2010-03-27

Rapport från Gaza II

Pustar nu ut på hotellrummet efter en intensiv dag. Vi har fört samtal med företrädare från de dominerande palestinska politiska rörelserna samt representanter från människorättsorganisationer. Samtalen kretsade bl a kring Israels bosättningar i östra Jerusalem, vägar för att bidra till försoning mellan Hamas och Fatah, de tusentals palestinska fångarna i israeliska fängelser och den av Hamas fängslade soldaten Gilad Shalit, socialdemokratins förhållningssätt till Hamas samt kampen för kvinnors rättigheter i Gaza.

Stämningen är spänd. Alla vet att gårdagens strider i Gaza där fyra palestinier och två israeliska soldater dödades kommer att följas av israeliska militära straffaktioner. Hamas ledarskap har instruerat sin kader att ligga lågt för att försvåra israeliska dödsskjutningar. Men de flesta tror att Israels kommer att slå till först när det pågående arabiska toppmötet i Libyen avslutats. I så fall lär gränsstationen Erez vara öppen i morgon förmiddag och vi kan åka hem enligt plan.

Intrycken är många och fortfarande ganska osorterade. Men här kommer några axplock.

1. Försoningsprocessen mellan Fatah och Hamas går inte bra. Det ryktas att både Fatah och Hamas på Gaza hade accepterat den försoningsplan som Egypten mödosamt arbetade fram för en tid sedan. Men Hamas ledning i exil sade nej och därmed är försoningsprocessen tillbaka på ruta ett.

2. Palestinska myndigheten och president Abbas brottas med frågan om man skall utlysa lokala val till sommaren. Hamas kommer inte att acceptera sådana val, vilket i sin tur innebär att de bara kommer att kunna genomföras på Västbanken. Fatah kommer att vinna stort eftersom Hamas inte deltar. I så fall urholkas legitimiteten i valen och klyftan mellan Gaza och Västbanken vidgas. Jag tror inte att det kommer att utlysas några palestinska val till sommaren.

3. Isoleringen innebär att konspirationsteorier frodas. En vanlig uppfattning i palestinska kretsar är att gårdagens strider i Gaza var en medveten aktion från Israels sida för att få bort uppmärksamheten från händelseutvecklingen i östra Jerusalem.

4. Alla tycks vara eniga om att stödet för Hamas har minskat i Gaza, men att det är oförändrat starkt på Västbanken. Hamas symboliserar motståndet mot Israel på ett sätt som Fatah och president Abbas inte förmår göra.

5. Gatubilden är varken militariserad eller Hamasierad. Jag ser fler palestinska flaggor än gröna Hamas-flaggor och jag ser ingen egentlig milis.

Jag återkommer så småningom med en mer avklarnad och sammanhållen analys. Nu skall jag kurera en hastigt påkommen förkylning med några stora, illgröna tabletter jag fick av en palestinsk vän...

8 kommentarer:

Cecilia Dalman Eek sa...

Ta det försiktigt med de där illgröna...

Guardian sa...

Ulf
Hamas gick ju starkt fram på Västbanken i senaste valet, och du skriver själv att stödet är oförändrat starkt - borde inte det snarare indikera på att man borde vilja ha val...

Sedan så håller jag med i slutsatsen att det inte komer att ske några val - eftersom Fatah/Abbas inte har så mycket att gå tlll val på. Och ännu ett val med förmodade framgångar för Hamas, är väl kanske inte det som vissa önskar - å andra sidan så är Hamas en politisk realitet som inte kommer att försvinna, så det är bara att vänja sig vid tanken...

Anonym sa...

Ang. Biskop Mounib Younan.
Utbildad till präst i Finland.Talar finska flytande.
E

Anonym sa...

Gilad Shalit är inte fängslad, han är kidnappad av en irreguljär milis. Gilad stred i en reguljär arme, bar uniform med insignia och bar sitt vapen öppet. Han hålls totalt incommunicado och helt i strid med GC. Det skulle vara mycket intressant att få veta vilka krav Bjereld ställde på Hamas i detta ärende.

Att Israel inte vidtager någon omedelbar militär operation mot Gaza lär knappast ha med arabförbundets toppmöte att göra. Israels modifierade tit-for-tat strategi bygger på vedergällning den tid och plats som bäst passar IDF. En annan helt mondän anledning är att Pesakh, den judiska påsken, börjar på måndag kväll. Bättre att vänta tills helgpermissionerna är över.

Hoppas förresten Bjereld har tagit Pesakh i beaktning vad gäller reseplanerna. Sorry, men inget bröd, öl eller scotch på hotellet. De flesta kosher restauranger håller stängt hela veckan. Måndag-tisdag är helgdag, med åtföljande inskränkningar i affärstider och allmänna kommunikationer.

Khag Sameakh till alla som läser bloggens kommentarer.

GT

Harry Harrysson sa...

Ja, lyckas du få loss Shalit så blev du världskändis. Det är ett totalt och oursäktligt krigsbrott att inte låta RK besöka honom - och uppriktigt sagt tror jag han är precis lika död som de av Hizbollah tillfångatagna killarna var.

Tyvärr är det ingen som sätter hårt emot hårt: RK och andra hjälporganisationer kunde trivialt ha stoppat all hjälp tills han var fri alt. Hamas hade erkänt att han var död och begraven sedan länge. Hamas sätt att driva gäck med alla judar i Israel och alla andra mänskliga människor på detta sättet är oförlåtligt och speglar exakt deras Stadgar.

Anonym sa...

Haha du fick vänta i två timmar.

När jag var 6 år fick jag vänta i 2 dagar i Erez. Känn på den du.

/Palestinier

Gita sa...

Att du reser till Mellanöstern och till största delen frotterar dej med palestinier visar att du trots allt insett att det är bland dem hela problematiken ligger.
Frågan är naturligtvis vad du kan bidraga med annat än din svenskhet?
Att klappa palestinier har iofs blivit en frekvent sysselsättning för svenska dignitärer men man undrar när ni ska inse att vidden av denna förmätenhetet.
Det verka dessutom som om du tror att det pågår någon slags ’försoningsprocess’ mellan Fatah och Hamas??? Äpplen och päron kan existera bredvid varandra men aldrig som en enhet. Fatah och Hamas är lika väsensskilda som Broderskaparna från Kristendomen – men det vet du väl redan.

Ulf Bjereld sa...

Cecilia: Inga spännande effekter av de illgröna. Inte en en lite hallucination. :)

Guardian: Hamas har makten i Gaza och vill inte sätta den på spel genom ett val utan garantier om att omvärlden skulle respektera en ny valseger. Ur Hamas perspektiv finns också risken att man förlorar valet och därmed sin legitimitet att styra Gaza.