han verkar ha lidit brist på solljus. Vad har du emot att man visar empati för Gilad Shalit?

Du tycker det är gnäll att klaga över att en bortrövad värnpliktig soldat tvingas leva fången i fem år utan kontakt med sitt land, sina föräldrar och utan besök av Röda Korset. Det är du som talar om "palestinskt uppförande". Jag klandrar terrorister och ledarskapet. Get a grip!

Guardian sa...

Så backar A K Roth hela vägen tillbaka.
Frågan gäller inte om Shalit fått vistas utomhus under sin fångenskap – vilket han förmodligen inte har fått, för sin egen och andras säkerhet.

Det jag kommenterade var hur man istället för att glädjas med familjen Shalit och många andra, istället använder frisläppandet som en förevändning att demonisera palestinierna.
Det har inte ett dugg med ”empati” att göra.

Israel är en stat som har lagstadgad tortyr och mördar godtyckligt.
Att då spekulera i att Shalit skulle ha behandlats grymt och omänskligt, när man har absolut ingenting att säga om hur palestinier behandlats under decennier - och fortfarande behandlas - är alltjämt iögonfallande dubbelmoral.
Inget nytt under solen.

Harry Harrysson sa...

Guardian känner att totalt fria fantasier lyfter hans anseende: " lagstadgad tortyr och mördar godtyckligt. " Hur passar det med att Israel tar emot ca 190.000 sjuka araber från Judéen/Samarien/Gaza per år? Inget de är skyldiga att göra. Har han tagit reda på vilka regler som gäller för israeliska soldater? Nähä. Se http://israelisverige.info/?p=7161

Några rapporter om arabisk terror som TT missat på
http://israelisverige.info/?p=9428
Förra månaden kom 2000 illegala i huvudsak muslimska flyktingar till Israel - http://israelisverige.info/?p=9202
http://israelisverige.info/?p=8990
http://israelisverige.info/?p=8947

Bulten i Bo sa...

Måste påpeka att det är VÄL generöst av bloggägaren att tillåta denna avancerade länkdumpning herr Harrysson sysslar med.

Guardian sa...

Ralph Haglund (Harry Harrysson)
Din rasistiska och hatiska blogg har jag inget behov att besöka, även om du gödslar med länkar både här och där!

Allt byggande på ockuperad mark är ett flagrant brott mot Genèvekonventionen – det finns inte en stat i världen undantaget Israel som säger något annat.
När Palestina så småningom blir medlem i FN, kommer man att dra Israel inför internationell domstol för detta – vilket är utmärkt!

Att Osloavtalet på något sätt skulle göra att Genèvekonventionen inte gäller för Västbanken är inget annat än fantasier och grundlöst trams!
By the way, enligt Osloavtalet så skulle en Israel skapa en förbindelse mellan Gaza och Västbanken för ungefär 15 år sedan…

Det israeliska bruket av tortyr är välkänt och väldokumenterat - det är talande när du kallar det för ”fantasier”.
Senast i år kritiserade Amnesty Israel för sin tortyr.

”Israel tar emot ca 190.000 sjuka araber från Judéen/Samarien/Gaza per år”
Lite statlig propaganda...

Israel ockuperar Västbanken sedan 1967, man har därmed ansvar för befolkningen där. Därför är det israels skyldighet att tillhandahålla sjukvård.

A-K Roth sa...

Svårt diskutera med en som verkar driva en personlig vendetta mot alla och envar som inte rackar på Israel för varje kritik mot palestinska styret. Försök kommentera det som verkligen skrivs, Guardian. Jag tror inte Israel har vägrat fångar besök av Röda Korset. Kom med belägg om du tror annat. Om det är någon som gnäller i den här tråden är det väl du, Guardian. :) Pleeeease try to stop! Du behöver inte agera vakthund på så många sajter, men om du trivs med det...

Dra inte slutsatsen att en som skarpt kritiserar behandlingen av Shalit gör det mot palestinier som grupp. Det är enbart de palestinier som haft ansvaret för sårandet av Shalit och dödandet av två andra soldater på israelisk mark som ska anklagas. Bortdragandet av Shalit och hållandet av Shalit i isolering och utan besök av Röda Korset i över fem år ska kritiseras även om du inte tål det. Alla rättsexperter värt namnet borde kritisera hur Shalit behandlades under palestinskt styre i Gaza. Om de har varit tysta av någon anledning, shame on them.

Guardian sa...

Ett fullständigt meningslöst inlägg från Roth, där hon är precis lika okunnig och ignorant som vanligt.

I Israel finns det hemliga fängelser bla Facility 1391, dit Röda Korset nekats tillträde…
Folk har hållits där i åtta år, det är tre mer än Shalit.
http://www.jkcook.net/Articles2/0391.htm

I övrigt så finns det inte så mycket att kommentera, mer än att Roth kommer med massa påståenden om Shalit som hon inte har en tillstymmelse till belägg för – vilket var exakt på den punkt där diskussionen började.

Avslutningsvis så kan jag bara le lite åt Roths pinsamma referens - ”alla rättsexperter värda namnet”.
Åtminstone jag minns hur Roth gnällde livet ur sig över Ulf Bjerelds hänvisning till motsvarande Rättsexperter när det gäller Israels olagliga blockad av Gaza.

Sådana pinsamheter uppstår när man har två helt olika bedömningsgrunder beroende på om det är israeler eller palestinier saken gäller…

A-K Roth sa...

Så, Guardian, tillbaka till en av de saker du tappade besinningen om:

Vad är det du inte gillar, Guardian? Att jag beskrev Shalit som blek, svag och hålögd? Här finns en av beskrivninbgarna plus foto:

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/israel/8834697/Gilad-Shalit-the-long-shadow-on-his-health.html

De palestinska fångar som frigavs hade inte hållits under jorden, hade inte nekats besök av Röda Korset, annars hade du belagt det. Jonathan Cook som trovärdig källa om det andra du drog upp? Icke.

I följande artikel i Sydsvenskan beskrivs några av brotten frigivna fångar har begått. De behandlas som hjältar och somliga uppviglar nu till flera dåd.

http://www.sydsvenskan.se/opinion/signerat/matsskogkar/article1565800/Abbas-hjaltar.html

Guardian sa...

A-K Roth
Varför måste du jämt uppföra dig som en omogen 3-åring i diskussionerna?

Först känner du inte till att Röda Korset förhindras att träffa palestinska fångar - och när jag upplyser dig om de faktiska omständigheterna – då vägra du istället att lyssna.

Med den inställningen är det inte så konstigt att du aldrig lär dig något nytt och dessutom jämt har fel…

Den israelisk människorättsorganisation Hamoked säger samma sak som Cook…
http://www.hamoked.org/Document.aspx?dID=Documents1343


När man inte klarar sakfrågorna så får man istället ägna sig åt debattknep som oskicket att ständigt tillskriva folk felaktiga påståenden och åsikter, eller löjliga ”krav” att jag på något sätt ska försöka övertyga och ”bevisa” högst vardagliga och allmänna fakta för dig.

Den typen av typen av tjafs kan du ägna dig åt på Newsmill, Svansbo eller någon av de dussintals andra bloggar du frekvent besöker.
I rest my case.

A-K Roth sa...

Tokstolleri, Guardian. Inte ens värt att läsa. Treåringsjämförelsen har du använt så många ggr mot så många debattuorer att det är pinsamt. Vet hut. En annan debattör har också just bett dig veta hut på en annan blogg. Just trying to be helpful. Ledsen att du inte klarar att man rapporterar att Gilad Shalit behandlades på ett mycket annorlunda sätt än de släppta palestinska fångarna, bland dem massmördare. Ledsen att Ulf Bjereld tar in dina personattacker. De borde bryta mot någon anständighetsregel. Försök sansa dig.