2010-03-25

Jerusalem, Ramallah, Tel Aviv - några nedslag

I dag en intensiv dag i Jerusalem, Ramallah och Tel Aviv. Besök på Klippmoskén och samtal om säkerhetssituationen på Tempelberget. Diskussion om läget för den armenierna befolkningen i östra Jerusalem och om den svenska regeringens erkännande av det armeniska folkmordet. Givande samtal med den lutherske biskopen Munib A. Younan (The Evangelical Church in Jordan and the Holy Land). I Ramallah träffade vi representanter för Olof Palmes Internationella Center samt för den kommitté som arbetar för frigivning av den palestinske ledaren Marwan Barghouti som sitter fängslad i Israel.

Kvällen tillbringades i Tel Aviv, för middagssamtal med bl a Labour-personligheterna Adi Hadar och Shay Shoshany. Kommer mittenpartiet Kadima och Tzipi Livni att ansluta sig till den av Benjamin Netanyahu ledda koalitionsregeringen? Hur länge kan Labour sitta kvar i en högerdominerad regering utan att fredsprocessen rör sig framåt? Hur skall Benjamin Netanyahu komma ur det politiska dödläget när han inte vill frysa bosättningarna samtidigt som inga fredsförhandlingar är möjliga utan en sådan frysning? Det politiska livet i Israel påminner om ett pokerspel där alla avvaktar alla och ingen vill visa sina kort.

Den socialdemokratiska partiledaren och försvarsministern Ehud Barak har en ställning i opinionen som påminner om Mona Sahlins. En stor majoritet uppskattar honom som försvarsminister. Nästan ingen vill ha honom som premiärminister. Hur skall den israeliska socialdemokratin komma ur sin djupa kris? Som lägst hade partiet 9.6 procent i en opinionsmätning nyligen. Hur skall relationerna mellan svensk och israelisk socialdemokrati kunna förbättras? Ockupationen lägger hinder i vägen.

Det var några av de frågor vi diskuterade - utan att komma fram till några säkra svar.

I morgon först träff med den svenske generalkonsuln i Jerusalem Nils Eliasson. Därefter Gaza.

Inga kommentarer: